JAARGANG 1950

                              WEDSTRIJDEN R T/M Z

RAAMSDONKSVEER.(1950.08.19)

Amateurs: 1. Jos Suykerbuyk, 2. Piet van Roon, 3. Wim Snijders,

Nieuwelingen: 1. Cees Raymakers, 2. M. Vervoort, 3. W. Tuk,

 

REUSEL.(1950.05.21)

Amateurs: 1. Jules Maenen, 2. Frans van Sambeek, 3. J. Massuger,

Nieuwelingen: 1. Tonnie Bergmans, 2. Piet Smolders, 3. E. Zwiers,

 

RONDE OM HET IJSSELMEER.(1950.06.24 T/M 06.25)

Ondanks pech reed Cor Witteveen het snelst rondom het IJsselmeer

Cas Kleefstra en Kempff etappe-winnaars

TOEN Cor Witteveen uit Amsterdam Zaterdagmiddag met pech in de Beemster stond, niet direct een andere fiets te pakken kon krijgen en zag hoe het peloton zich in pijlsnelle vaart uit de voeten maakte, toen zal hij er wel niet meer op hebben durven rekenen nog als een der eersten in Steenwijk aan te komen, laat staan de volgende dag als winnaar van de Ronde IJsselmeer in het Olympisch Stadion te arriveren.

Maar misschien was Cor er zich toen ook nog niet van bewust, zo goed in vorm te zijn en over zoveelkracht te beschikken, dat hij dat alles wel kon presteren. Na een prachtige achtervolging kwam hij toch nog als vijfde in

Steenwijk aan, in dezelfde tijd als de winnaar Cas Kleefstra en Zondag zat hij, met een tweede plaats achter Kempff, nog meer „van voren". En daarmede had Cor zijn eerste grote overwinning in dit jaar behaald!

DIE achtervolging van Witteveen was een van de weinige dingen, die een

beetje kleur gaven aan die eerste etappe. Over het algemeen gebeurde er

namelijk niet zoveel. Wel werd er schrikbarend hard gereden, maar dat

maakte de kans op uitlooppogingen slechts kleiner. Het duurde dan ook tot

Wognum, eer vier jongens de knuppel in het hok durfden gooien. Het waren

Sieveking, Wiehemfler, Holleeder en Douwes. Die knapen verstonden elkaar

goed en hadden bij Den Oever een voorsprong van 1 minuut en 15 seconden.

Daar kreeg Holleeder echter pech en begon het peloton zijn achterstand te

verkleinen. Op de Afsluitdijk werd die strijd definitief in het voordeel van het

jagende peloton beslist: de drie moesten capituleren en zich bij Hichtum in

Friesland laten inlopen.

De brug

HET was ook in Friesland, dat Cor Witteveen zich weer bij de groep kon

aansluiten. Bijna vier minuten had hij ingelopen in die achtervolging, die niet alleen buitengewoon veel kracht vereiste, maar ook een goed moreel. En

dat had Cor. Zo goed zelfs, dat hij zijn partijtje meespeelde, toen in het Friese

land de groep voor de tweede maal moest jagen, omdat nu Eelsing, Hooijschuur, Kempff en Petri er vandoor waren gegaan.

Deze vier knapen zat het niet mee. Ze gingen goed en maakten een beste kans om eerder dan de anderen Steenwijk binnen te komen. Echter, de brug over het Tjongertkanaal was opgehaald en versperde de weg. Er zat niets anders op dan te wachten op het peloton, dat van dit buitenkansje profiteerde door de vier zonder strijd weer in de kraag te grijpen.

Piet Peters bond daarna de kat de bel aan en kwam met een voorsprong van

28 seconden in Heerenveen, waar men Abe een ogenblikje was vergeten en zag hoe in de groep de jacht werd geopend. Elf man, Kleefstra, Koeman, Snijders, Voorting, Witteveen, Hooijschuur, Petri, Fleur, Post, Cornelissen en Snijders konden zich tenslotte bij de Haarlemmer voegen. In gesloten forma- tie ging het toen naar Steenwijk, waar Cas Kleefstra toonde zo langzamer- hand zijn oude vorm weer te hebben teruggevonden, al moest hij alles geven om Koeman achter zich te houden. Wim Snijders werd derde, Adrie Voorting vierde en Cor Witteveen, de grote man van

deze etappe, vijfde.

Meer strijd!

DE etappe van Steenwijk naar Amsterdam bracht veel meer vuurwerk dan de eerste. Direct voorbij Meppel begon het reeds. Post en Witteveen voelden

er als eerst-geklasseerden weinig voor in de groep te blijven en Matzen en Spakenburg hoopten zich een stuk omhoog te werken. Maar Amsterdam

was nog ver. Heel ver zelfs. Die uitlooppoging mislukte dan ook geheel.

Witteveen kreeg weer pech — maar kreeg nu veel sneller een fiets, zodat hij

zich kan aansluiten bij het peloton — en zonder zijn steun konden de drie

kopmannen het niet lang meer volhouden.

Een door Tarzan van Breenen ontketende tegenaanval dwong hen op de knieën. De mannen, die ervan gedroomd hadden als eersten in Amsterdam aan te komen, brachten het niet tot Zwolle ..

Anderen probeerden het. Ammeral, Remkes, Opdam, Visser en Ris meldden

zich voor het zware werk. Jongens, die er stuk voor stuk wat van bleken te

kennen, maar toch ook niet de kracht hadden ongestraft op zo verre afstand

te gaan proberen wat de anderen reeds eerder vergeefs hadden ondernomen. Na hen kilometers achtereen te laten jakkeren en zichzelf afmatten, zou de

groep heus wel met hen afrekenen. En dat gebeurde ook. Amersfoort zag deze vijf niet meer de leiding van de wedstrijd gaan.

De slag van vijf man!

INMIDDELS bleken de kilometers te gaan tellen en konden de zwakkeren

in het peloton zich niet meer handhaven. Alle inspanning ten spijt. Even voorbij Amersfoort brak het peloton in twee stukken. Twintig man ging voorop. Maar dat zou niet lang zo blijven. Weer was het Witteveen, die het begin maakte. Hij sprong weg. Direct gesteund door Piet Peters, Visser, Kempff en Van Leeuwen. Een groepje van vijf man, waarvan ten slotte alleen Van Leeuwen nog zou terugvallen.

De anderen waren en bleven weg. In het peloton mochten Duif en Kleefstra en Van Breenen en Koeman dan alles in het werk stellen, het gat dicht te maken, hun inspanningen waren vruchteloos.

De koplopers hadden er de wind onder en gaven de achtervolgers minder kans naarmate zij dichter bij Amsterdam kwamen. Peters en Witteveen trokken er steeds harder aan. Zij hadden voor de einduitslag het meest te duchten van de mannen uit het peloton, van Kleefstra, Koeman, Voorting en de anderen, die Zaterdags bij de eerste twaalf hadden behoord.

Van Leeuwen bezweek onder dit geweld. Hij moest een ogenblikje loslaten,

kwam op vijf meter te zitten en kon dat kleine stukje niet meer goedmaken. Steeds verder zag hij de vier van zich weggaan, steeds dichter kwam het peloton bij hem. Zijn rol was uitgespeeld.

Slechts pech kon het kopgroepje nog kleiner maken en daar die uitbleef,

moest de eindsprint de beslissing brengen. Met het Stadion in zicht nam

Kempff de benen. Deze renner, vóór de opening van dit seizoen nog onbekend, maar sindsdien snel op de voorgrond getreden, rukte zich los en ijlde onder de tribune door, het grauwe beton op. Een tiental meters achter hem kwamen Witteveen, Peters en Visser. Zij konden hem niet bereiken, hoefden het niet eens meer te proberen. De overwinning in deze etappe kon hem niet meer ontgaan. Maar veel belangrijker was, dat er tien meter achter hem werd gespurt om de eind-overwinning. Peters en Witteveen vochten hun duel uit. Alles, wat de rennerslichamen na 175 km nog aan krachten inhielden, werd gebruikt: een laatste krachtsinspanning, die Witteveen het meeste resultaat opleverde. Een tweede plaats in de etappe, een eerste plaats in het algemeen klassement.

In een enorme krans weggedoken, trapte hij zijn laatste rondje, met Kempff en Peters als etappe-winnaar en tweede aankomende achter hem! De uitslagen luiden:

Etappe Amsterdam—Steenwijk (223 km):

Amateurs: 1. Kleefstra (Adam) 5 uur 7 min. 38 sec.; 2. Koeman (Krommenie); 3. Snijders (Half-weg); 4. Voorting (Haarlem); 5. Witteveen (Amsterdam); 6. Hooyschuur (Zaandam); 7. Petri (Adam); 8. Peters (Haarlem); 9. Fleury (Adam) en 10. Post (Adam).

Etappe Steenwijk—Amsterdam:

Amateurs: 1. Kempff (Adam) 4 uur 38 min. 59 sec.; 2. Witteveen (Adam); 3. Peters (Haarlem: 4. Visser (Haarlem); 5. Adri Voorting (Haarlem); 6. Koeman (Krommenie); 7. Petri (Adam); 8. Duijf (Zaandam); 9. Ammeral (Wormer); 10. Willekes (Adam).

Het algemeen klassement luidt:

Amateurs: 1. Witteveen 9.46.57; 2. Peters; 3. Kempff: 4.Adri Voorting; 6. Koeman; 6. Petri; 7. Duyf; 8. Kleefstra; 9. Cornelisse; 10. Van Breenen.

Het clubklassement luidt: 1. “Olympia" Adam; 2. „De Kampioen". Haarlem; 3. „De Germaan". Adam; 4. „DTS", Zaandam; 5. “Le Champion", Adam.

 

RONDE VAN NOORD-BRABANT.(1950.08.26 T/M 08.27)

Derde Ronde van Brabant met Italiaans slot in Steenbergen

Cor Witteveen winnaar door goed koersinzicht

Moedige race van Thijs Roks

Zondagavond het geluid van de knetterende Derny's en de ovaties voor de knoestige Wim van Est allang verstild waren, veerden de tienduizenden langs het parcours van Steenbergen opnieuw op, want er was een mooie kans dat West-Brabant opnieuw reden tot juichen zou krijgen. Thijs Roks was in de laatste etappe van de Ronde van Brabant ergens bij Zundert, met nog bijna honderd kilometers te rijden, op zijn eentje ontsnapt en voerde op 't Heike een verbeten, maar roekeloos gevecht, om de zege. Hij had in de tweede etappe naar Oud-Gastel 42 kostbare seconden verloren op Cor Witteveen. Hij wilde koste wat kost winnen. Maar wij wisten dat hij langzaam maar zeker seconde na seconde van zijn voorsprong verloor op Cor Witteveen die met zijn Amsterdamse vriend Wim Holleeder en de Brabanders Pieter Verwijmeren, Braspenninx, Zwiers, plus Toontje van Oers de achtervolging inzette. En toen de toren van Steenbergen uit het golvende land opdoemde, kreeg het half dozijn achtervolgers tussen Welberg en Kruisland de dappere Thijs Roks, die teleurgesteld het hoofd boog. Nu won Toontje van Oers de laatste rit en was de stevige blonde Amsterdammer door beter koersinzicht winnaar geworden.

MAAR er was nog iets anders gebeurd in de laatste, zeer zware kilometers. Cor Witteveen kreeg bij Welberg, pl.m. tien kilometer voor het einde nog een lekke band, die hem noodlottig dreigde te worden. Maar toen was daar zyn vriend Wim Holleeder als de redder in de nood. Het was een daad, die nooit door Witteveen vergeten mag worden. Maar hy zal ook niet vergeten dat Thijs Roks, teleurgesteld door zyn nederlaag een protest tegen Cor Witteveen indiende, als zou hy hem in de kant van de weg hebben gereden. Zo dreigde deze Ronde van Brabant met een Italiaans slot te eindigen. Want pas heel laat Zondagavond werd Cor Witteveen als winnaar aangewezen. Met enkele Belgen en Luxemburgers bestond het veld uit 124 renners, waaronder vele bekenden (uiteraard zeker 50 % Brabanders) toen Zaterdag iets later dan 10 uur het vertreksein werd gegeven. Al direct werd in het Land van Heusden een hoog tempo gedraaid. Pechvogels hebben we in die eerste fase van de 110 km veel te noteren gekregen. Er waren er bij die we nooit meer in het peloton terug zagen komen. Toen we door Brabants hoofdstad joegen was het grote peloton nog compleet. Maar er werd fel gejaagd op weg naar St Michielsgestel. En uit al dat gejaag werd tenslotte bij Aarle-Rixtel een kopgroep van 19 man geboren. Toen we weer Noordwaarts trokken in de richting van St Oedenrode, stond in Tongelre Dielissen langs de kant. De kampioen had het te kwaad met zijn maag.... Eerst by de dorpjes Son en Breughel viel 8 km voor het einde de beslissende slag, toen Thijs Roks wegsprong. De man van 't Heike bleef weg, zyn achtervolgers, Witteveen, Dekkers en de Belg Jochums zagen hem eerst, terug toen hij op de markt te St Oedenrode door iedereen gefeliciteerd werd! Hans Dekkers won het sprintje vóór Cor Witteveen en de Belg Jochums, Van Sambeek had de rappe Toon van Oers ontlopen.... Jochums de trui Thijs Roks was in de rit naar St Oedenrode goed begonnen, doch zyn krachtsinspanning zou zich wreken in de rit, die anderhalf uur later naar Oud-Gastel begon. Over de kasseien en smalle zandpaadjes ging het peloton 's middags in de richting van Boxtel. Tilburg zag drie vluchtelingen voorby stuiven: drie Brabanders, Van Beers, Van Nynatten en Verwymeren, op 400 meter door het peloton gevolgd. De drie vermetelen hielden de voorsprong niet. Van Beers moest de krachtsinspanning bezuren toen de kopgroep steeds groter werd en toen de karevaan na 73 km. in de richting van Oosterhout stormde, lag de Belg Fons Vermeiren met een halve minuut aan kop. De jongen had geen geluk, want de brug over het Wilhelminakanaal was geopend. Dat zou hem noodlottig worden. Want toen de klep zakte, wilde hy al op de brug springen. Hy kwam hierby ten val en z’n fiets geraakte even beklemd. Weg voorsprong, weg alle andere kansen, want met een verbogen pedaal gaat het nu eenmaal niet. Over de polderdijken, langs bietenvelden en vlasakkers ging het met een omweg over Standaarbuiten naar Oud-Gastel, waar duizenden in de Dorpsstraat op de aankomst wachtten. En daar sprongen drie man weg: Piet Braspenninx, Cor Witteveen en Henri Jochums, de West-Vlaming. Deze was het ook, die de eindsprint na felle kamp met Cor Witteveen won. Wim Holleeder, die er steeds beter in scheen te komen, werd vierde, gevolgd door de jonge Eindhovenaar Piet Zwiers, Koeman, Snijders, Van Oers en Maenen. Thijs Roks had in de laatste kilometers een inzinking gekregen en daardoor verloor hy de „gele trui" aan de Belg Jochems, een kereltje van 22 jaar, dat van 't jaar voor het eerst de racefiets besteeg en na 16 koersen in België, zyn eerste zege in Nederland boekte.

Solovlucht van Thijs Roks

Velen lieten het steken op Zondagmorgen, toen na een goede nachtrust in het gastvrije Oud-Gastel de renners zich weer startklaar maakten voor de laatste etappe naar Steenbergen, zoals later bleek, niet 170 km., doch pl.m. 200 km. Thijs Roks lag op de derde plaats in het algemeen klassement en wilde geen risico nemen. Dat begrepen ook Cor Witteveen, de Belg Henri Jochums, Piet Braspenninx, Wim Holleeder en Wim Snyders, met gevolg dat in het grote peloton een algemene jachtpartij werd ingezet, toen in de richting van de grens gereden werd.

In de buurt van Zundert viel de grote slag. Janus Braspenninx ging als eerste door z’n woonplaats. Toen was er nog een ander, die zo graag zijn streekgenoten wilde tonen ijRucphen en achter hem sprongen zes man: Wim Holleeder, Cor Witteveen, Zwiers en Piet Braspenninx, Toon van Oers en Piet Verwymeren. Verbeten vocht Thgs Roks om Cor Witteveen op meer dan 42 seconden te zetten. De tegenaanval was onverbiddelijk en de moedige kerel uit Sprundel zou voor die daad moeten boeten. Die opgave was te zwaar, vooral toen later bleek, dat de afstand veel en veel langer was dan 170 km. Dat werd z’n nederlaag Maar als Cor Witteveen op de omloop van Steenbergen geen fiets van Wim Holleeder had gekregen, toen hij een lekke band kreeg, dan was hy nog verloren geweest. De uitslagen:

26/08 le etappe (Vlijmen—St. Oedenrode) 110 km:

Amateurs: 1. Th. Roks 2.58.42; 2. Dekkers 2.58.57; 3. Witteveen z.t.; 4. Jochums (België) z.t.; 5. Van Sambeek 2.59.23; 6. A. van Oers 2.59.26; 7. v. Elderen z.t.; 8. Hendriks z.t.; 9. Paymans 3.00.52; 10. Massuger z.t.

26/08 2e etappe (St. Oedenrode—Oud-Gastel) 110 km:

Amateurs: 1. Jochums (België) 3.10.49; 2. Witteveen z.t.; 3. Braspenninx z.t.; 4. Holleeder 3.11.23; 5. P. Zwiers 3.11.26; 6. E. Koeman z.t.; 7. Snyders; 8. Van Oers; 9. Maenen; 10. Th. Roks.

27/08 3e etappe (Oud-Gastel—Steenbergen) 203 km:

Amateurs: 1. Van Oers 5.5.36; 2. Zwiers; 3. Witteveen; 4. Th. Roks; 5. P. Braspenninx, allen z.t.; 6. P. Verwymerens.B.32; 7. Holleeder 5.9.23; 8. Jochums (België) 5.10.16; 9. P. Braspenninx 5.10.21; 10. ex aequo: Cantineau, Snijders, Maenen, P. Roks en Damen, allen in 5.10.8.

27/08 Eindklassement:

Amateurs: 1. Witteveen (Amsterdam) totaaltijd 11.15.02; 2. Th. Roks 11.15.44; 3. Van Oers 11.16.15; 4. P. Braspenninx 11.17.37; 5. Zwiers 11.18.09; 6. Henri Jochums (St. Lenaerds België) 11.19.42; 7. A. Braspenninx 11.21.58; 8. Holleeder z.t.; 9. W. Snyders 11.23.06; 10. Maenen 11.23.46.

 

RONDE VAN LIMBURG.BEROEPSRENNERS.(1950.05.14 T/M 05.15))

In de duisternis kwam Sjeike Janssen alleen Geleen binnen!

Huub Vinken eerste in Weert

OVER stoffige binnenpaden en door de invallende duisternis stormde Sjefke

Janssen met een door een val bloedend gezicht alleen op de finish van de Ronde van Limburg af. Door zijn grote wilskracht en gedragen door de geestdrift van zijn streekgenoten voltooide hij de waaraan hij na de Cauberg was begonnen.

Onder daverende toejuichingen kwam hij alleen het aarde donkere sportpark van Geleen binnen. Het eerste deel van de tocht door Limburg had weinig strijd te zien gegeven. Tot Roermond ging het practisch in gesloten peleton en zelfs enkele pechvogels als Savelsberg en Frans Vos konden door een gesloten overweg bij Linnen de groep weer inhalen. Toch had het hoge tempo, dikwijls boven de veertig kilometer, heel wat van de krachten der renners gevergd.

Bij het binnen komen van Roermond sprongen, na een mislukte poging, Cor Bakker en Lambrichs weg. Na een korte strijd deelde de rennerssliert zich

in verscheidene groepen. Bakker, Van Beek, Sjef Janssen en Schoenmakers

hadden een voorsprong van 350 meter op een groepje van een twintigtal renners, waarbij o.a. Smits, Seyen, Vinken, De Ruijter en Lambrichs zaten. In de derde groep zaten dan nog De Korver, Voorting, Schellingerhoudt, Lakeman, Cor Bijl, Savelsberg en de meeste Belgen, die niet veel hadden laten zien.

Negen minuten voorsprong...

HET tempo bleef hoog en tussen Broekhuijzervorst en Tienray zagen de vier

koplopers het nutteloze van hun poging in en lieten ze zich door de tweede groep inlopen. Vijftig km. voor het einde van de eerste etappe zaten negentien renners op kop met een voorsprong van niet minder dan negen minuten. Huub Vinken won in Weert de sprint van deze groep, vóór Pellenaars en Schoenmakers. Seyen en De Ruijter werden vierde en vijfde.

De overigen werden ex aequo geplaatst in dezelfde tijd als de winnaar nl. 3 uur 22 min. 5 sec.

De tweede groep, die op het laatst nog heel wat van haar achterstand had goed gemaakt, volgde op 4 min. 44 sec. Hier was Toon Steenakkers de rapste, vóór Sprenkelink.

Prachtige achtervolging

NA het oponthoud te Weert, dat ruim een half uur te lang duurde, ging de

groep, waaruit inmiddels alle Belgen waren verdwenen, op Roermond af. De

strijd ontbrandde toen spoedig. Storm, Lakeman en Lambrichs wipten weg en hadden na 25 km., onder Horn, reeds een voorsprong van ruim een minuut. Door een gelukje met een gesloten overweg bij Roermond liep deze voorsprong nog op tot twee minuten, Lakeman kreeg toen een lekke band, terwijl Storm en Lambrichs ditmaal de dupe werden van een overweg. Een groep van negen renners, waarin Harm Smits het zwaarste werk deed, haalde hen toen in. Na een prachtige achtervolging kwamen ook Gerard v.

Beek en Gerrit Voorting nog bij, zodat twaalf man, nl. Lambrichs, Storm, Smits, Van Beek, Voorting, Seyen, De Ruijter, Vos, Vinken, Schoenmakers, Janssen en Pellenaars de tocht door het Limburgse heuvelland begonnen.

Slachtoffers

DIE beklimming van de Wintraeckenberg eiste de eerste slachtoffers uit

de kopgroep. Frans Vos kreeg zijn tweede lekke band en Storm moest door brokken aan zijn derailleur opgeven. Wat verder losten Huub Vinken en Cees Pellenaars, die nog werden ingelopen door uit de achterhoede komende Piet Evers.

Langs golvende akkers en rijzige boortorens stormden de overgeblevenen door dorpen en kleine stadjes en overal zochten duizenden toeschouwers hun Limburgse favorieten onder de koplopers. Voor Heerlen werd Voorting achter gelaten. Verder ging het over Simpelveld en Eys naar Gulpen, waar Seyen nog als eerste op de berg aankwam.

De beslissing valt

SCHEMERIG was het al, toen de nog kleine groep door Valkenburg reed

en aan de laatste grote kluif, de Cauberg werd begonnen. Sjefke Janssen kwam hier voor Harm Smits als eerste boven. Zijn demarrage was zo verrassend, dat het gat dat hij maakte, niet meer was te dichten.

Steeds groter werd de voorsprong op zijn achtervolgers. Ook een val bij een lastige bocht bij Nuth, waardoor hij het gezicht vrij ernstig verwondde, kon toen de zegetocht van de Limburgse favoriet niet meer stuiten. Met ruime voorsprong kwam hij in het inmiddels geheel duister geworden Geleen aan. Schoenmakers won de sprint nog, vóór Smits en Lambrichs.

De uitslag van de eerste etappe van Geleen naar Weert (124 km.) luidde:

Beroepsrenners: 1 Vinken (Geleen) 3 uur 22 min. 5 sec.; 2 Pellenaars (Breda); 3 Schoenmakers (Eindhoven); 4 Seyen (Maastricht); 6 De Ruijter (Rotter- dam). Ex aequo: 6 De Hoog (Borgerhout); 7 Van Beek (Oostzaan); 8 Vos (Den Bosch); 9 Smits (Rotterdam); 10 Bakker (Zaandam).

Tweede etappe Weert—Geleen (141 km.):

Beroepsrenners: 1 Janssen (Elslo) 4 uur 21 min. 10 sec.; 2 Schoenmakers op 1 min. 10 sec.; 3 Smits; 4 Lambrichs (Bunde); 5 De Ruyter; 6 Van Beek; 7 Seyen, op 2 min.; 8 De Hoog; 9 Savelsberg (Hoensbroek), op 11 min. 25 sec; 10 Geerts (Breda).

Het algemeen klassement luidde: 1 Janssen 7 uur 43 min. 15 sec; 2 Schoenmakers 7.44 25; 3. Smits; 4 Lambrichs; 5 De Ruyter; 6 Van Seyen; 8 De Hoog, 7.51.15; 9 Geerts, 7.53.28; 10 Evers (Wormerveer);

 

RONDE VAN LIMBURG.AMATEURS.01E ETAPPE.(1950.06.24)

Hans Dekkers won eerste etappe

VENLO, 24 Juni. (Limb. pers) — Fernand Simon, de bruingebrande Luxemburger heeft in de eerste etappe van de Limburgse amateursronde een bijzonder spel gespeeld. Bijna voortdurend lag hij in de kopgroep en toen de eerste sprong door de weglopers gemaakt werd, was hij er bij.

Hij bleef er bij, ook toen de steile heuvels en taaie bergjes in het Zuid-Limburgse landschap stevige houwen sloeg in de leidende gelederen, ook toen de tube-moordende grintwegen de slachtoffers zaaide in de achterhoede. Hij bleef een hoofdrol spelen tot het einde. Maar zijn jonge kracht was toch niet opgewassen tegen een vlijmscherp manneke als dat Hansje Dekkers,

tegen spurtknapen als Dielissen en Gelissen en dus moest hij bij de eindsprint het hoofd buigen om toch nog als uitstekende vierde met een paar meter verschil deze tour te beëindigen. Zo won dus Hansje Dekkers en Jan Nolten — de grote kanshebber — zat op bijna 3 minuten van spijt met zijn hoofd te schudden, omdat 25 km. voor de finish spierkramp in de benen hem van de kopgroep los trok en hem naar een onverdiende 5e plaats wees.

De uitslag van deze etappe was:

Amateurs: 1. H. Dekkers, Eindhoven 160 km. in 4 uur, 11 min. 20 sec; 2 W. Dielissen, Beek en Donk: 3 H. Gelissen, Beek: 4 Fern. Simon Luxemburg zelfde tijd; 5 J. Nolten, Geleen, 4 uur, 14 min. 18 sec; 6 Maur v. Brabant

(B.) 4 ur, 16 min.. 57 sec; 7 A. v. Elderen. Eindhoven: 8 J. Plantaz, Eindhoven: 9 C. Paaymans, Tilburg; 10 Mich. Cremers (B.); 11 M. Joris, Geleen; 12 Omer Joris (B.); 13 J. Massuger, Oisterwijk; 14 W. Borghans, Spek'heide; 15 Rob. Schroeder, Luxemburg 4 uur, 19 min., 3 sec.

 

RONDE VAN LIMBURG.AMATEURS.02E ETAPPE.(1950.06.25)

OVER HEUVELS EN DOOR DALEN GING DE LANGE WEG

Dielissen won zeer verrassend de Ronde van Limburg voor amateurs

In de sprint ontging de Beekenaar de etappe-overwinning

GELEEN, 25 Juni. (Limb. pers). — In het heuvelgebied van Zuid-Limburg viel Vandaag de slag, die de beslissing zou brengen voor de eindfase van deze tweedaagse wielerronde. De eerste helft van deze tweede etappe die door het Noord- en Midden-Limburgse vlakke land ging met een stevig briesje op de neus was weinig sensationeel. Al vrij spoedig noteerden we achterblijvers die maar meteen afgeschreven werden, zoals de Beer, Colombon, Voorjans en Weijsen. Vanaf de start in Venlo werd er met een middematig gangetje in de richting Neer gefietst, waar we dan de eerste uitlooppoging noteerden. Erg serieus was dit niet want reeds voor we Heythuyzen naderden was het geval al weer bij elkaar. In Nederweert liepen v. Sambeek, Mangelaars weg op de voet gevolgd door Dielissen, die vandaag nog al strijslustig scheen. Het was echter nog te vroeg en de hoofdgroep trok met een korte ruk nog voor Weert de opening weer dicht. Terwijl het voor in de groep een tijdje rustig bleef, brokkelde aan de staart het peleton af.

Slag in heuvels had spannend verloop

Tot tussen Ell en Hunsel Bakkers en Frusch een uitlooppoging waagden. In Heel demarreerde het klaverblad Plantaz, Laenen en Savelsberg van de groep weg, toen een valpartytje een einde maakte aan deze poging en we zagen naderhand alleen nog Plantaz moedig de achtervolging inzetten, evenals Ramaekers, die reeds in Roggel met een inzinking kampte. Petit en Sparidaans haakten eveneens af. In Roermond kreeg Joris uit Geleen de genadeslag toen een valpartij op het Zwartbroekplein hem meteen uit de koers nam. In Linne namen we de solorijders achter de groep nog eens op. Dat waren Plantaz, Ramaekers, Schroeder, Janssen, Laenen en Paridaans. Verspreid over het parcours zouden zij onmogelijk nog kunnen aansluiten. Zij streden de strijd der eenlingen.

DE SLAG IN DE HEUVELS

Evenals in de eerste etappe zou de blissende slag in de heuvels geslagen wor- den. In Susteren gingen v. Sambeek, Fooy, Magelaars en Heijden de vluchteling Bakkers inhalen. Frusch zat met een inzinking naar adem te hijgen en Marcel Simon worstelde ergens in de buurt van Obbicht aan een kapotte tube. Voor Obbicht moest Bakkers lossen evenals Mangelaars, maar Paaymans en Massuger namen hun plaats over. En daar, nadat de Raarberg zijn klappen had uitgedeeld, met nog een 20-tal kilometers in het verschiet, stoven Dielissen en de Borre onweerstaanbaar naar voren.Het werd hun race. In goede verstandhouding kop over kop nemend lieten zij v- Sambeek, Paaymans en -Massuger de rugnummers zien. Uit de groep van Dekkers en Nolten wist van Elderen nog even te ontsnappen, maar de twee grootheden

zorgden er wel voor dat de opening op peil bleef om toe te slaan als het dringend nodig was. Onweerstaanbaar schoten de twee vluchtelingen naar de finish met een tempo als of zij nog maar pas begonnen waren. Spannend zou de eindsprint worden. Zou Dielissen die in het algemeen klassement winnaar was, nog voor de eindstreep, zich meten in een ere-worsteling om de etappe-zege? Zou de Belg Borre, met zijn kampioensherinneringen uit België zijn sprintmeesterschap tonen ? Duizenden in het Geleense sportpark op dit

einde, en toen onder oorverdovend gejuich het tweetal de sintelbaan opstormde, stond alles en iedereen recht om dit laatste en fijnste stukje van de Limburgse amateursronde niet te missen. Dielissen nam de kop met de Belg in twede, gunstige positie. In de laatste bocht kwam de Borre naar voren om op het rechte stuk in een wiel-aan-wiel race deze magistrale sprint te betwisten. Met 't laatste restje kracht, malend met zijn machtige benen, wist de Borre in de laatste meters met gering verschil de uiteindelijke winnaar te verslaan. Hij won de tweede etappe, maar Dielissen won de Ronde. Een prachtig slot van dit wielerfestijn. Precies 1 ½  minuut later stoof een groep van 11 renners de baan op en het was hier de Mechelaar Haan die voor Nolten over de streep ging. Achter Nolten volgden Paaymans, Geluk, Gaul, Moes, Dekkers, Creemers, Suykerbuyk, Heylen en Vonken.

Het eindklassement luidt als volgt:

Amateurs: 1. W. Dielissen, Beek en Donk. 315 km. in 8 uur 14 min . 50 sec.; 2. H. Dekkers. Eindhoven 8.15.50; 3 J. Nolten, Geleen 8.18.43; 4. C. Paaymans. Tilburg 8.21.33; 5. M. Creemers (Bel) 8.21.53; 6. A. van Elderen, Eindhoven 8.23.12; 7. J. Massuger, Oisterwijk 8.23.12;  8. Leo Berden (Belg) 8.23.20; 9 Ch. Gaul (Luxemb.) 8.23.20; 10. Louis Vonken (Bel) 8.23.43; 11 A. Suykerbuyk. Breda  8.26 15; 12 W. Borghans. Spek'heide 8.27.27; 13. A. Moes (Luxemb.) 8.27.29; 14 M. v. Brabant (B.) 8.27.44; 15 Omer Joris (B.) 8.29.08; 16 J. Fooy Maastricht 8.29.27: 17. J. Boonen Sittard 8.30.27: 18 G de Borre (B.) 8.31.20; 19 L. Heylen (B.) 8.32.20; 20. H. Franssen. Übachsberg 8.34.01: 21 H. Gelissen, Beek 8.35.35; 22 P. Haan. Mechelen

8.36.10; 23 G. Otte, Brunssum 8.36.34; 24 Nic. Laroche (Luxemb.) 8.36.45; 25 Marcel Simon (Luxemb.) 8.38.12

 

RONDE VAN MIDDEN-NEDERLAND.(1950.05.29)

Wieleramateurs leveren weer slag in Midden-Nederland

Prachtige wedstrijd van Van Breenen, Witteveen en Snijders

Gerrit Voorting, door zijn overwinning in 1948, en de Belgische kampioen Lode Wouters, door die van verleden jaar, staat thans ook Henk van Breenen op de erelijst van de Ronde van Midden-Nederland voor amateurs. Met Witteveen en Snijders was hij overgebleven van een  kopgroep, die reeds enkele kilometers buiten Utrecht was ontstaan, nadat Adri Voorting hiertoe de stoot had gegeven. Met een paar machtige pedaalstoten verwees Tarzan zijn beide laatste concurrenten op het Utrechtse cement naar de tweede en derde plaats.

Drie minuten later ging de Bredanaar Jos Suijkerbuijck door de finish,

nadat hij Wim Remkes, Jan van Leeuwen en Jan Kuijten van zich af had

kunnen afschudden. Toen tenslotte al die moedige jongens met minuten verschil in het Utrechtse stadion waren binnengekomen, reden de drie eersten onder de daverende toejuichingen van ruim tienduizend

toeschouwers een indrukwekkende ere-ronde.

EEN kleine honderd en vijftig renners waren op de Veemarkt van start

gegaan. Behalve 127 Nederlanders waren er vier Fransen, twaalf Belgen, een Luxemburger en een Amerikaan. Reeds direct werd er een razend tempo ingezet en moesten de zwakke broeders los laten, o.a. de Amerikaanse kampioen James Lauf. Ook de Fransen en Belgen waren niet tegen dit vuurwerk opgewassen.

In de prachtige omgeving van Zeist ging de kleine Haarlemmer Adri Voorting er van door, tot ongenoegen van de renners uit het peloton, die reeds dadelijk op jacht gingen naar hem. Hierdoor ontstond ten slotte een kopgroep, waarvan deel uitmaakten de beide Snijders, Van Kampen, Adri Voorting, Matzen, Van Breenen, Van Leeuwen, Witteveen en van de Kamp. Acher hen stelden Simonis, Hazewinkel, Kuijten, Van 't Hout, Verstraeten, Schoorn, Bafort, Willekes en Verduin ernstige pogingen in het werk om zich eveneens aan de kop te nestelen, maar zij slaagden hier geen van allen in. Ook de koplopers konden echter het hoge tempo niet blijven meedraaien.

M. Snijders viel af, evenals Van de Kamp en Verstraeten.

Na zestig km. ging de Maarnseberg slachtoffers maken in het peloton.

Groenewegen, Verduin en Eelsing verdwenen en ook op de weg naar Soest sneuvelden er nog verscheidenen. De Belgen konden in dit gezelschap evenmin meekomen en hingen als rode lantaarns achteraan.

Toen we na bijna honderd km. door Kortenhoef gingen, zaten vóór in het peloton goede renners als Kleefstra, Suijkerbuijck, De Booij, Willekes, La Grouw, Rijnders, Kuijten, Kiekens en Verhoeven.

Maar de vijf koplopers draaiden over de wegen van de polders tussen

Vinkenveen en Woerden zo fantastisch snel, dat ze niet meer in te halen waren. De kleine Voorting kreeg echter een inzinking. En daarvóór had Witteveen reeds van fiets moeten verwisselen wegens een lekke band. Op de weg naar Achthoven bleek ook Van Leeuwen bezoek te hebben van de man met de hamer en op de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij IJsselstein moest hij lossen.

Nog slechts drie renners lagen aan de kop. Van hen maakte Witteveen toen

de beste indruk. Nochtans deed hij geen moeite om zijn clubgenoot Van Breenen en Wim Snijders los te rijden. Wel  moest laatstgenoemde iedere keer weer zijn tanden bijten en alles geven, wanneer Witteveen in machtig tempo de kop nam. Langs dorpjes en gehuchten stormden de drie naar Utrecht, waar in het Stadion de sprint tenslotte werd uitgevochten en Tarzan van Breenen een enorme lauwerkrans om de hals legd kreeg, omdat hij de rapste was weest. Met Witteveen op de tweede plaats werd het een schitte- rend succes voor „De Germaan" de club, die de ploegprijs won.  De uitslag werd:

Amateurs: 1. Hein van Breenen over 198,8 km. 5.29.16; 2. Cor Witteveen; 3. Wim Snijders; 4. Jos. Suijkerbuijk 5.32.16; 5. W. Remkes; 6. W. Verhoeven; 7. J. van Leeuwen in 5.32.46; 8. J. Kuyten in 5.34.35; 9. P. Willekes; 10. P. Kleefstra.

 

RONDE VAN NEDERLAND.01E ETAPPE.(1950.05.25)

Belgen heer en meester in eerste etappe

Revanche van de Nederlanders op tweede dag

Nadat de organisatoren nog ettelijke moeilijkheden hadden overwonnen, voornamelijk als gevolg van het afschrijven door verschillende renners, kon Woensdag eindelijk het startschot van de derde Ronde van Nederland gelost worden. Dat gebeurde symbolisch door de burgemeester d' Ailly, waarna de karavaan zich in beweging zette en met een kalm gangetje naar Zaandam reed, waar de eigenlijke start plaats vond.

Belgen beheerste de eerste etappe.

Als gevolg van de reeds vermelde afschrijvingen, moesten verschillende ploegen nog gewijzigd worden. Zo werd b.v. de Franse Pool Klabinsky bij de grens teruggewezen, omdat zijn papieren niet geheel in orde waren.

In het begin van deze lange eerste etappe werden af en toe uitlooppogingen

ondernomen, maar veel maakte dat niet uit.

Tussen Harlingen en Leeuwarden, op de bochtige omlegging van het parcours over Slappeterp en Menaldüm, kreeg de wedstrijd meer gloed en kleur. Het tempo werd opgevoerd op dit traject. Tal renners wilden hier hun slag slaan en het gevolg was het uiteenvallen van het peloton in verschillende moten, waar de samenstelling telkens veranderde. Eerst waren het er 2 van 10 en 2 van 20, daarna sloten de eerste 2 groepen aaneen. Zo kwamen er tal van variaties, totdat bij het passeren van Leeuwarden de 2 grote pelotons gevormd werden onderling met een afstand van een kleine 800 meter geschieden. In de leidende groep zaten toen o.m. Schotte, Lambrichs, Seyen, Janssen, Accou, Rogiers, Faanhof, Waelbrancke, Van Stayen, Middelkamp, Van Es en Vinken, in totaal 40 man.

In Buitenpost (198 km.) was de afstand tussen beide groepen geslonken tot ongeveer 400 meter. De kopgroep reed in compacte gelederen. In de 2e groep zaten Joossen, Steenbakkers, Sprenkeling, Van der Zande, Pauwels, Tahon, Vroomen en Theuns. Theuns  zakte later af en kort daana stond Rondele met een lekke band aan de kant. De onderlinge positie wijzigde zich herhaaldelijk op de nauwe en kronkelige landwegen van Buitenpost. Over Visvliet, Eibertsburen en Gaarkeuken naar Noordhornerga en via Briltil, Enurnatil, De Poffert, Vierverlaten en Hoogkerk ging het naar Groningen. De kopgroep bleef compact maar verloor tal van eenheden. Franken, Faanhof, Van

Gelderen en Voorting zakten af, hetzij wegens materiële pech, hetzij dat zij het hoge tempo niet konden bijhouden.

De beslissende slag viel tussen Ten Post en Stedum op 15 km. van de finish.

Een aantal Belgische renners had zich naar voren gewerkt en nam een gunstige positie in, waardoor Emile Vanderveken gelegenheid kreeg er plotseling alleen tussen uit te trekken en een vrij grote voorsprong te nemen. Toen hij de eindstreep te Appingedam, nog opmerkelijk fit en fris, passeerde, bedroeg zijn voorsprong op het hem volgende groepje, bestaande uit de Belgen Maelbrancke Jansens en Decock, 44 seconden.

De eerste oranjetrui van deze derde Ronde van Nederland is dus voor een Belg, maar met wat meer paraatheid en strijdlust zouden de Hollanders zeker het Belgische offensief in de laatste phase hebben kunnen afwenden.

De uitslag van de eerste etappe luidt als volgt:

Beroepsrenners: 1 Emile Vanderveken (B) 7 uur 12 min. 44 sec; 2 Andre Maelbrancke (B) 7 uur 13'min. 28 sec; 3 Leenen (B): 4 Janssens (B); 5 Decock (B); 6 Meersman (B); 7 Mertens (B); 8 Callens (B); 9 Henk de Hoog (Ned.).

 

RONDE VAN NEDERLAND.02E ETAPPE.(1950.05.26)

Nederlanders namen revanche.

De Nederlanders hadden op de eerste dag een niet al te beste ploeggeest gedemonstreerd en het hele gezelschap had zich eigenlijk in de luren laten leggen door de Belgen. Wat onze landgenoten hebben afgesproken, is niet bekend, maar de tweede

etappe gaf een geheel ander beeld. De start vond plaats iets voor twee en

nog maar nauwelijks waren er enige kilometers afgelegd, of het feest begon. Eerst liep de Belg Jansens weg en toen deze weer ingehaald was, namen Evers, Steenbakkers en Lakeman de benen. Een groepje van tien man zette de achtervolging in en toen deze inliepen, voegden de drie vluchtelingen zich bij de achtervolgers, zodat er een kopgroep van dertien man ontstond, twaalf Nederlanders en de Belg Hendrikx, die in een gemengde Nederlandse ploeg rijdt. In Gieten had de kopgroep bijna 2 k.m. voorsprong, maar hier kreeg Loos een inzinking, waardoor hij genoodzaakt werd zich op de hoofdgroep te laten zakken

In de buurt van Erm (op 81 k.m.) maakte De Ruiter een val en ook Hendrikx en Vos verloren het contact met de leiders, doch kregen later weer aansluiting. Bij Gramsbergen moepten Schellingerhout en Steenbakkers lossen, zodat er nog 8 man op kop bleven. Hiervan viel Lakeman ook nog terug.

In Almelo lagen er nog vier man aan de kop en deze hadden een voorsprong

van 3 ½ minuut. De vier man waren de Nederlanders Evers, Vos, Van Beek en de Belg Hendrikx. Onze landgenoten namen beurtelings de kop, doch de Belg weigerde zulks en liet zich steeds trekken.

Hij had trouwens de kracht ook niet meer om tot grote daden te komen en hij was de eerste die losgereden werd, toen het viertal in de buurt van Apeldoorn kwam, waar de finish was.

Gerrit van Beek kreeg even voor de finish kramp en de sprint tussen Evers en Vos werd ten gunste van eerstgenoemde beslist. Toen de finish bereikt was, ontlastte zich boven Apeldoorn een hevig onweer, zodat de publieke belangstelling uiterst gering was. De uitslag van de tweede etappe luidt:

Beroepsrenners: 1 Evers, 4 uur 5 min. 47 sec; 2 Vos, 3 Van Beek, 4 Hendrikx (Belg.). Daarna kwam een grote groep renners voor wie de tijd van 4 uur 57 min. 30 sec. werd genoteerd.

Het algemeen klassement na de tweede etappe luidt: 1 Evers (Ned. A) 12 uur,

Ned. nat. ploeg 36.38.55; 6 Gem. ploeg 7 min. 36 sec; 2 Vos (Ned. B) zelfde tiid; 3 Van Beek (Ned. A) 12.03.11; 4 Hendrikx(Ned. gem. ploeg) 12.08.48; 5 Leenen (België B) 12.10.58

Het ploegenklassement luidt: 1 Nederland B 36.31.29; 2 België B 36.33.36: 3 België A 36.37.02: 4 Nederland A 36.38.52; 5 36.39.51; 7 Brab.-Limb. ploeg 36.46.32; 8 Zwitsers-Ned. ploeg 37.21.55.

 

RONDE VAN NEDERLAND.03E ETAPPE.(1950.05.27)

Lakeman in de oranjetrui DE DERDE ETAPPE.

De zwaarste etappe van de Ronde van Nederland is ongetwijfeld de derde, die een lengte heeft van 288 km. en gedeeltelijk door het Limburgse heuvelland loopt. Reeds 10 k.m. na de start in Apeldoorn, liepen Lambrechs, Schellingerhout en De Korver weg en bij Deelen hadden ze reeds een voorsprong van 500 meter. De grote groep maakte zich nergens druk over, want er lagen nog 270 km. te wachten. Bij Nijmegen lag het drietal reeds vier minuten voor, doch een aantal gebroken spaken noodzaakte De Korver af te stappen voor reparatie.

De Ruyter en Accou hadden intussen de achtervolging ingezet en in de buurt van Reuver (145 km) kregen ze aansluiting met de beide vluchtelingen, die toen een voorsprong van acht minuten hadden. Het hoofdpeloton begon toen te jagen, hetgeen Vanderveken en Janssens niet belette zich los te rukken en achter de leiders aan te gaan. Even later volgden Vos en Callens dit voorbeeld. Bij Melick (160 km.) lagen Lambrichs, Schellingerhout, De Ruyter en Accou op kop met 5 ½ min. voorsprong op Vos en Callens, terwijl het grote peloton hier nog een minuut achter lag.

Even voor Heerlen kregen Vos en Callens het leidende groepje te pakken. In de laatste kilometers kwam er nog verandering, aangezien de grote rivaliteit tussen de Belgen en de Nederlanders daar eerst echt uitbarstte. Te Meersen gingen aan het hoofd Lambrichs, Accou, Callens, Vos en Janssens, drie Belgen en twee Nederlanders. Op 600 meter volgden, fel jagende, Mertens, Middelkamp en Schotte.

De finish was in het Sportpark te Geleen, waar Vos de sprint won. Hy had 7 uur 48 min. en 15 sec. over het traject gereden. Accou werd tweede in 7.48.17, Callens derde en Lambrichs vierde.

Beroepsrenners: 1. Frans Vos, 2. Lucien Accou, (Bel), 3. Norbert Callens, (Bel), 4. Jan Lambrichs, 5. Rene Janssens, 6. Frans Leenen, 7. Rene Mertens, 8. Briek Schotte, 9. Theo Middelkamp, 10 Wim van Est.

Na deze etappe zag het alg. klassement er als volgt uit: 1. Vos (Ned. B) 19 uur 56 min. 1 sec: 2. Evers (Ned. A.) 19.57.34; 3. Van Beek (Ned. A) 19.57.59; 4. Leenen (België B) 19.59.25; 5. Callens (België A); 6. Van Est (Ned. B.); 7. Lakeman (Ned. nat.); 8. Depoorter (België B); 9. Verpoorten (België B); 10 Lambrichs (Brab.- Limb.)

 

RONDE VAN NEDERLAND.04E ETAPPE.(1950.05.28)

De vierde etappe werd onder stromende regen ingezet. De route ging van Geleen naar Baarle-Nassau en had een lengte van 235 km. Van der Dungen was de die een uitlooppoging eerste waagde, maar afgesloten spoorbomen maakten er een eind aan. Hij gaf evenwel niet op en waagde een tweede poging, waarbij hij het geluk had, dat hij bij Roermond juist onder de dalende spoorbomen door kon, terwijl het peloton hiervoor moest wachten. Toch werd hij ingehaald.

Toen er 190 k.m. gereden was, lagen Faanhof, Voorting, Vanderveken, Depoorter, Smits, Schoenmakers en Van Kerckhove ongeveer 2 ½  minuut voor op het peloton. Een achtervolging van een aantal renners leverde tenslotte succes op, zodat de sprint tenslotte moest beslissen.

Lakeman was de snelste, gevolgd door Maelbrancke, De Cock, Schoenmakers en Van Kerckhove. Door deze zege kon Lakeman de oranjetrui aantrekken.

Beroepsrenners: 1. Henk Lakeman, 2. Andre Maelbrancke, (Bel), 3. Roger De Cock, (Bel), 4. Harry Schoenmakers, 5. Henri Van kerckhove, 6. Jules De Poorter, 7. Emile Rogiers, 8. Emile van de Veken, 9. Harm Smits, 10. Maurice Meersman,

 

RONDE VAN NEDERLAND.05E ETAPPE.(1950.05.29)

Lakeman nog steeds in het Oranje

De wedstrijdleiding bleek in de vorige etappe zoveel vergissingen gemaakt te hebben, dat onder druk van protesterende renners, een herklassering nodig bleek. Toen deze gewijzigde klassificatie bekend werd gemaakt, bleek Lakeman nog steeds de leiding te hebben, hoewel hij op zijn hielen werd gezeten door drie Belgen. De zesde etappe leidde van Eindhoven naar Rotterdam via Arnhem—Nijmegen en Zeist en had een lengte van 224 km. Vos en Middelkamp waren de eersten die wegliepen, maar het peleton, dat aanvankelijk weinig vechtlust toonde, werd wakker en riep de vluchtelingen tot de orde. Bij Nijmegen sprong Sprenkeling weg, maar aangezien hij als 48ste stond geklasseerd, liet men hem gaan. Te Ede lag Sprenkeling vier minuten voor, maar aangezien hij steeds alleen moest rijden, sprak vermoeidheid tenslotte een woordje mee, waarna hij bij Zeist werd ingehaald. Bij Vianen liep Faanhof weg en toen hij 600 mtr. voor lag, zetten de Belgen Callens, Accou en Van Kerckhove met de Nederlanders Lambrichs en Bakker de achtervolging in. Voorbij Gorinchem lag Faanhof een halve minuut voor op Van Kerckhove, die op zijn beurt twee minuten vorsprong had op het peleton. Ongeveer zeven km voor de finish liepen Loos en Voorting weg en deze wisten Van Kerckhove in te halen. Dit drietal was evenwel niet in staat Faanhof te pakken te krijgen en met ruim een minuut voorsprong passeerde deze de finish. Voorting was tweede, Loos derde en Van Kerkhove vierde. Na de Belg kwam een grote groep binnen, waarbij ook Lakeman. Deze behield de oranjetrui, waarin hij hedenmorgen voor de laatste etappe is gestart.

Beroepsrenners: 1. Briek Schotte, (Bel), 2. Theo Middelkamp, 3. Wim van Est, 4. Frans Vos, 5. Wim de Ruiter, 6. Bednar, 7. Piet Evers, 8. Theo Blankenauw, 9. Piet de Vries, 10. Rene Mertens,

Na de zesde etappe ziet het klassement er als volgt uit: 1 Lakeman (Ned. Nat. ploeg) 39 uur 37 min. 42 sec; 2 Depoorter (België B) 39.38.10; 3 Callens (België A) 39.38.17; 4 Vanderveken (België A) 39.39.10; 5 Evers (Ned. A) 39.39.32; 6 Rogiers (België A); 7 Vos (Ned. B); 8 De Ruyter (Gem. Ned); 9 Leenen (België B); 10 Schotte (België A). Bij de ploegen heeft België A de leiding, voor België B, Ned. 8., Nat. Ned. ploeg, Gemengde ploeg, Ned. A., Brabant -Limburg en Zwitserland—Ned.

 

RONDE VAN NEDERLAND.06E ETAPPE.(1950.05.30)

Ronde van Nederland spoedt ten einde

Faanhof,de veel geplaagde, 't eerst in Rotterdam

Tot op de laatste dag is het onzeker gebleven wie de ronde van Nederland zal winnen. Henk Lakeman heeft ook in deze zesde etappe van Eindhoven naar stadion Feijenoord te Rotterdam, waar de belangstelling op deze zomerse avond toch eigenlijk wel wat tegenviel, zijn oranje trui met succes verdedigd.

Maar men kan ér van op aan, dat de Belgische aanvallen op de laatste dag verdubbeld zullen worden, zodat men in het Amsterdamse stadion Woensdagavond nog van een uiterst spannende finale getuige zal kunnen zijn.

De ploeggeest leek op deze voorlaatste dag in de Nederlandse nationale ploeg te zijn teruggekeerd. Lakeman, die Maandag zijn oranje trui in zijn eentje had moeten verdedigen, omdat Middelkamp in de kopgroep meer als Belg dan als Nederlander had gereden, kreeg nu meer steun van zijn ploegmaats. Lakeman was de enige geweest die geen geschenken had gekregen bij de uitdeling, waarmee de jury in het gewijzigde klassement zo kwistig had gestrooid. Integendeel, Lakeman was er veel slechter bij geworden.

Zijn naaste concurrent, de Belg Depoorter, had nog maar een achterstand

van 28 seconden gehouden, in plaats van de twee minuten die er Maandag- avond voor hem op het lijstje stonden. Zijn rivaal Franske Vos, de krachtige pedaleur, die altijd met zoveel uitbundig plezier op zijn fiets lijkt te zitten, had geen drie minuten achterstand meer in plaats van de oorspronkelijke dertien.

Wat een wonder, dat die anders zo goedlachse Lakeman, nu uit zijn humeur

was vertrokken, en dat hem de wankelmoedigheid was overvallen van de meester, die niet meer weet; of hij op zijn gezellen kan vertrouwen.

Strijdlustige Vos

Hij zou deze middag niet lang in het onzekere verkeren. De bonkige Vlaamse boerenzoon Brik Schotte wilde het maar dadelijk uitvechten.

Al heel gauw buiten Eindhoven legde hij een hoge troef, op tafel: een snelle demarrage en een tweehonderd, meter voorsprong. Vos, wie de strijdlust uit de ogen straalde en die zich sterk voelde na zijn sprong omhoog in het klassement, was onmiddellijk bereid mee te doen. Blankenauw wilde ook het spelletje van de vorige dag wel weer meespelen. De Vries en Verpoorten, de Belg, waren ook van de partij.

Lakeman richtte zich hoog in de zadel op om de situatie te kunnen, overzien. Zijn gezicht betrok toen hij Middelkamp zag wegspurten. Zou hij weer worden verraden? Maar weldra zou de goede trouw van Middelkamp blijken. Aan de kop van het groepje weglopers remde hij af, het petoton kon bijkomen.

Meer dan honderdvijftig kilometer léék er niets te gebeuren, maar in werkelijkheid werd er in het steeds compacte peloton een nerveuze en onwillige strijd gestreden, die inspannender, was dan menige  scherpe achtervolging of wilde jacht.

De kopstukken wisten dat het om seconden ging. Zij verloren elkaar niet uit het oog, maar zij spaarden hun krachten voor de laatste kilometers van deze etappe, die beslissend voor de gehele ronde zouden kunnen zijn.

De aandacht bleef gespannen in de lommerrijke lanen rond Arnhem en Amersfoort, waar het telkens weer Vos was, die met de ketenen rammelde, maar ze niet kon verbreken.

De Amsterdammer Harm Smits, aan wiens rijden niets meer van zijn ern-

stige val is te merken, trok veel aan kop om het tempo, op te voeren, maar telkens weer werd het afgeremd.

Gang kwam er niet in, Middelkamp, ondanks een onwillige Achillespees en de kleine Geerts, eveneens een ploegmaat van Lakeman, hielden de weglopers in bedwang.

Faanhof zeer snel

Sprenkeling had zijn in eenzaamheid gevoerde strijd over 100 km al lang opgegeven en was ver in de achterhoede teruggevallen, toen voorbij Vianen, met nog een vijftig km voor de boeg, een rode trui zich uit de groep losmaakte. Hét was Faanhof, de oud-wereldkampioen der amateurs, nu een ongevaarlijk man met een achterstand van 31 minuten;

Men liet hem gaan, maar op de langs de Lek kronkelende weg, liet Faanhof toch nog even zien met hoeveel soepelheid hij, kan rijden.

De Belgische sprinter Van Kerckhoven werd uit het peloton achter hem aan gestuurd, maar Faanhof voerde zijn tempo nog op. Het lag dikwijls boven de 45 km. Het was de kleine Belg onmogelijk om Faanhof, die plotseling weer de onweerstaanbare was geworden, te achterhalen. Hij moest zelfs nog toestaan dat een ander Hollands tweetal, Voorting en Loos, die onder de rook van Rotterdam uit het, peloton waren ontvlucht, hem voorbijgingen..

Beroepsrenners: 1. Henk Faanhof, 2. Gerrit Voorting, 3. Gerrie Loos, 4. Henri Van Kerckhove, 5. Wim van Est, 6. Rene Mertens, 7. Andre Maelbrancke, 8. Bednar, 9. Emile Vanderveeken, 10. Frans Vos.

Het algemeen klassement van de Ronde van Nederland na de 6e etappe

ziet er als volgt uit: 1. Lakeman l(Nederland nationale ploeg) 39.37.42;

2. Depoorter (België B) 39.38.10; 3. Callens (België A) 39.38.17; 4. Vanderveken (België A) 39.39.10; 5. Evers (Nederland A) 39,39.32;

 

RONDE VAN NEDERLAND.07E ETAPPE.(1950.05.31)

Henk Lakeman wint Ronde van Nederland met 28 seconden voorsprong

De man die in de oranjetrui aan de laatste etappe begon, Henk Lakeman, had zich tot taak gesteld, nauwlettend op z’n concurrenten te letten. Dat was geen gemakkelijk karwei, aangezien z’n voorsprong op een aantal Belgen slechts luttele seconden bedroeg. Daardoor werd het tempo aanzienlijk gedrukt en bij Scheveningen had men reeds twintig minuten achterstand op het tijdschema.

Bijna 200 km lagen reeds achter het peleton, voordat er wat leven in de brouwerij kwam, hoewel het verwachte offensief van de Belgen nog op zich liet wachten. Na Utrecht begon de strijd. De vaart werd nu straf opgevoerd. Van Beek maakte een val en ging met een lekke voorband aan de kant en intussen ijlden de anderen verder, aangevoerd door Vos, Middelkamp, Van Kerkhove en Leenen met vlak daar achter Schotte en Meersman. Lakeman reed eveneens meestal voor in het uiteengerekte peleton. Bij de afdaling door het Spaanderswoud stoven drie, vier man naar voren, maar Lakeman, uiterst waakzaam, flitste er prompt achteraan en lang voor de Ankeveense brug was deze korte maar hevige uitlooppoging te niet gedaan. Kort voor Ouderkerk, onder de rook van Amsterdam, ontsnapte nogmaals een renner en hij wist 100 meter voorsprong te nemen, maar weer trokken drie anderen, bij wie Lakeman, het peleton bij. Maelbrancke probeerde het op de brug bij Ouderkerk. Ook hij nam zwoegend 100 meter, en ook hij moest spoedig zwichtten voor het jagende peleton. Door Amstelveen stormden de renners gegroepeerd in de richting van het Stadion. De vaart was nu zo hoog, dat uitlooppogingen in de kiem gesmoord werden. In compacte gelederen reed men over het Stadionplein met een groepje van vijf of zes man aan de kop en het was Faanhof, die op de baan, luid toegejuicht door het duizendkoppige publiek, in de sprint Maelbrancke, Voorting en Van Est klopte. Onmiddellijk volgde de hoofdgroep voor wie dezelfde tijd genoteerd werd en aangezien zich hier ook Lakeman bij bevond, behield hij de oranje trui en werd winnaar van de ronde.

Beroepsrenners: 1. Henk Faanhof, 2. Andre Maelbrancke, (Bel), 3. Gerrit Voorting, 4. Wim van Est, 5. Frans Vos, 6. Theo Blankenaauw, 7. Henri Van Kerckhove, 8. Harm Smits, 9. Bernard Franken, 10. Andre de Korver,

Beroepsrenners.Eindklassement: 1 Lakeman (Ned. Nat. ploeg)) 45.24.24; 2 Depoorter (Belg. B) 45.24.52; 3 Callens (Belg. A) 45.24.59; 4 Vanderveken (Belg. A) 45.25.52; 5 Evers (Ned. A) 45.26.14; 6 Rogiers (Belg. A) 45.26.57; 7 Vos (Ned. B) 45.27.03; 8 De Ruiter (Intern, ploeg) 45.27.52; 9 Leenen (Belg. B) 45.30.45; 10 Middelkamp (Ned. Nat. ploeg) 45.30.51; 11 Schotte (Belg. A) 45.30.51; 12 Verpoorten (Belg. B) 45.31.09; 13 Smits (Ned. B) 45.31.39;. 14. Lambrichs (Brab.-Limb. ploeg) 45.31.46; 15 Van Est (Ned. B) 45.32.09.

Het ploegenklassement luidt: 1 Belgische A ploeg 136.17.48: 2 Belgische B ploeg 136.26.46; 3 Nederlandse B ploeg 136.30.51; 4 Nederlandse Nationale ploeg 136.40.36; 5 Internationale ploeg 137.16.15; 6 Nederl. A ploeg 137.19.15; 7 Limburgs-Brabantse ploeg 137.24.03; 8 Zwitsers-Nederlandse ploeg 139.09.09.

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(1950.03.26)

Prachtige wielersport in vijfde Ronde van Noord-Holland

Moedige uitlooppoging van Wagtmans en Suijkerbuijk met succes bekroond

Nederland kan de toekomst met vertrouwen te gemoet zien! Tot die conclusie zal een ieder komen, die de gelegenheid heeft gehad de vijfde Ronde van Noord-Holland te volgen. Immers onze amateurs hebben prestaties geleverd, die aanmerkelijk beter waren dan op deze eerste dag van het seizoen verwacht mochten worden en bovendien getoond, dat zij heel wat kilometers kunnen verdragen alvorens ernstige tekenen van vermoeidheid te tonen.

De sterksten van de 175 amateurs waren zonder twijfel de twee Brrbanders

Wagtmans en Suijkerbuijk, die een bijzonder goede wedstrijd hebben gereden en van Medemblik af aan de kop hebben gelegen.

Beiden reden dan ook zeer terecht in Zaandam een ereronde; Wagtmans

met de krans om de hals en de nieuwe fiets aan de hand, omdat hij in de eindspurt sneller was geweest dan Suijkerbuijk.

DAAR, waar in voorafgaande jaren de zwakste renners stuk voor stuk uit

het peloton verdwenen en de sterkeren zich opmerkelijk rustig hielden, daar

ontbrandde nu de slag in zy'n volle hevigheid.

Het was in het Westfriese land, waar het traject voert over de dijken langs het IJsselmeer en de wind meestal een lastige tegenstander is. Nu was dat

niet het geval en konden ook de zwakkeren zich handhaven, afgezien natuurlyk van die jongens, die door pech, valpartyen enz. reeds uit de wedstrijd waren verdwenen. De sterksten weerden zich echter byzonder. Voortdurend namen coureurs de benen, verkregen zij enkele tientallen meters voorsprong, maar werden weer teruggehaald. Dat was ook een groep van elf man overkomen. Zij waren nog niet bestand tegen de mokerslagen

van het naar schatting zeventig man tellende peloton, waarin Woutje Wagtmans met z’n rood-wit-blauwe trui voortdurend achteraan bengelde.

Plotseling echter waren er vier man weggelopen. Het waren Suijkerbuyk,

Van Elderen, Visser en Wagtmans. Het scheen, dat het ook hier slechts

een „schijnbeweging" was. Zou Wagtmans, die wat wielrennen betreft

toch wel weet wat er te koop is, er met nog 150 km. voor de boeg al van door gaan? Het kon practisch niet.

Zo moeten de grote mannen in het peloton er over gedacht hebben, want alhoewel het tempo opgevoerd werd (waardoor Verstraeten, Vlietman, Klein en Westmaas moesten lossen) zag het er toch niet naar uit, dat er een serieuze achtervolging op de vier uitlopers werd ingezet. Ze vergisten zich echter danig. Men wist aan kop, hoe men te werk moet gaan om een voorsprong te hemen.

Om beurten namen de renners de kop, trokken dan slechts kleine stukjes en

lieten zich weer kalm terugzakken. Zodoende veroverden zy zich een voorsprong, die by Kolhorn achthonderd meter bedroeg, by Barsingerhorn aanmerkelyk meer en even onder Schagen reeds tot anderhalve minuut was uitgegroeid.

Toen ging men in het peloton beseffen, dat het ernst was, maar niettemin

slaagde men er daar niet in iets van de achterstand terug te nemen. Integendeel! Met een snelheid van 45 km. per uur schoten de koplopers over een stille weg achter de duinen op Den Helder af. Wagtmans draaide soepel, Suykerbuyk en Van Elderen hadden er iets meer moeite mee. Visser kon het evenwel niet meer bijhouden. Hy moest lossen, begon veel te drinken en werd uiteindelijk gepasseerd door het peloton, dat toen nog uit 33 man bestond en waarin men krachten als een Tarzan van Breenen (die met pech te kampen had gekregen en huilend aan de weg stond), een Gerrit

Timmerman (die eerst moeiykheden had met zyn achterwiel en later ook nog in een valpartij betrokken was), en een Hooijschuur miste. Drie minuten en tien seconden was de voorsprong in Den Helder waar de verzorging plaats had en een geweldige belangstelling voor de wedstryd bestond.

De helft van de cours zat er op. Het tempo daalde een stuk. Had het eerst

voortdurend tussen de veertig en vyf en veertig km. gelegen, nu liep het terug

naar dertig.

Vyftig kilometer ....

MAAR voor korte tyd slechts! Verhoeven, Donker, Koeman, Van Roon, Van Oers, Hofland, Alblas, Petri, Hennink en Kempff schaarden zich aan de

kop van het peloton, dat moest toezien hoe de achterstand tot drie en een halve minuut groeide, maar er toen definitief een punt achter zette. De achtervolging werd ingezet. Voor de tweede maal ontbrandde de stryd in al zyn felheid. De verenigde krachten van de achtervolgers zouden de drie man aan de kop terugroepen. Het scheen te zullen gelukken. Van Elderen moest capituleren voor het geweld en verdween naar het tweede plan. In het peloton voelde men, dat er kans in zat de twee anderen ook in te lopen.

Nog harder ging het dus! Vyftig kilometer reed de karavaan, toen deze door Alkmaar daverde, waar Jan Hennink en Leo de Booy kennelijk de favorieten van het publiek waren en de inmiddels by gekomen Gerrit Timmerman moest lossen.

Hy was de eerste, maar vele anderen volgden en in korte tyd was de grote

groep in twee delen gesplitst. Uit de eerste van de twee sprongen op hun

beurt Kempff, Verhoeven en Van Oers weg. Dat gebeurde bij Castricum. Het

was de laatste poging om Wagtmans en Suykerbuyk tot de orde te roepen.

Alle krachten, die de vermoeide renners nog op konden brengen, werden in de stryd geworpen. Met de tanden op elkaar, de handen hard aan het stuur rukkend, begonnen zij een laatste poging de koplopers in te halen. En er zat een kans in. De jongens uit Breda, die zo ver voor hadden gelegen, die herhaaldelyk hadden uitgekeken waar hun tegenstanders toch bleven, kwamen nu in moeilijkheden te verkeren. De Nederlandse kampioen kwam meer uit het zadel dan tevoren en Suykerbuijk stampte op zyn trappers in plaats van soepel te draaien.

De drie achtervolgers daarentegen deden het beter. Ze liepen in. En vlug zelfs! Met iedere nijdige duw op de pedalen werd de achterstand kleiner, en toen we bij Uitgeest in het Zaanse land terugkeerden, bedroeg de voorsprong nog slechts één minuut.

Ook die moest er nog aan geloven. „Inhalen", dat moet het woord geweest zyn, dat voortdurend in de hoofden van Kempff, Van Oers en Verhoeven speelde.

En de wetenschap, dat de achterstand steeds kleiner werd, scheen de laatsten vleugels te geven. Met een hele sliert volgwagens achter hen aan stormden zij op Wormerveer aan. Het enthousiaste publiek Juichte hen toe, zweepte hen op tot een nog razender tempo. Maar ook Wagtmans en Suykerbuyk gaven zich niet gewonnen. Goed, het mocht dan niet zo vlot meer gaan als een paar uur tevoren, ook bij hen mochten de kilometers

dan gaan wegen, maar na een paar uur aan kop gelegen te hebben, na 150 km. vooraan gezeten te hebben, kon het gewoonweg niet anders of zy zouden ook als eersten op de Prins Hendrikkade in Zaandam moeten arriveren. Nog stugger maalden ze op de pedalen. Het werd een titanenstrijd, die dichter bij zijn hoogtepunt kwam naarmate er meer mensen langs de kant van de weg stonden als bewijs van het naderbij komen van de finish. Daar was Zaandam! Door de Oostzyde, waar de fabrieken zich aaneen schakelen tot een grauwe steenmassa, joegen vijf man elkaar op tot een verschrikelijke krachtsinspanning.

Toen kwam eindelyk de Burcht. Vierhonderd meter van de eindstreep. De drie achtervolgers lagen te ver achter om te kunnen meedingen naar de nieuwe fiets; Zij hadden het niet kunnen redden. Maar zij verdienen de eer, deze vyfde ronde tot een bijzonder spannende gemaakt te hebben. Zonder hun hardnekkige achtervolging zou het vermoedelijk in een eentonige

bedoening geëindigd zijn.

Toen bleek, dat inlopen er niet meer bij was, maakten de renners zich gereed

voor de eindspurt, Daarin was Wöutje Wagtmans de sterkste, zoals hij ook gedurende de hele course de sterkste was geweest. De einduitslag van de ronde luidt:

Amateurs: 1. Wout Wagtmans, (Breda), 225 km. in 5.47.14. 2. Jos Suijkerbuijk (Breda). 3. Dicky Kempff, (Amsterdam). 4. Van Oers (Langeweg). 5. Verhoeven (Overschie). 6. Hennink, (Alkmaar). 7. Koeman (Krommenie). 8. Hofland (Beverwyk). 9. v. Roon (Haarlem) en 10. Alblas (Overschie)

 

RONDE VAN NOORD-WEST NEDERLAND.(1950.05.15)

Jan Hennink (voor Willekes) wint Ronde Noordwest Nederland

Regen en koude dwongen talrijken tot opgeven

"Daar komen ze", ging het van tot mond langs de duizenden die regen en wind trotseerden om de aankomst van de amateurs van de Ronde van Noord-West Nederand te zien, daar op de lange Jan van Scorelkade in Alkmaar. En toen klonk plotseling een juichkreet uit duizenden kelen: „Jan Hennink Jan Hennink". En aangevuurd door zijn enthousiaste stadgenoten stormde een kleine in zwart-witte trui over het sfalt naar voren, zonder zich te laten intimideren door Patsy Willekes, zijn meest gevaarlijke tegenstander. Met een paar woeste rukken gooide de sterke Amsterdamer zich naast de blonde Alkmaarder maar vinnig beet deze van zich af, om hem met een volle lengte achter zich te houden.

In het begin van de cours was er al een lofwaardige poging geweest van de Amsterdammers Holleeder en Faas, in gezelschap van de meer geroutineerde Ris (Den Helder). Die drie waren na pl.m. 43 km. in de buurt van Limmen op de vlucht geslagen. In de buurt van Alkmaar, nadat het Kennemerland door- kruist was, was de voorsprong aangegroeid tot 1 min. 30 sec. Maar veel verder kwamen zij niet, want intussen was een hevige jacht op deze vluchtelingen ingezet, waarbij Van Breenen niet kon zijn, omdat een lekke band hem achteruit wierp.

Gelukkig voor „Tarzan" stond echter een karretje klaar en zo kwam hij weer in het grote peloton, waaruit Krever na 73 km. in de Zuid-Schermer door een lekke band verdween en zovele andere al verdwenen waren, o.a. Woutje Wagtmans, Van Elderen en Dekkers, de drie grote Brabantse favorieten. Bibberend van de koude en regen stonden zij na de Beemster langs de kant....

Onder leiding van Donker en De Booij, die later ook pech kregen, kwam de aansluiting weer tot stand in de buurt van Hoorn. Dat was juist voor het dorpje Blokdijk. Holleeder en Faas kregen daarop een flinke inzinking, waar zij niet over heen zouden komen.

De slag in de kop

Toen de beslissende slag zich ontwikkelde, vielen de Zaankanters Timmer-man en Hooijschuur uit het sterk gedunde peloton terug, dat toen nog uit 37 renners bestond. Kolhorn! Op de lange weg over de dijk van de Groetpolder aan de rand van de Wieringermeer was de slag geslagen en zaten acht renners stevig op kop: Brinkman, Hennink, Witteveen, La Grouw, Koeman, Suykerbuijck en Willekes. En achter hen deden Ris, Van Breenen (later nogmaals pech), Donker, Snijder en Roks vergeefse pogingen de koproep te bereiken.

Met wind mee ging het naar Den Helder en het tempo, dat steeds boven de 38 km. lag, werd nog hoger en de voorsprong groter en groter. 80 km. lang bleef het achttal koplopers bijeen, toen was de lange tocht door het Noordhollandse land ten einde. Zes uren was er strijd geleverd, vier uren in hevige slagregens en van al die moedigen, die 's morgens in Alkmaar startten, kwamen slechts pl.m. 20 man weer in Alkmaar terug, met vooraan de kleine Jan Hennink. De uitslag werd:

Amateurs: 1. J. Hennink, 6 uur, 9 min. 30 sec;; 2. P. Willekes op 1 lengte; 3. C. Witteveen; 4. H. Stenenburg; 5. A. Suykerbuijck; 6. Ed. Koeman; 7. J. la Grouw; 8. H. Brinkman; 9. M. Roks op 6 min. M. Roks; 10. C. Ris; 11. Cornelisse; 12. Snijder; 13. C. Boersma; 14. A. Donker; 15. J. Eelsing; 16. H. Alblas; 17. P. Roks; 18. S. Pranger; 19. J Trompetter; 20. J. Fleury, allen met flinke onderlingen verschillen.

 

RONDE VAN OVERIJSSEL.(1950.09.02)

Amateurs 01e rit: 1. Jules Maenen, 2. Cor Witteveen, 3. Toon Ooink,

 

RONDE VAN OVERIJSSEL.(1950.09.03)

Amateurs 02e rit: 1. Cor Witteveen, 2. Jules Maenen, 3. Jan Eelsing,

Amateurs Eindkl.: 1. Cor Witteveen, 2. Jules Maenen, 3. Toon Ooink,

 

ROOSENDAAL.(1950.09.07)

Beroepsrenners: 1. Gerrit Schulte, 2. Piet van As, 3. Frans Vos, 4. Gerrit Voorting, 5. Harrie Schoenmakers, 6. Harm Smits, 7. Gerit Sprenkelink, 8. Huub Vinken, 9. Sjef Jansen, 10. Marinus Buuron,

 

ROOSENDAAL.(1950.06.18)

Ronde van Roosendaal voor amateurs over 100 km.:

Amateurs: 1. Manus Brinkman (Maasland) tijd 2 uur 53 min. 46 sec.; 2. Piet Everse (Rotterdam; 3. Wies van Dongen (Breda); 4. Van der Putten (Den Haag) en 5. Van den Berg (Sliedrecht).

 

ROTTERDAM.KATENDRECHT.(1950.04.19)

Beroepsrenners: 1. Kees Pellenaars, 2. Bernard Franken, 3. Frans van de Zande,

 

ROTTERDAM.CROOSWIJK.(1950.06.11)

                             “Om de racefiets van “Het Vrije Volk

   MANUS BRINKMAN was oppermachtig in de “Ronde van Crooswijk”

        VLAMINGS de snelste nieuweling op een mooie wielermiddag

  Bijna twintigduizend mensen waren Zondagmiddag getuige van de machtige wijze waarop Manus Brinkman de tweede “Ronde van Crooswijk”won en daarmee beslag legde op de eerste prijs, een race fiets, die uitgeloofd was door de directie van “Het Vrije Volk”. Van de aanvang af toonde Brinkman zijn meerderheiden kort voor het eind van de uitermate levendige koers, dwong hij zijn laatste tegenstander op de kieen, zodat de Maaslander met een ronde voorsprong alleen de leiding had. Dat dit een buitengewone prestatie was, kan blijken uit het feit, dat slechts een twintigtal van de 86 deelnemers de wedstrijd uitreed. Het vrij zware parcours, dat menige deelnemer van naam tot opgeven werd genoopt. De ruim honderd premies, die door de zakenlieden en de bewoners van Crooswijk beschikbaar waren gesteld, lokten voortdurend felle jachten uit, zodat de strijd in hoog tempo werd gevoerd. Menige Beroepsrenner zou het in deze Ronde hard te verantwoorden gehad hebben.

  Bij de nieuwelingen onderscheide zich de Brabander Vlamings. Ook hij zegenvierde op overtuigende wijze en won met grote voorsprong. De Organisatoren, Crooswijks Sport-Comite onder leiding van Jan Pijpers en zijn trouwe vriend Kees Koorneef alsmede de Rennersclub “De Pedaalridders”kunnen op een volkomen geslaagd wielerevenement terugzien.

  Het was geen gemakkelijk parcours, dat in Crooswijk was uitgezet. In de Rubroekstraat werd gestart, waarna de route langs de tricotagefabriek Van kerkhoven naar de Frederikstraat liep en vandaar door de Marnixstraat, de Crooswijkseweg, de Van Meekerenstraat, de Djeoekstraat, de Van Reynstraat en Crooswijkseweg naar de Rubroekstraat. Een afstand van ongeveer 1100 meter, die door de nieuwelingen 35 keer en door de amateurs tachtigmaal gereden moest worden.

  Uit alle delen van het land waren de renners naar Rotterdam gekomen om in de “Ronde van Croowijk”uit te komen. Nauwelijks was het startsein gegeven of een heftige strijd ontbrandde. Van een peloton was reeds na enkele ronden geen sprake meer. Het veld was totaal in stukken getrokken. Voortdurend gingen andere renners aan de kop en de snelheid werd zo hoog opgevoerd, dat er van een ontsnappingspoging niets kwam. Al heel gauw wist Vlamings Steenbergen zich naar voren te werken. Maar ook Hamelink, Brabenboer, Wervers en Rorijs speelden mee een rol. Langzaam maar zeker vergrootte Vlamings zijn voorsprong en wat er achter hem ook werd geprobeerd, hij stond de leiding niet meer af. Enkele valpartijen hadden geen ernstige gevolgen, en zo werd de Brabander Vlamings winnaar van deze aardige wedstrijd met veel levendige momenten.

Nieuwelingen: 1. J. Vlamings, Steenbergen; 2. J. Hamelink, Rotterdam; 3. J. Meijer, Overschie; 4. J. Wervers., Rotterdam; 5. F. Rorijs, Rotterdam; 6. P. Versluys, Waddinxveen; 7. M. Bravenboer, Rotterdam; 8. L. Nederveen, Rotterdam; 9. C. Klein, Rotterdam; 10. W. Bregonje, Rotterdam;

  Dat er slag geleverd zou worden bij de amateurs, was te verwachten. Namen als Kiekens, Verwijmeren, Verhoeven, Brinkman, Van Dorst, Alblas, Van oers, Van Gils en Van de Elshout stonden daar borg voor. En iderdaad duurde het maar kort of er werd zwaar gevochten. Het was jammer, dat Wout Verhoeven kort na de start al een lekke band kreeg en daardoor zoveel terein verloor, dat hij de strijd staakte. Aanvankelijk gaven Alblas, Van de Berg en Verheul de toon aan. Later probeerden ook Munte een rol mee te spelen, maar toen Brinkman zich naar voren werkte en gedecideerd de leiding nam, had niemand meer wat te vertellen. Hij reed fantastisch gemakkelijk. Hij voerde het tempo zo hoog op, dat zelfs Alblas en Van den berg terrein verloren. Zeer velen was die snelheid te machtig en de gelederen dunden zeer snel. Na dertig ronden waren bijna veertig renners al verdwenen, sommige door pech, de meeste evenwel doordat ze al zover achter geraakt waren dat ze kansloos waren. Brinkman eenmaal alleen weg voelde zich opppermachtig en vergrootte regelmatig zijn voorsprong. Achter hem werd voortdurend gejaagd, maar alles was tevergeefs. Hij was weg en bleef weg. Toen nog dertig ronden gereden moesten worden was de leider 1 min. 05 sec. op de anderen voor. Nog steeds verweerden Alblas en Van de Berg zich duchtig.

Een ogenblik leek het of ook Arie Geluk nog mee een rol zou spelen, maar nadat hij verscheidene ronden alleen achter de andere had gejaagd, was hij zo afgemat, dat Geluk weer terugzakte en voor de tweede maal door Brinkman werd gepasseerd. Deze had intussen ook Alblas en Van de Berg achter zich gelaten en derhalve volledig een ronde veroverd. En toen tenslotte de laatste ronden naderden, bleken Alblas en Van de Berg niet meer in staat om aanvallen van de Hagenaar Kooiman, de Brabander Van de Elshout en de Rotterdammer Muilwijk te weerstaan.

  Na afloop is namens de derictie van “Het Vrije Volk”de fraaie racefiets aan de winnaar aangeboden, waarop de wens werd geuit, dat Brinkman op zijn nieuwe fiets nog vele successen zal boeken.

Amateurs (80 ronden): 1. Manus Brinkman, Maasland, tijd 2 uur 59 min. 55 sec; 2. op een ronde Piet Kooiman, Den Haag; 3. Harrie van de Elshout, Made; 4. P. Muilwijk, Rotterdam; 5. Th. Alblas, Overschie; 6. G. van de Berg, Sliedrecht; 7. J. van Beek, Rotterdam; 8. T. Blokzijl, Rotterdam; 9. A. Geluk, Rotterdam; 10. H. Munkx, Rotterdam; 11. C. Verheul, Rotterdam; 12. C. Fijnaart, Rotterdam, 13. C. Spierenburg, Rotterdam; 14. J. Krijnen, Breda; 15. A. Huischer, Amsterdam:

 

ROTTERDAM.FEIJENOORD.(1950.05.01)

Tiende Ronde van Feijenoord bracht zege aan Verwijmeren en Voorting Tienduizenden toeschouwers volgden strijd van sterk veld

De tiende „Ronde van Feijenoord", die bij de amateurs werd gewonnen door de Brabander Verwijmeren en bij de beroepsrenners door de Haarlemmer Voorting, is in dubbel opzicht eeen succes geworden. Sportief, doordat zowel des ochtends als 's middags een zeer sterk veld de strijd aanbond en op de keien in Rotterdam-Zuid slag leverde, propagandistisch doordat het fraaie weer wederom vele tienduizenden naar de Maashaven lokte om de traditionele wedstrijden te volgen. Het begin was niet fortuinlijk, want dadelijk na de aanvang van de ochtendrace had er een valpartij plaats, waarbij twee renners vrij ernstige kwetsuren opliepen. Maar verder verliep alles vlot en dank zij de medewerking van de politie en een goede organisatie, werd deze jubileumrit voor „Feijenoord" een van de bestgeslaagde wedstrijden.

Een leger van 137 amateurs vertrok des ochtends om in veertig ronden van

2 ½ km uit te maken, wie ditmaal de zege zou ten deel vallen. Onder hen bevonden zich renners met goede namen. Woutje Wagtmans, Manus Brinkman, Suykerbuik, Wout Verhoeven, twee jongere broers van Gerrit Voorting. Piet Muilwyik, Karel Kroon, Thijs Alblas, Kieikens, de gebroeders Van der Voort, de Amsterdammer Sieveking, Kettenis, Verwijmeren en vele tientallen anderen startten. Roks en Kroon moesten in de derde ronde na een valpartij, waarbij wel twintigs renners betrokken waren, opgeven. Dat moesten ook spoedig veel anderen doen, omdat het tempo hen te machtig was. De gelederen dunden zienderogen en voor de. helft van de 100 kilometers achter de rug waren, bleek ook meer dan de helft van de renners verdwenen. Zo nu en dan werd wel een poging ondernomen om te ontsnappen, doch iedere vluchteling werd nagezet. Wagtmans eerst en later Verwijmeren speelden de hoofdrol. Zij gaven het tempo aan en leverden voortdurend slag. De strijd kreeg daardoor een zeer levendig karakter. Ook Suykerbuik deed zich van de beste kant kennen en met hem waren Brinkman, Duyf, Van Arkel, Kettenis en Breedveld enige tijd gevaarlijke concurrenten. Maar tegen het einde, toen Verwijmeren ontsnapte en zich heer en meester toonde, was er niemand meer bij machte om hem tot de orde te roepen. Van de 137 renners waren al ruim honderd verdwenen en slechts een goede twintig reden de wedstrijd uit. Brinkman, die gehoopt had ditmaal voor de derde keer in successie de Ronde op zijn naam te brengen, belandde in de achterhoede.

Beroepsrenners

Gerrit Voorting reed een zeer tactische wedstrijd bij de beroepsrenners die 's middags vertrokken. Langs het parcours volgden naar schatting tachtig duizend toeschouwers de strijd, waarvoor burgemeester Oud het startschot loste. Vos, Van der Zande en Van As zorgden dadelijk voor wat vuurwerk, maar hun rol was gauw uitgespeeld. Toen kwam Gerrit Boeyen en na hem, Maas met een poging om weg te komen, doch geen van beiden had kans. De kopstukken hielden zich koest en wachtten hun kans af. Het tempo, dat aanvankelijk vrij hoog was, zakte en het werd zelfs een saaie vertoning. Pellenaars, Gerrit van Beek, Bakker, Boeyen, De Ruiter en vele anderen hadden door pech of door moeheid gedwongen het parcours al verlaten. Het veld dat al van 65 tot een kleine dertig man was gedund, lag in stukken getrokken, uiteen. Steenbakkers, Voorting en Lakeman vonden elkaar en toen was het pleit beslecht. Van der Zande stelde alles in 't werk om het trio in te lopen, doch hij slaagde niet. In een felle eindspurt zegevierde Voorting met Steenbakkers op de hielen. Henk Lakeman moest zich met de derde plaats tevreden stellen en Franske van de Zande met de vierde. André de Korver eindigde als nummer vijf en slaagde er in, als we 't goed hebben, om voor het. eerst in de tien jaren, dat de Ronde van Feijenoord „draait", de wedstrijd uit te rijden. Opvallend, was het dat de amateurs des ochtend sneller gereden hadden dan de profs 's middags. Reden de amateurs met een gemiddelde uursnelheid van 38,4 km, de beroepsrenners kwamen maar tot 38,1 km. De uitslagen waren:

Nieuwelingen: 1. S. Huizinga, 20 km in 1 uur 16 min. 12 sec; 2. B. v. Duyn, 3. J. W. Spierdijk, 4. A. Vink.

Amateurs: 1. P. Verwijmeren, Terheyde, 100 km in tijd 2 uur 36 min. 15 sec; 2. A. Suykerbuik, Breda; 3. W. Wagtmans, Breda; 4. P. van Roon, Haarlem; 5. Th. Alblas, Overschie; 6. W. Verhoeven, Overschie; 7. A. van Dongen, Rotterdam; 8. A. Braspenninx, Zundert; 9. J. v. d. Fits, "Oude-Ade; 10. D. van de Korput, Rotterdam.

Beroepsrenners: 1. G. Voorting, Haarlem, 140 km in tijd 3 u. 40 min. 42 sec; 2. Steenbakkers, s-Hertogenbosch; 3. H. Lakeman, Amsterdam; 4. F. van de Zande, Halsteren; 5. A. de Korver, R'dam; 6. H. Schoenmaker, Eindhoven; 7. H. Smits, Amsterdam; 8. Th. Blankenauw, Nijmegen; 9. J. van Gelderen, Sluiskil; 10. H. Maas, Geldrop.

 

ROTTERDAM.KATENDRECHT.(1950.07.23)

DE BRABANDER VAN OERS WON DERDE RONDE VAN KATENDRECHT

  Nog geen twintig van de ruim honderd amateurs, die Zondamiddag aan de derde “Ronde van Katendrecht”deelnamen reden de wedstrijd uit en van hen was het de Brabander Van oers, die in de laatste ronde de Haarlemmer Van Roon achter zich liet en daarna onbedreigd de overwinning behaalde. Hij had een zeer tactische koers gereden en trad eerst tegen het einde op de voorgrond. Onvermoeid had hij gevochten tegen een zeer zwaar parcours, een afmattende stormwind en een veld tegenstanders, dat klonk als een klok. Drie renners, die het grootste deel van de strijd een voorname rol speelden, namelijk Van der Vaart, Van de Elshout en Vos, hadden tegen het einde niets meer in te brengen. Van der Vaart verdween van het toneel en de beide anderen moesten zich met een bescheidener plaats tevreden stellen.

  Bij de nieuwelingen werd de Amsterdammer Altink winnaar, terwijl Meijer uit Overschie vijftig meter achter hem als tweede eindigde. Enkele kanshebbers, Jan Verhoeven, Leeflang en Vlaming werden reeds in de eerste ronde door een valpartij uitgeschakeld.

  De belangstelling voor de wielerwedstrijd op de 1600 meter lang parcours op Katendrecht was aanzienlijk minder dan de beide vooafgaande keren, terwijl er zowel bij de nieuwelingen als bij de amateurs harder werd gevochten om de zege te behalen. Het door zijn moeilijk te berijden wegdek en zijn alles behalve gemakkelijke bochten toch al zware traject, werd nog zwaarder, doordat over een groot deel van her circuit een stormwind de renenrs tot groter krachtinspanning noopte. Hoewel het bij de amateurs aanvankelijk nog maar bij verkennen bleef en geen pogingen werden gedaan om te ontsnappen, was het tempo menige zwakke broerder al gauw te machtig, en in de eerste ronde verdwenen er al deelnemers. Het was de jonge Braspenninx, die het eerst zijn geluk beproefde, doch dat werd hem noodlottig en nadat hij nog enige tijdgeprobeerd had in het peloton te blijben dat hem inliep, verdween hij uit de strijd. Na hem was het Van der Vaart, die veel te vroeg wegliep en zijn krachten onderschatte. Ronden lang reed hij alleenen wist zelfs een minuut voorsprong  te krijgen. Doch kwam de inzinking en in minder dan geen tijd hing Van der Vaart even ver achter de hoofdgroep als hij er eerst voor had gereden. De eindstreep haalde hij niet. Na hem waren het de Hagenaar Vos en van de Elshout, die de vorige Ronde won, die het samen probeerden. Zij wisten een aantal concurenten in te lopen en waanden zich waarschijnlijk reeds veilig, toen vier ronden voor het einde Van oers en Van Roon, die zich tot dan rustig hadden gehouden, nog zoveel reserve bleken te hebben, dat ze het tempo opvoerden en in een rush de koplopers passeerden en ver achter zich lieten. Noch Vos, noch Van de Elshout hadden de macht meer om zich te verweren en moesten lijdelijk toezien, dat hun de zege werd ontnomen. Door het jagen waren inmiddels de gelederen sterk gedund en was het peloton in vele stukken getrokken, Verwijmeren, Alblas, Suikerbuyk en anderen probeerden nog te redden war er te redden was, doch ze konden niet eens het tempo van Van Oers en Van Roon volgen, laat staan bedreigen. Een zee attractieve en afwisselende strijd werd bekroond met de overwinning van de Brabander, die Van Roon kort voor de finish van zich afschudde en als eerste eindigde. Van de 19 renners, die aankwamen hadden er zes geen ronde achterstand. De anderen waren allen gelapt.

Amateurs (63 ronden, 100km): 1. A. van Oers, Langeweg, tijd 2 uur 55min. 08 sec.; 2. P. van Roon, Haarlem; 3. H. de Vos, Den Haag; 4. P. Verwijmeren, Terheijde; 5. H. van de Elshout, Made; 6. A. Suykerbuyk, Breda; 7. J. P. Braspenninx, Zundert; 8. J. van Arkel, Rotterdam; 9. A. van Dongen, Breda; 10. M. van Gils, Rotterdam

  Honderd zeven en twintig nieuwelingen startten voor de 40 km wedstrijd. In de eerste ronde reeds had er een grote valpartij plaats, waardoor Verhoeven en Leeflang die favoriet waren, moesten opgeven. Na een levendige nstrijd bleef een groep van dertig renners over. Vijf ronden voor het einde ontsnapte Altink en even later Meijer. Zij stevende beiden op de eindstreep aan, Altink weerstond de aanval Meijer glansrijk en veroverde de bloemen.

Nieuwelingen (25 ronden, 40 km): 1. R. G. Altink, Amsterdam, tijd 1 uur 2min. 56 sec.; 2. J. Meijer, Overschie; 3. C. Aanraad, Oud-Gastel; 4. P. Versluis, Waddinxveen; 5. H. Kruitwaard, Velsen; 6. J. Zieleman, Amsterdam; 7. B. Jansen, Tholen; 8. T. Rorijs, Rotterdam; 9. W. Jun, Amsterdam; 10. G. Nolen, Mookhoek;

 

ROTTERDAM.SLUISJESDIJK.(1950.07.09)

MANUS BRINKMAN zegevierde weer aan de Sluisjesdijk

Ruim zestig renners startten Zondagmiddag voor de nationale wedstrijd over 100 kilometer, die door de Rennersvereniging “Feijenoord”was georganiseerd. Het parcours dat aan de Sluisjesdijk was uitgezet, bleek vrij zwaar en de deelnemers hadden hun handen vol aan. Manus Brinkman, die zeer tactisch reed, boekte een nieuwe overwinning en werd door de ongeveer zes duizend toeschouwers hartelijk toegejuicht. Slechts 23 renners reden de wedstrijd uit.

  In de eerste ronden verkenden de deelnmers het traject, maar toesten bovendien elkaars krachten. Het waren Can Arkel en Van Gils, die na korte tijd wisten te ontsnappen en een voorsprong bereikten. Zij voerden regelmatig het tempo op en lagen weldra 58 sec voor het peloton. Die hoge snelheid maakte al spoedig de nodige slachtoffers. Ze konden niet meekomen of kregen pech. Brinkman zag het dreigende gevaar en ondernam met Everse en de Hagenaar van de Putten een poging  om de vluchtelingen tot de orde te roepen. Eerst werd het Van de Putten en even later ook Everse te machtig. Ze losten, zodat Brinkman het karwei om de koplopers in te halen, alleen moest doen. Hij had succes en met Van Arkel en van Gils vormde hij toen de kopgroep. Al spoedig bleek dat de laatsrgenoemde renners te veel van hun krachten hadden gevergd en zij vielen terug in het peloton. Everse herstelde zich en wist weer bij Brinkman te komen. Samen zetten ze door. Maar in het peloton was het allesbehalve rustig. Jan Huiser, Piet Muilwijk, Van de Putten, Van Arkel en van Gils bleven achter het duo aan de kop jagen.

Succes hadden ze evenwel niet. Everse, die nog eens loste, probeerde weer bij de leider te komen, doch toen deze na enige tijd de staart van het peloton te pakken kreeg, was het pleit spoedig beslecht. Everse bleef goed volgen maar bereikte Brinkman niet meer.

Amateurs: 1. H. Brinkman, Maasland,(50 ronden) in 2 uur 43 min. 47 sec.; op 400 meter 2. J. Everse, Rotterdam; op een ronde 3. P. Muilwijk, Rotterdam; 4. J. Huiser, Rotetrdam; 5. A. v. d. Putten, Den Haag; 6. P. van Dijk, Rotterdam; op twee ronden 7. M. van Gils, Rotterdam; 8. A. Geelhoed, Rotterdam; 9. H. de Vos, Den Haag; 10. Tijs Alblas, Overschie;

 

ROTTERDAM.SLUISJESDIJK.(1950.09.30)

Wagtmans won zware wielerwedstrijd aan de Sluisjesdijk

Veertig procent van de professionals, die hadden ingeschreven voor de wedstrijd aan de Sluisjesdijk, die Zaterdagmiddag door de rennersvereniging Feijenoord was georganiseerd, leiten verstek gaan. Zodat maar 34 deelnemers om even drie uur startten. Ondanks het wegblijven van een groot aantal renners hebben degenen, die de strijd aanbonden, voor een interessante wedstrijd gezorgd. Van begin tot eind was er heftig gevochten en het gevolg daarvan was, dat er herhaaldelijk felle jachten ontstonden, die het geheel een levendig karakter gaven. Wamt Wagtmans, die een zeer tactische wedstrijd reed, won met Harm Smits en Cor Bakker op de hielen.

  Het parcours, dat 1800 meter langs was, moest 56 keer gereden worden. De bestrating maakte het rijden voortdurende achtervolgingen, kwam de gemiddelde uursnelheid niet boven de 35. 5 km.Nauwelijks was het vertreksein gegeven en hadden de renners het parcours eens verkend, of de eerste pogingen om te ontkomen werden ondernomen. Tot enig resultaat leidde dit niet.

  Henk Lakeman geraakte door pech in de eerste ronden ver achter, probeerde nog weer bij te komen, maar moest tenslotte opgeven. Ook Koevermans verachterde en trachtte in gezelschap van lakeman de achterstand weg te vagen, maar ook zijn pogen faalde.

  Vier man, namelijk Wim de Ruiter, Arie Vooren, Venten en Harry Smits, wisten na acht ronden te ontsnappen en een behoorlijke voorsprong te veroveren. De vluchtelingen werden evenwel nagezet en dat had tot resultaat, dat in minder dan geen tijd het veld in stukken was getrokken. Lang duurde dat niet, want al heel spoedig waren de vier koplopers ingehaald en vormde zich een hoofdgroep van acht renners. Ook in de achterhoede vormde zich een groep en van dat moment af bleven twee ploegen achter elkaar jagen. Een valpartij noopte Storm om de strijd te staken. Piet de Vries, die over hem heen duikelde, kwam er goed af, zette de strijd voort, maar verdween tegen het einde toch van het toneel.

   Had men aanvankelijk gedacht, dat de beslissing nu in de laatste ronde zou vallen, weldra bleek dat zulks een misrekening was. Nadat Piet de Vries uit de kopgroep verdween, sloegen Wagtmans, Bakker en Smits onverwachts hun slag en maakten zich los van Vooren, De Ruiter en van beek. Regelmatig liep eerstgenoemde trio uit en vergrootte regelmatig de voorsprong. Zo naderde het einde en in de sprint was Wagtmans de snelste. H. Smits had iets te laat aangezet en moest zich nu met de tweede plaats vergenoegen, terwijl Cor Bakker derde werd. Vijftig seconden later kwam het tweede drietal over de finish met Vooren als vierde man, Gerrit van beek vijfde en De Ruiter als zesde. De hoofdgroep bleek twee minuten een een sec. achter Wagtmans te liggen. Een strijd, die zwaar en moeilijk was, werd door Wagtmans welverdiend gewonnen.

Beroepsrenners de 100 km in 2 uur 43 min. 42 sec.: 1. Wout Wagtmans; 2. Harm Smits; 3. Cor Bakker; op 50 sec.4 Arie Vooren; 5. Gerard van Beek; 6. Wim de Ruiter; op twee minuten 1 sec. 7. Piet van As; 8. J. Hulshof; 9. A. Steenbakkers; 10. J. Theuns; 11. F. v. d Zande;

 

ROTTERDAM.WITTE DORP.(1950.07.29)

CORNELISSE WON RONDE VAN HET WITTE DORP

Honderd amateurs hebben Zaterdag middag deelgenomen aan de tweede Ronde van het Witte Dorp, een wedstrijd over 100km (92 ronden). Al spoedig na het begin werd de eerste uitlooppoging ondernomen door Alblas en Driest later door v. d. Vaart en Blokzijl en na enige tijd probeerden ook Smits en Breeedveld het eens. Wel slaagden deze renners er in een voorsprong te nemen, soms zelf van 25 seconden daarbij vaak door anderen renners geholpen, doch verder liet het peloton het niet komen, want ald de voorsprong te groot werd verhoogde het peloton het tempo en zo werden de weglopers steeds weer achterhaald.

Ook de Rotterdamse renner van Gils zag zijn vele pogingen steeds weer op niets uitlopen, evenals Alblas. Zo ging het door tot de 62ste ronde toen er eindelijk tekening in de strijd begon te komen. Er vortmden zich toen een kopgroep Van Maenen, Van Gils, Kooyman, Breedveld, v. d. Vaart en Cornelisse, gevolgd door een tweede groep, van welke zich Gruteke bij de koplopers wist aan te sluiten, doch de anderen in het peloton terugvielen. In de 72ste ronde gingen deze zeven renners nog steeds aan de kop, en toen voegden zich ook Brinkman, Everse, Versluis, Van Roon, en Smits bij hen.Deze groep van 12 lag al spoedig 30 seconden voor en alle pogingen van het peloton om hen terug te halen faalden.

Alleen Alblas wist zich nog bij de leiders te voegen, doch de achterstand van de rest werd geleidelijk aan groter. Op drie ronden voor het einde slaagde Cornelisse erin zich van de kopgroep los te maken, hij nam een kleine voorsprong en stond deze niet meer af. Op hem volgden de groep van 12 renners van wie Alblas de eindspurt won, zodat hij als tweede eindigde.

Amateurs: 1. F. Cornelisse, Halfweg 100km in 2.uur 35 min.49 sec.; 2. Th. Alblas, Overschie; 3. P. van Roon; 4. J. Maenen, Valkenswaard; 5. P. Kooyman; 6. H. Brinkman, Maasland); 7. F.v.d. Vaart, Rotterdam; 8. H. Breedveld, Rotetrdam; 9. D. A. Smits, Vreeeswijk; 10. M. van Gils, Rotterdam;

Een wedstrijd voor nieuwelingen over 40 km werd gewonnen door J. Verhoeven uit Overschie, die ook de prestatieprijs won. Deze ondernam vele uitlooppogingen, en slaagde er eindelijk 5 ronden voor het einde in een kleine voorsprong te nemen en te behouden.

Nieuwelingen: 1. J. Verhoeven, Overschie 40 km in 1 uur 12 min. 16sec.; 2. H. Kuitwaard, Velzen; 3. G. Hermes, Oud-Gastel; 4. R. Wallet, Leimuiden; 5. J. van Vliet, Maasland; 6. G. A. Nolen, Strijen; 7. J. Wervers, Rotterdam; 8. C. Nederveen, Rotterdam; 9. C. Aanraad, Oud-Gastel; 10. H. v. d. Kloot, Zundert;

 

SAPPEMEER.(1950.07.01)

Amateurs maakten Ronde van Sappemeer „dood” Mol uit Groet eindigde als eerste

Veertig ronden van 1200 meter hebben zestien amateurs Zaterdag in het fraaie Margrietpark te Sappemeer een „dode" race gedraaid; zestien ronden lang hebben twee renners vrijwel zonder tegenstand van het peleton, hun poging om een ronde uit te lopen, kunnen voortzetten en met succes bekronen. Die twee renners waren de soepel rijdende Mol uit Groet en de moeilijker gaande Lentelink uit Almelo. Er waren nauwelijks tien ronden — in overigens behoorlijk tempo — gedraaid of dit tweetal ging er samen tussenuit en het peleton bleek dat welletjes te vinden. Wel hebben de Groningers Kooistra en Kraan en ook de stugge Hagenaar Jansen — de winnaar van Veendam — getracht het peleton leven in te blazen, maar het bleef „dood". Toch, het duurde nog tot vier ronden voor het einde eer de vluchtelingen weer aansluiting kregen. Toen was het helemaal gedaan en lag de spanning alleen in de vraag of Lentelink zrjn mede-vluchteling, maar in de laatste ronden tegenstander, nog kwaad zou kunnen doen. Nu, de Almeloër heeft dat vermogen niet meer gehad en Mol ging vrij gemakkelijk als eerste over de eindstreep. Nog even werd het aardig toen Kooistra en Kraan — de enigen, die niet gelapt waren — de eindsprint inzetten voor de derde en vierde plaats,, maar Kooistra wist de felle aanval van Kraan met een kwartwiel af te slaan. Vijfde werd F. Withoud, Amsterdam; 6. Dost, Enschedé; 7. F. R. v. d. Vijver, Emmen; 8. N. Withoud, Amsterdam; 9. Theo Dekker, Emmen; 10. W. de Lange, Groningen; 11. G. P. Jansen, Den Haag. De afstand bedroeg 48 km. en de tijd van de winnaar 1 uur 11 min. 53 sec, zodat de gemiddelde snelheid ongeveer 40.2 km. is geweest.

Eenzelfde tempo hebben ook de nieuwelingen bereikt in hun race, welke een fraaie zege van Tebbens heeft gebracht. Hier is heel wat levendiger gevochten, zodat dit onderdeel een heel wat betere beloning is geweest voor het organisatiewerk van de V.V.V. te Sappemeer en de wielervereniging „Stormvogels" te Veendam. Een poging van Bakker (Heiligerlee), Hendriksen (Veendam), Reintke (Veendam) om weg te lopen werd dadelijk door in hoofdzaak Tebbens (Groningen) verijdeld, waarna zich een zeer actieve kopgroep van renners vormde. De Groninger en de Veendammers bewaakten elkaar scherp en dat gaf Prinsen (Coevorden), De Roo (Nieuw- Amsterdam) gelegenheid zich aan te sluiten, waardoor een kopgroep ontstond van Tebbens, Hendriksen, Reintke, De Roo, Schippers (Wierden), Wessels (Coevorden), Schuur (Veendam), Bezema (Hengelo), Jalving (Klazienaveen), v. d. Burg (Amsterdam) en Prinsen (Coevorden). Die groep heeft fel gejaagd en gestreden, waarbij Tebbens zich bij verrassing wist los te rijden en met de hulp van zjjn clubgenoot v. d. Reyt — die een ronde achterstand had — uit te lopen. Wel trachtte de A'dammer v. d. Burg het peleton bij te trekken, maar Tebbens reed uitstekend en ging in fraaie stijl als eerste door de finish. Zijn tijd over de 30 km. was 45 min. 1 sec, of bijna 41 km. per uur. Een uitstekende prestatie. Zeer goed heeft ook Reintke gereden totdat ook hij zich liet verrassen. Niettemin was de eindsprint van het peleton voor hem, gevolgd door zijn clubgenoot Hendriksen; 4. v. d. Burg, Amsterdam; 5. Schippers, Wierden; 6. Tabak, Nieuw-Amsterdam; 7. De Roo, Nieuw-Amsterdam; 8. Prinsen, Coevorden.

Amateurs: 1. J. Mol, 2. Gerrit Lentelink, 3. Drewes Kooistra,

Nieuwelingen: 1. Johan Tebbens, 2. W. Reintke, 3. A. Hendriksen,

 

SAS VAN GENT.(1950.09.05)

Beroepsrenners: 1. Henk Faanhof, Amsterdam: 2. E. Alphaerts, (Bel); 3. Cor Bakker, Zaandam; 4. Gerrit Voorting, Haarlem; 5. Sjef Jansen, Elsloo; 6. Alphons Schepens, Belgie; 7. Huub Vinken, Gellen; 8. Piet van As, Roosen- daal; 9. Frans van de Zande, Halsteren;10. W. Cleemput; 11. Geerts, Teteringen; 12. Reijckaart (Belgie); 13. de Jager, (Belgie); 14. P. Evers, Wormerveer; 15. G. van Beek, Zaandam;

 

SCHEVENINGEN.(1950.07.01)

Van der Vaart wint m Den Haag.

In het kader van de Haagse Sportweek werd een Haven-Wielercriterium met start op de Boulevard te Scheveningen gehouden. Voor deze wedstrijd op een parcours van ongeveer 1000 meter, bestond slechts een matige publieke belangstelling. Van der Vaart uit Maassluis zegevierde met grote voorsprong. De uitslagen luiden:

Amateurs: 1. F. van der Vaart (Maassluis) 60 km in 1 uur 29 min. 35 sec; 2. H. Breedveld (Rotterdam); 3. J. Deys (Den Haag); 4. Bontekoe (Den Haag); 5. Munts (Rotterdam).

Nieuwelingen: 1. J. Verhoeven; 2. E. Goedhart; 3. P.B. Blakenburg;

 

SCHIEDAM.(1950.08.26)

De zesde Ronde van Schiedam bood weinig belangstellends

De hevige regenbui, die kort na de aanvang van de wedstrijd voor amateurs neerplensde, heeft dit deel van de zesde “Ronde van Schiedam”volkomen tot mislukken gedoemd, want niet alleen verdween het grootste deel van de renners zo snel mogelijk van de weg, zodat maar weinigen de strijd voorzetten, maar bovendien was toen alle spanning verdwenen en kreeg de wedstrijd een saai karakter. Bij de nieuwleingen won de jeugige Nederveen voor Jan Verhoeven, die als tweede eindigde. Het gladde wegdek had ook enkele valpartijen tot gevolg, die evenwel alle goed afliepen.

  Ruim zestig amateurs vertrokken om in de 82 ronden (100 km.) uit te maken wie hunner ditmaal de bloemen zou veroveren. Er werd direct een flink tempo ingezet, doch dat verhinderde niet, dat er al dadelijk pogingen werden ondenomen om te ontsnappen. Van Duuren, Sins, Geluk, Van Dorst en anderen voerden het inmiddels langgerekte veld aan, maar verder dan enige tientallen meters kwamen ze niet weg. Dit alles beloofde een spannende strijd, totdat plotseling een onweersbui losbarste en de regen bij stromen neerviel.

De meeste deelnemers werd dat te machtig en zij zochten een schuilpaats. Toen de bui over was, bleken nog ruim twintig renners in de strijd te zijn. Van hen was Suykerbuyk tijdens de onweersbui ontsnapt en ondanks het gladde wegdek had hij meer dan een halve ronde voorsprong veroverd. Hij vocht door en kreeg kort daarop een ronde voor sprong. Het tempo was intussen aanzienlijk gedaald en er gebeurde eigenlijk niets bijzonder meer.

Iedere weglooppoging werd onmiddellijk door Suykerbuyk verijdeld. Meer en meer renners raakten achter. Soms door valpartijen, die nogal eens voorkwamen, soms door pech. Het einde bracht de zege aan Suykerbuyk.

  Bij de nieuwelingen, waarvan er een kleine zeventig startten, dunden de gelederen al gauw, doordat verscheiden delnemers het tempo niet konden volgen. Aan ontsnappen viel niet te denken, totdat vlak voor het einde Piet van Dorst het toch maar eens probeerde zijn slag te slaan. Dat gelukte evenwel niet en weldra was de vluchteling achterhaald.

Vijf ronden voor het einde verraste Nederveen door een flinke voorsprong te nemen. Een groepje van zes renners volgde hem, doch toen er in dat ploegje geen eenheid heerste en men vooral Jan Verhoeven bewaakte, liep Nederveen zover uit, dat hij onbereikbaar werd en onbedreigd won. Verhoeven won de sprint en werd tweede. Het gemiddelde van bijna 40 km.

Amateurs 100 km: 1. A. Suykerbuyk, Breda, tijd 2 uur 44 min. 27 sec. op een ronde 2. Kooiman, Den Haag, 2 uur 46 min. 4 sec.; 3. T. Hofland, Beverwijk; 4. A. geluk, Rotterdam; op twee ronden 5. F. v. d Vaart, Maasland; 6. T. Blokzeijl, Rotterdam; op drie ronden 7. F. Versluis, Waddinxveen.

Nieuwelingen (40 km), 1. C. Nederveen, Rotetrdam, 1 uur 1 min. 4 sec.; 2. J. Verhoeven, Overschie; 3. A. Vugt, Rotterdam; 4. W. Verkamper, Gemert; 5. P. J. van Bragt, Wagenberg; 6. P. Damen, Waalwijk; 7. P. Dupon, Vlaardingen; 8. H. Kieving, IJmuiden; 9. P. Versluis, Waddinxveen; 10. J. van Vliet, Maasland;

 

SCHIJNDEL.(1950.04.10)

Amateurs: 1. Piet van Roon, 2. A. Visser, 3. Freek Petri,

Nieuwelingen: 1. Piet Zwiers, 2. L. Fitters, 3. Leo van de Brand,

 

SCHINVELD.(1950.06.25)

De uitslagen van de Zondag gehouden wielerronde te Schinveld waren als volgt:

Junioren: 1 A. v. Tilburg, 2 Leunissen, 3 B. Lacroix, 4 Tiedtke. 5 Verwey, 6 Petit, 7 Noormans, 8 v. Erp. 9 Vroomen. 10 Kons.

Amateurs: 1 L. Motke, 2 Sichtermans. 3 P. Paas, 4 M. Wolfhagen, 5 Ruiters, 6 A. Reinders, 7 A. Lemmens, 8 W. Knops. 9 J. Lemmens, 10 H. Peeters.

 

SCHOONDIJKE.(1950.07.03)

Amateurs en Nieuwelingen: 1. Thijs Roks; 2. J. H. Roovers; 3. Jan Konings; 4. Eddie de Waal; 5. M.A. Roovers; 6. W. Mouthaan; 7. W. Gernaert; 8. Mangelaars; 9. J. Goossens; 10. M. Dorst; 11. W. Suykerbuyk; 12. A. Dauw; 13. M. de Bruyne; 14. G. de Jager;

 

S-GRAVENZANDE.(1950.09.09)

Ondanks slechte weeromstandigheden slaagde Ronde van ’s-Gravenzande

Technische organisatie in goede handen

Ondanks het druilige regenweer van Zaterdagmiddag is ook de derde ronde van ’s-Gravenzande een volledig geslaagd evenement geworden. Naast deze wielerronde werd er tevens een druivensterrit verreden, terwijl zeer velen ’s-Avonds de bonte avond met zijn non-stop programma in het veilinggebouw te ’s-Gravenzande hebben bijgewoond. De recetten van deze wielerronde, druivenrit en feestavond waren bestemd voor een driedelig doel t.w. “Het Groene Kruis”, Koningin Wilhelmina Fonds en de ’s-Gravenzandse Reddingsbrigade. Jammer was het voor de organisatoren, dat het weer nu niet bepaald heeft meegewerkt, waardoor, vooral bij de wielerronde vele belangstellende thuis waren gebleven. De technische organisatie dezer ronde beruste bij de H.W.V “De Spartaan”, terwijl als jury optraden de heren: A. Starrenburg, kamprechter; A.L. v. Rijnsbergen, A. Slootweg, F. le Blanche, wedstrijdcommissarissen; W. Krens, starter; F. de Hooge, microfoon en F. B. Meier, tijdwaarnemer.

  Om 1 uur werd het startsein voor de nieuwelingen gelost, een wedstrijd over 66 ronden, rond het veilingterein, een totaal afstand van 35 km. Na tien ronden liepen T. v. d. Knaap, C. Nederveen en B. de Groot van het peleton weg en wisten steeds verder van het peleton uit te lopen. In het peleton waren Kuitwaard uit Velsen en J. Hofland uit Beverwijk, die een schitterende course reden.

Nieuwelingen: 1. B. de Groot, Amsterdam; 2. C. Nederveen, 3. T. v. d. Knaap, Poeldijk, allen drie in de tijd van 58 min. 13 sec.; 4. op 46 sec. J. Bruggekamp, IJmuiden; 5. Piet Versluis, Waddinxveen; 6. Jan van Vliet, Maasland; 7. M. Bravenboer, Rotterdam; 8. H. Kuitwaard, Velsen; 9. A. Knijnenburg, Vlaardingen; 10. J. v. Hofland, Beverwijk;

Amateurs

  Het was precies half drie toen burgemeester H.B.N Mumsen het startschot loste voor de amateurs. Zij moesten een afstand van 80 km. Rijden over 154 ronden. Reeds na enkele ronden liep de Poeldijker H. Kamphorst alleeen van het peleton weg en wist een voorsprong te nemen van een 100 meter. Renner Kamphorst moest echter later deze overmoedige solo met een val bekopen, waardoor hij zeker in het eindklassement enkele plaatsen verloor. Overigens was Kamphorst de enige Westlandse renner, die de eindstreep bereikte. Hij sleepte door zijn verrassende sprints veel premies in de wacht. Na 52 ronden was er een kleine valpartij, waardoor Kamphorst en Vos de renner Kooiman moesten laten gaan. Met nog 9 ronden kregen zij echter weer aansluiten met Kooiman, doch nu was ook het vpeleton zich gaan roeren, en de renner W. Holleeder uit Amsterdam en Fr. V. d. Vaart uit Maassluis wisten hun voorsprong steeds meer te vergroten en kregen tenslotte aansluiting met de kopgroep. Kamphorst kreeg een inzinking en moest van de koplopers lossen. De 50 km werd verreden in de tijd van 1 uur 5 min. En 40 sec. Na 73 ronden werden er, gezien het grote slipgevaar geen premies meer verreden. Bij het ingaan van de 78e ronde werd verzorging toegestaan. Bij de koplopers kreeg de renner Fr. v. d. Vaart een mankement aan de fiets (afgeschoten ketting), spontaan echter werd door de renner Frans Versluis uit Waddinxveen zijn fiets aan Van de Vaart gegeven, die toen de jacht achter de koplopers weer moedig voortzette. Bij het ingaan van de 71ste ronde liep de renner W. Holleeder van de koplopers weg en luide aangemoedigd door het enthousiaste publiek wist hij het peleton voor de tweede maal te dubbelen. Na 90 ronden kwam Kamphorst zijn inzinking door moedig rijden te boven en kreeg weer aansluiting bij het peleton. Intussen reed nog een andere Westlander, A. Voskamp uit Monster een goede course. De Amsterdamse renner W. Holleeder bleef rustig de laatste 24 ronden aan de kop van de uitlopers, en ging tenslotte fris en monter na de 80 km. In de tijd van 2 uur 13 min. en 3 sec. te hebben afgelegd over de eindstreep. De sterke sprinter P. Kooiman uit Den Haag veroverde een tweede plaats.

Amateurs: 1. W. Holleeder, Amsterdam; 2. P. Kooiman, Den Haag; 3. Fr. v. d. Vaart, Maassluis; 4. E. Koeman, Krommenie; 5. J. van Arkel, Rotterdam; 6. H. Kamphorst, Poeldijk; 7. A. v. d. Putten, Den Haag; 8. B. van Rijn, Den Haag; 9. E. Nihof, Den Haag; 10. L. J. ten Wolde, Krommenie; 11. A. Smits, Vreeswijk; 12. A. Voskamp, Monster;

  Hierna reed de winnaar W. Holleeder uit Amsterdam na de gebruikelijke ceremonie zijn ererondje in de bloemen en kreeg van het publiek een warm applaus in ontvangst te nemen.

 

S-HEERENHOEK.(1950.09.04)

Amateurs: 1. Anton van Oers, Langeweg, 105 km in 2.32.00.; 2. Piet Verwijmeren, Terheijden; 3. Jos Suykerbuyk, Breda; 4. Ab Donker, Amsterdam; 5. C. Verstraten, Breda; 6. J. Konings, Breda, 7. J. Roovers, Etten; 8. L. Daamen, Vlissingen; 9. P. Willekes, Amsterdam; 10. M. Gijzels, Edde;

Nieuwelingen: 1. Cas Oosthoek, s-Heerenhoek, 75 km in 2.07.00.; 2. J. Vlamings, Steenbergen; 3. A. van Laarhoven, Zundert; 4. P. van de Bragt, Wagenberg; 5. P.A. Hermes, Oud-Gastel; 6. C.A. van Anraad, Souburg; 7. H.J. Bormans, Hoogerheide; 8. G.A. van Heel, Moerdijk; 9. C. Konings, Breda; 10. W. Heeren, Sint Willebrord;

 

SIMPELVELD.(1950.08.15)

P. Haan winnaar bij de amateurs

Schoenmakers beste nieuweling

SIMPELVELD, 15 Aug. (Eig. corr.) — In een spannende strijd wist P. Haan zeer tactisch deze strijd te winnen. In het begin van de strijd waagde Verstraeten een poging. Na 23 ronden gaat Gelissen vandoor en weet een grote voorsprong te nemen. Van Elshout haalt hem in en samen trekken ze verder. Na ongeveer 20 ronden moeten zij hun voorsprong prijs geven, daar Haan het gehele rennersveld heeft weten bij te trekken. We krijgen dan het trio Haan, Karsenberg en van Elshout, die zich uit de groep hebben losgewerkt en een flinke voorsprong weten te nemen. Stevens rukt zich uit de groep los en gaat achter de uitlopers aan. Het gehele rennersveld ligt uit elkaar en verschillende renners kunnen het tempo niet bijhouden. In een machtige eindspurt weet Haan tenslotte zijn tegenstanders te kloppen en zodoende te  winnen. Bij de nieuwelingen gaven Stevens en Schoenmakers de toon aan. In de eindspurt moest Stevens het tegen de snelle Schoenmakers afleggen. Ehlen wist de sprint voor het peloton te winnen. De uitslagen luidden:

Nieuwelingen: 1 Schoenmakers Blerick in 1 uur 50 sec; 2 L. Stevens Elsloo: 3 L Fisters Helmond op 15 sec; 4 J. Ehlen Sittard op 18 sec; 5 de L’Or Den Bosch; 6. de Hoog Adam: 7 Beks Den Bosch: 8. Kunzelaars Tegelen; 9 Theunissen Sittard; 10 J. Terhaan Waubach.

Amateurs: 1 P. Haan Mechelen in 2 u. 54 min. 34 sec; 2 Karsenberg Heerlen; 3 van Elshout Made; 4 Stevens Elsloo op 1 min. 5 sec: 5 Duif Zaandam op 1 min. 5 sec,; 6. Gilissen Beek idem; 7 Konings Tegelen idem; 8 Paas Munster- geleen op 1 ronde; 9 Spandaars Venlo idem; 10 v. d. Weyden Maastricht idem; 11. Willems Nuth op 2 ronden; 12 W. Borghans Kerkrade idem; 13 v. d. Ven Kaatsheuvel op 4 ronden.

 

SITTARD.STADBROEK.(1950.08.13)

L. Hendriks zegevierde na een uiterst snelle course

P. v. Herk winnaar bij de nieuwelingen

In deze ronde van Stadbroek-Sittard zat het de organisatoren wel uiterst tegen. Vreesde men aanvankelijk dat men op 't laatste nippertje nog een nieuw parcours moest uitzetten, omdat men niet klaar was met herstelwerkzaamheden aan het wegdek, nauwelijks was dit gevaar verdwenen of nieuwe sombere wolken kwamen in zicht. En ditmaal echte regenwolken, die zo nu en dan de allure aannamen van een kleine wolkbreuk. Dit laatste deed natuurlijk veel afbreuk aan de wedstryd.

Precies om 1 uur verzamelden zich ongeveer 70 nieuwelingen aan de start om de strijd over 45 km aan te binden. Er werd meteen in uiterst hoog tempo van start gegaan, waarbij uitlooppogingen als ze ondernomen werden geen kans van slagen hadden. A. Ehlen uit Broeksittard, die voor eigen publiek reed, deed de harten van vele toeschouwers sneller kloppen toen hij in een van de laatste ronden de kop van het peleton had genomen. In de sprint was het echter. P. van Herk die zich de sterkste toonde en het eerst door de finish ging, in de tijd van 1 uur, 20 min. en 10 sec. de 45 km afleggend. De uitslag is als volgt:

Nieuwelingen: 1. P. van Herk, 45 km in 1.20.10.; 2. P. de Veer, 3. C. Grijseels. 4. J. Krikke, 5. L. Stevens. 6. A. Becks. 7. W. Verkampen 8. H. Höppener 9. V. de L'On, 10 R Vek

Nadat men even gepauzeerd had voor de al te hevige regen kwamen de amateurs ten getale van 50 aan de start. De regen had het parcours geen goed gedaan en op verschillende plaatsen was het wegdek vrij glad, zodat val en slippartijtjes niet uitbleven. Deze liepen echter allen nog vrij goed af. Nadat de helft van de 100 km was afgelegd, kwam er enige tekening in de strijd. Een groep van drie renners wist zich uit het peleton los te werken en aan de haal te gaan. Het peleton zette alles op haren en snaren om de uitlopers in te halen en het tempo werd zo hoog opgevoerd, dat vele renners moesten lossen. J. Bakkers zorgde voor de laatste sensatie toen hij op zn eentje een fantastische achtervolging inzette om bij de drie vluchtelingen te springen. De achterstand tot de vluchtelingen werd wel aanmerkelijk door hem verkleind maar aansluiting kon hy toch niet krijgen. In de laatste ronde maakte L. Hendriks zich van zn twee rivalen los, zodat hij als eerste in deze ronde eindigde. De uitslag van de amateurs is als volgt:

Amateurs: 1. Lambert Hendriks, 100- km in 2 uur 25 min. 20 sec, 2. Henk Stevens, 3. W Borghans. 4. J. Bakkers op 23 sec, 5. H. Karsenbarg op 52 sec, 6. H. Gelissen 7. H Franssen 8. G. Otte, 9. P. v.d Heuvel, 10. M. Drit op 2 min. 12 sec, 11. H de Booy, 12 J. Holka, 13. J. Laeven, 14. J. Willemsen.

 

SLUISKIL.(1950.08.12)

Nieuwelingen: 1. Rien Verhelst, Axel; 2. W. Mathijssen, Wouw; 3. van Bragt, Wagenberg; 4. C. de Weert, Roosendal; 5. Oosthoek, ’s-Heerenhoek; 6. Jansen, Axel; 7. Borghsteijn; 8. van Geel, Moerdijk; 9. Louisse, Kapelle; Trijp, Zundert;

 

SNEEK.(1950.08.05)

Eerste ronde van Sneek L. DE BOOY WINNAAR.

De eerste ronde van Sneek, georganiseerd door de Wielervereniging „Sneek", werd Zaterdagmiddag in het „Sperkhem" gehouden. Er moesten 100 ronden (100 km) gereden worden op het goede parcours J. W. Frisostraat, waar de start en de finish waren, Amaliastraat, J. van Nassaustraat en W. Lodewijkstraat. Er verschenen 53 deelnemers aan de start.

De organisatoren lieten de amateurs en nieuwelingen tegelijk starten, tengevolgen waarvan er veel verwarring ontstond. Bovendien werd helemaal vergeten de tijden van de renners op te nemen en er werden zodoende minder prettige ervaringen opgedaan. Een goede leer voor een volgende keer. Want er worden ongetwijfeld meer wielerwedstrijden in onze stad georganiseerd. Het publiek begint zich tenminste voor de wielersport te interesseren. De belangstelling voor dit wielersportevenement te Sneek was zeer groot.

Het was al even na de vastgestelde tijd (2 uur) toen de burgemeester van Sneek, de heer L. Rasterhoff, het startschot loste en de 53 renners hun ruggen kromden en met inspanning van alle kracht de pedalen naar beneden duwden. De grote race was begonnen en er werd vinnig gestreden. Verschillende Sneker zakenlieden hadden voor deze ronde fraaie prijzen uitgeloofd. De uitslagen zijn:

Amateurs: 1. L. de Booy, Alkmaar 2. J. Trompetter, Wieringen 3. W. A. Holleeder, Amsterdam 4. A. J. Hazewinkel, Haren 5. H. Ottebos, Alkmaar 6. A. Walraven, Breezand 7. A. Kooistra, Groningen 8. K. Kwantes, Wormer 9. J. W. P. Charisius, Leeuwarden 10. Wessels, Steenwijk

Nieuwelingen: 1. J. Tebbens, Groningen 2. H. Zevenberg, Groningen 3. H. Lukken, Oostzaan 4. G. H. Damman. Ommen

 

SINT JANSTEEN.(1950.06.28)

Amateurs: 1. Thijs Roks, 2. van Wimmeren, 3. Manus Brinkman,

 

SINT JANSTEEN.HEIKANT.(1950.10.24)

Nieuwelingen: 1. Harrie Schoenmakers, 2. Piet van Herk, 3. J. Goossens,

 

SINT OEDENRODE.(1950.04.30)

Amateurs: 1. Thijs Roks, 2. Wout Wagtmans, 3. Piet van Roon,

Nieuwelingen: 1. Leo van de Brand, 2. L. Fitters, 3. Panhuijzen,

 

SINT WILLEBRORD.(1950.07.09)

Amateurs: 1. Cees Paymans, 2. Co Mangelaars, 3. Jos Suykerbuyk,

Nieuwelingen: 1. Cees Raymakers, 2. Cees Aanraad, 3. C. de Weert,

 

STEENBERGEN.(1950.08.27)

Beroepsrenners: 1. Wim van Est, 2. Theo Middelkamp, 3. Nest Sterckx, (Bel) 4. Dolf Verschuere, 5. Jos De Beukelaere, 6. Wout Wagtmans, 7. Frans van de Zande, 8. W. Michaux, 9. Alfons Guns, 10. Joseph Somers,

Nieuwelingen: 1. Bram Heeren, 2. J. Vlamings, 3. C.Konings,

 

STEENBERGEN.WELBERG.(1950.04.10)

Amateurs: 1. John Braspennincx, 2. Jef Roovers, 3. Jan Konings,

Nieuwelingen: 1. J. Vlamings, 2. Eddie de Waal, 3. J. van Hassel,

 

STEIN.(1950.06.12)

Kermiskoers van Stein een succes Nolten, uit Geleen, winnaar bij de amateurs

Maandag werd te Stein de grote kenniskoers voor amateurs en nieuwelingen verreden. Deze eerste Limburgse kenniskoers is uitstekend geslaagd. In beide categorieën werd hard om de overwinning gevochten. Bij de nieuwelingen was de uitslag als volgt:

Nieuwelingen: 1 L. van de Brand, Schijndel (N.Br.); 2 W. de Lor, Den Bosch; 3 G. Alards, Stiphout; 4 L. Stevens, Elsloo; 5 J. Kimmenade, Helmond; 6 G. Luckies, Hoensbroek; 7 J. Nielen, Mierlo; 8 de Boer, Amsterdam; 9 Van der Véiden, Bergum; 10 J. Schoenmakers, Blerick.

Amateurs: 1 J. Nolten, Geleen (2 uur 48 min. en 50 sec. over de 100 km); 2 H. Stevens, Elsloo; 3 Peters, Haarlem; 4 Van Roon, Haarlem; 5 Paas, Munstergeleen 6 Verstraeten, Breda; 7 Boersma, Haarlem; 8 J. v. d. Heuvel, Tilburg; 9 Joris, Geleen; 10 Franssen, Übachsberg. Joris was de morele overwinnaar in deze wedstrijd. Hij liep herhaaldelijk uit, maar werd hardnekkig door pech achtervolgd. Ook het rijden van Boersma (Haarlem) was voortreffelijk. De vermoeienis van enige zware wedstrijden, welke hij kort tevoren elders had gereden, zaten hem echter in de benen. Bij de ereronde verdeelden Nolten en Stevens de bloemen en reden gezamenlijk een ere-ronde. Zij werden door het talrijke publiek hartelijk toegejuicht.

 

SUSTEREN.(1950.07.30)

Haan winnaar bij de amateurs

SUSTEREN. 30 Juli.De Ronde van Susteren mocht zich in een grote belangstelling verheugen. De toeschouwers kregen waar voor hun geld. Het peleton werd voortdurend in stukken getrokken. Vooral van de Laar uit Bakel onderscheidde zich bij de uitlooppogingen. De prijs voor de beste prestatie viel hem dan ook ten deel. Tegen het einde vormde zich een kopgroep van een negental renners, waaronder zich ook Deckers uit Eindhoven bevond, de grootste kanshebber na het verdwijnen van Jan Nolten. Het was echter de snelle Haan uit Mechelen, die Deckers in een zeer lange sprint goed volgde en in de laatste meters Deckers voorbij ging. De uitslagen luiden:

Nieuwelingen: 1 J. A. Ehlen, Broeksittard; 2 G. Alards, Stephout (N.Br.); 3 G. Luchiës. Hoensbroek; 4 C. Grijseels, Tegelen; 5 G. de Zeeuw. Amsterdam: 6 L. Stevens, Elsloo; 7 P. Theunissen, Sittard; 8 H. Schoenmakers, Blerick. Amateurs: 1 Haan, Mechelen; 2 Deckers. Eindhoven: 3 Gelissen, Beek: 4 van Straeten. Breda: 5 H. Stevens, Elsloo; 6 van der Weyden; 7 Terstroote, Tegelen; 8 van de Laer, Bakel; 9 Remkes, Amsterdam; 10 Vogels: 11 van Kimmenade, Helmond; 12 van der Heyde. Helmond: 13 Otten, Brunssum; 14 Bakker, Puth-Schinnen.

 

TEGELEN.(1950.08.28)

Amateurs: 1. Adrie Voorting, 2. Noppie Koch, 3. Joop Terstroote,

Nieuwelingen: 1. Henk van den Velden, 2. Nol Ehlen, 3. P. Hofland,

 

TERNEUZEN.(1950.05.13)

Beroepsrenners: 1. H. Lakeman, Amsterdam, 136 km in 3 uur 42 min.; 2. P. van As, Roosendaal; 3. W. van Est, Sint Willebrord; 4. G. Voorting, Haarlem; 5. M. Buuron, Bergen op Zoom, op 1 min. 14 sec.; 6. M. Reijkaart, Zelzate (B); 7. C. Bijl, Den Haag; 8. J. van Gelderen, Sluiskil; 9. P. de Vries, Vlaardingen; 10. J. Storm, Den Haag; 11. SChepens, Ertvelde (B); 12. H. Smits, Antwerpen; 13. F. Pauwels, Kieldrecht; 14. C. Joossen, Made; 15. Mosterd;

 

THORN.(1950.07.09)

Amateurs: 1. Piet Duyf, 2. Daan Hooyschuur, 3. J.M. Paas,

Nieuwelingen: 1. A. Hendriks, 2. Jos Marien, 3. C. Grijsseels,

 

TILBURG.(1950.06.24)

Beroepsrenners Dernys: 1. Wim van Est, 2. Masson, (Bel), 3. Jos Somers, (Bel). Marcel Diot,

 

TILBURG.HASSELT.(1950.07.09)

Amateurs: 1. Frans van Sambeek, 2. M. Drost, 3. J. Massuger,

Nieuwelingen: 1. P. van Bragt, 2. Ad van de Linde, 3. F. van Ierland,

 

TILBURG.LOVEN.(1950.08.27)

Nieuwelingen: 1. A. van Laarhoven, 2. Tonnie Bergmans, 3. L. Fitters,

 

UBACH OVER WORMS.(1950.05.21)

P. HAAN (AMATEUR) WON TE ÜBACH OVER WORMS.

Zondag werd te Übach over Worms een interessante wielerwedstrijd voor amateurs en nieuwelingen gehouden. De uitslagen hiervan waren als volgt: Amateurs (105 km in 3.16.20): 1. P. Haan, 2. H. Stevens. 3. Terstrote, 4. Holka. 5. Savelsberg, 6. J. Willemsen, 7. J. Boonen. 8. Kollenburg. 9. Bakker, 10. Franssen.

Nieuwelingen: 42 km in 1.18.1: 1. Luchies. 2. Grijssels, 3. Danen, 4. Vek. 5. Bucheim.

 

UITHOORN.(1950.07.01)

Nieuwelingen: 1. Piet Smits, 2. Jac Zieleman, 3. Jan Hofland,

 

UITHUIZEN.(1950.09.16)

De Ronde van Uithuizen Rieks Tabak had zijn eigen tactiek en won Ondanks Veendammer overmacht

In de prachtige omgeving rond onze onvolprezen Menkemaborgh — waar de herfsttinten ons nog eens nadrukkelijk vertelden, dat de zomer van 1950 zijn einde nadert — heeft Rieks Tabak, een 23-jarige nieuweling uit Nieuw-Amsterdam, Zaterdagmidaag de eerste Ronde van Uithuizen gewonnen. Hij zat in de finale in de kopgroep tezamen met vier Veendammers. Met Willy Reintke, de rappe sprinter, die dromend zijn serie had gewonnen, met Albert Hendriksen, de onvermoeibare treinloper en met Piet Bakker en Fré Mik, twee „geduchten" uit de Veendammer rennerschool. Zo had iedereen zijn eigen gedachten: Tegen dit Veendammer geweld was de eenzame Drentse nieuweling natuurlijk kansloos. Had hij in zijn serie de zege ook al niet aan de snelle Willy Reintke moeten laten? Maar Rieks Tabak reed zijn eigen course en zijn tactiek fiad hij met een hamer in zijn hoofd gestampt Deze tactiek: zorg er voor, dat je steeds voor de Veendammers zit Geef ze geen gelegenheid je in te sluiten. En zo is het gedaan. Veertien van 3e twintig ronden sring Tabak als kopman van de vijl vluchtelingen aver de eindstreep. Willy Reintke mocht dan eens sen premie winnen, in de volgende ronde zat Tabak prompt weer aan de kop. In de 16e ronde — vier ronden voor het einde dus — hadden de Veendammers uitgemaakt, dat aan Hendriksen de beurt was een premie te winnen. Reintke hield zich lus kalm, maar... Hendriksen kwam ïr niet aan te pas. Tabak zat weer prachtig aan de kop. Reintke zag het mislukken van het Veendammer plannetje en met een uiterste krachtsinspanning sprong hij naar voren om te redden wat er nog te

redden viel. Hij kwam slechts enkele centimeters te kort. Tabak won de premie, ging meteen door en vluchtte vele meters van de ontstelde Veendammers weg. Reintke — vermoeid door het forceren van de premiesprint —kon op dat moment niet meer de kracht opbrengen om zijn clubgenoten tot een achtervolging op Tabak aan te zetten. - En toen Reintke in de volgende ronde niet goed door een van de smalle bochten ging, een tuimeling maakte en zeker niet in de beste stemming uit de baan stapte, was de race voor Rieks Tabak gewonnen. Hij won dan ook met vele tientallen meters voorsprong op Piet Bakker en Albert Hendriksen. Een glorieuse zege van een eenzame Drentse nieuweling, wiens goed uitgekiende tactiek tot gevolg had, dat vier blauwe truien van de „stormvogels" kansloos werden verslagen. De uitslag van deze interessante finale was: 1. H. Tabak (Nw-Amsterdam) 30 min. 55 sec.; 2. P. Bakker (Heiligerlee); 3. A. Hendriksen (Veendam); 4. F. Mik (Veendam); 5. E. Warta (Groningen); 6. H. Molenberg (Groningen); 7. H. de Roo (Emmen); 8. W. Koenders (Coevorden).

Twee Groningers dus, die zich in deze finale nog juist in de prijzen wisten te rijden. Eppie Warta, in zijn serie bij de kopgroep, om als vierde te eindigen, verloor reeds in het begin door een onwillige toe-clip het contact met de vijf weglopers. De GVA V-er zat steeds in de tweede groep en hiervan smaakte hij het genoegen de eindsprint te winnen. Hilbrand Molenberg heeft opmerkelijk gereden. In zijn serie klom hij op tot de derde plaats achter Reintke en Tabak, en in de finale zou hij waarschijnlijk de sprong naar de kopgroep hebben gemaakt, ware het niet, dat er juist voor de groep voor hem en voor de groep achter hem een premie werd uitgeloofd. Daardoor werd de kopgroep voor hem onbereikbaar en werd hij door de groep van Ep Warta en de dappere Wimpie Hoenders uit Coevorden ingelopen. Arie van der Rijet, de derde Groninger, stelde hevig teleur. Op dit smalle en kleine parcours met zijn moeilijke bochten voelde Arie zich helemaal niet op zijn gemak. Hij stond in de bochten bijkans stil, draaide ook bijzonder stroef en gaf na twaalf ronden, toen hij op het punt stond voor de tweede keer gelapt te worden, moedeloos op. De uitslagen van de series luiden:

1e serie: L W. Reintke Veendam) 31 min. 20 sec; 2. H. Tabak (Nw.-Amsterdam) ; 3. H. Molenberg (Groningen); 4. E. J. Prinsen (Coevorden); 5. G. Biel (Veendam); 6. C. Wessels (Coevorden).

2e serie: 1. A. Hendriksen (Veendam) 33 min. 25 sec; 2. P. Bakker (Heiligerlee); 3. F. Mik (Veendam); 4. E. Warta (Groningen); 5. H. de Roo (Emmen); 6. W. Koenders (Coevorden).

De rit der deelnemers op gewone tourfietsen had tot uitslag: 1. R. Sietsema, 2. Joh. Dethmers, 3. Alje Riepma, 4. D. Boonstra (allen Uithuizen).

 

UTRECHT.(1950.09.16)

Plantaz eerste in Utrecht

De Eindhovenaar Plantaz heeft Zaterdagmiddag de Ronde van Utrecht voor

amateurs gewonnen.

Amateurs: 1. Jan Plantaz, Eindhoven,100 km in 2.21.41.; 2. Adrie Voorting, Haarlem; 3. A. de Moor, Amsterdam; 4. M. Wierstra, Amsterdam; 5. L. Hen- driks, Oss; 6. P. peters, Haarlem; 7. P. Pieters, Haarlem; 8. Cas Kleefstra, Amsterdam; 9. Noppie Koch, Utrecht; 10. v.d.Poll, Amersfoort; 11. P. Sieveking, Amsterdam; 12. K. Neeft, Haarlem;

Nieuwelingen: 1. L. de Ruiter, Den Haag; 2. Henk van de Velde, Berghem; 3. Jan Hofland, Beverwijk; 4. J. Bruggekamp, IJmuiden; 5. H. Haan, Amsterdam; 6. R.G. Altink, Amsterdam; 7. J. van Dijk, Hilversum; 8. Daan de Groot, Amsterdam; 9. H. van de Broek, Breukelen; 10. C. Raaymakers, Veldhoven;

 

UTRECHT.ZUILEN.(1950.06.24)

Amateurs: 1. C. Boersma, Haarlem 97 km in 2.33.17.; 2. H. de Maan, Amsterdam; 3. G. Holleeder, Amsterdam; 4. T. Smits, Vreewijk; 5. Schonewille, Utrecht; 6. J. van Beek, Wilnis; 7. Lodewijks, Raamsdonkveer;

Nieuwelingen: 1. E. Meier, Laren, 46 km 1.16.42.; 2. Meier, Amsterdam; 3. P. Vermeulen, Breukelen; 4. M. van Trigt, Zevenhoven; 5. C. Verschoor, Soestdijk; 6. Frans Mahn, Amsterdam; 7. K. Muis, Amsterdam; 8. R. van Asch, Soest; 9. ---; 10. B. Klein, Utrecht;

 

VALKENSWAARD(1950.04.02)

De uitslag van de vierde Ronde van Valkenswaard voor amateurs over een afstand van 90 km luidt:

Amateurs: 1. Buenen (Eindhoven) 2 uur 41 min. 5 sec; 2. Suykerbuyck (Breda) op 2 lengten; 3. Verstraeten (Breda) op 3 lengten; 4. Van der Elshout (Made); 6. Van der Wiel (Eindhoven) op 1 ronde, 6. Van Dongen (Breda); 7. Verbeek (Eindhoven); 8. Van der Laar (Helmond); 9. De Gruyters (Eindhoven); 10. Van Nijnaten (Breda).

Nieuwelingen: 1. Jules Maenen; 2. Henk van de Velden; 3. A. van de Smissen;

 

VALKENSWAARD.(1950.08.15)

Amateurs: 1. Adrie Voorting, 2. Jules Maenen, 3. Leo Cantineau,

Nieuwelingen: 1. Henk van den Velden, 2. J. van Dinther, 3. Paul Scholten,

 

VEENDAM.(1950.06.24)

Amateurs: 1. G. Janssen, 2. H. Kraan, 3. A. Dukers, 4. Start; 5. Hennik;

Nieuwelingen: 1. Jurien Huisman, 2. G. Huntink, 3. S. van Acker,

 

VEENDAM.(1950.04.08)

Huisman en Hennink tonen zich de sterksten

Onder abnormaal slechte weersomstandigheden werd op Tweede Paasdag in het plan-Zuid de tweede ronde van Veendam verreden. De striemende regen en de stormachtige wind deden veel afbreuk aan de belangstelling en aan de wedstrijden. Begonnen werd met een wedstrijd over dertig km voor nieuwelingen waaraan ruim vijftig renners deelnamen. Het waren enkele plaatselijke Stormvogelleden die aanvankelijk de toon aangaven. Later ondernam de Amsterdammer Ingen een serieuze uitlooppoging. Rondenlang lag hij alleen op kop, maar hij moest zich later toch weer laten inlopen. De Veendammer Hendriks moest van fiets verwisselen, maar liep de kopgroep weer in, in tegenstelling met Reintke die uit de bocht vloog. Dit kostte hem een ronde. In de beslissende eindsprint wist de Muntendammer Huisman op de streep de Groninger Tebbens te klopoen. Derde werd Vink uit Heneelo en vierde P. Bakker uit Heiligerlee.

Nieuwelingen: 1. Huisman, Muntendam; 2. Tebbens, Groningen; 3. Vink, Hengelo; 4. P. Bakker, Hoogerheide;

Voor de 80 km amateurs startten 41 renners. Maar talrijke deelnemers moesten gedurende deze zeer zware rit voor de elementen het hoofd buigen. Het waren vooral de Amsterdammers Kemof. Keizer en Geerlings. die met de Groninser Hazewinkel en de Alkmaarders Jan Hennink en De Booy de toon aangaven. Veel werk werd ook verzet door de Groninger Kooistra. Geen der amateurs slaagde er in om een beslissende voorsprong te nemen, zodat ook hier de eindsprint de beslissing moest brengen. Hierin toonde J. Hennink zich de sterkte voor zijn stadgenoot De Booij. Hazewinkel werd derde, de Haarlemmer C. Boersma vierde en Kooistra vijfde. De tijd van de nieuwelingen bedroeg 46 m 23 s . die der amateurs 2 u. 4 m. 4 s. Bijna twee duizend toeschouwers waren toch nog van deze zeer zware courses getuige.

Amateurs over 60 km: 1. G. Jansen (Den Haag), 2. H. Kraan (Groningen), 3. A. Dukers (Den Haag), 4. Start (Amsterdam) en 5. Hennink (Alkmaar).

 

VEGHEL.(1950.05.21)

Amateurs: 1. Hans Dekkers, 2. Wout Wagtmans, 3. Anton van Oers,

Nieuwelingen: 1. Leo van de Brand, 2. Theo Verkampen, 3. Jos Marien,

 

VELDHOVEN.(1950.04.16)

Amateurs: 1. Leo Cantineau, 2. Hans Dekkers, 3. Harrie van de Elshout,

Nieuwelingen: 1. P. van de Heuvel, 2. Cees Raymakers, 3. Juul Maenen,

 

VELP.(1950.07.22)

Amateurs: 1. Antoon Verstraeten, 2. L. van de Laar, 3. Nol Roelofs,

Nieuwelingen: 1. Leo van de Brand, 2. J. Roessink, 3. Jos Marien,

 

VENLO.(1950.06.24)

Nieuwelingen: 1. Jan Konings, 2. Mouton, 3. L. van de Laar,

 

VLAARDINGEN.(1950.08.19)

Amateurs: 1. Adrie Voorting, 2. Theo Alblas, 3. Ed Koeman, 4. A. de Vries, 5. P. Reuman, 6. L. Smits, 7. J. Blokzijl, 8. J. Felsing, 9. G. Muilwijk, 10. J. van Leeuw,

Nieuwelingen: 1. Jaap Bruggenkamp, 2. J. Verhoeven 3. P. Versluis, 4. G. Bakker, 5. S. Huizinga, 6. C. Nederveen, 7. P. Rorijs, 8. W. Fop, 9. O. Dral, 10. W. Brunschot,

 

VLIJMEN.(1950.05.07)

Wagtmans wint de Ronde van Vlijmen

Wout Wagtmans uit Breda won Zondag de Ronde van Vlijmen voor amateurs. In de eindstrqd klopte hij Van Elderen uit Eindhoven met een halve wiellengte. Beiden waren een ronde uitgelopen op de rest.

Amateurs: 1. Wout Wagtmans, Breda; 2. Antoon van Elderen, Eindhoven; 3. Wim van de Voort, ’s-Gravenzande; 4. Sonnemans, geldrop; 5. van berkom, Eindhoven;

Nieuwelingen: 1. Cees Raymakers, Veldhoven; 2. C.Konings, Sprundel; 3. Henk van den Velden, Berchem; 4. Beks, Den Bosch;

 

VLISSINGEN.(1950.09.16)

Amateurs: 1. Piet van Roon, Haarlem; 2. Ab Donker, Amsterdam; 3. Wim Snijders, Halfweg; 4. Inghels, Sas van gent; 5. K. Oosthoek, ’s-Heerenhoek; 6. J. Konings, Breda; 7. L. Damen, Vlissingen; 8. W. Mouthaan, Vlissingen;

Nieuwelingen (Club): 1. Jansen; 2. Verhelst; 3. Borghsteijn; 4. Willemstein; 5. Melio; 6. Opbergen; 7. Ham; 8. Stroo;

 

VOERENDAAL.(1950.07.16)

FELLE STRIJD BIJ DE AMATEURS

De strijd, die de echte wielrenners te Voerendaal leverden en die vele honderden uit hun gezellige Zondagmiddagstoel had gehaald (finacieel werd de Grote Prijs al niet minder een succes) was het entreebiljet tenvolle waard. Bij de amateurs heeft W. Borghans na 25 minuten de eerste uitlooppoging

gewaagd. Hij had aanvankelijk succes. Hij kreeg een 200 meter voorsprong,

doch die werd tenslotte weer teniet gedaan door het jachtende peleton. Voorlopig bleef het by deze eerste krachtmeting. Er zat overigens leven genoeg in de wedstrijd en dat was ongetwijfeld op de eerste plaats een gevolg van de ware regen van premies, welke over de hoofden van de renners

werd uitgestort. Maar er kwam toch tekening in de strijd.

Dat gebeurde, toen Duif, Frusch, Rooymans en van Elshout er met zijn vieren van door gingen. Zij voerden hun voorsprong langzaam maar zeker op, doch de concurrentie haalde hen vrij kort voor het beslissende einde weer in. De kleine hoofdgroep heefttenslotte in een felle sprint om de overwinning

gevochten. De uitslag was:

Amateurs: 1. Ab Donker. Amsterdam, 105 km. in 2.48.12; 2. Piet Duif. 3. Coen Boersma, 4. Verstraeten. 5. Van Elshout. 6. v. Elderen. 7. Frusch. 8. Hazenwinkel, 9. Haan, 10. Rooymans. 11. Franssen. 12. v. d Putten. 13. Sonnemans.

Bij de nieuwelingen was het eindresultaat:

Nieuwelingen: 1. Nol Ehlen, 52,5 km. in 1.38.20. 2. Leo Stevens. 3 henk Kruitwaard. 4. Luchies, 5. Verkampen, 6. De Boer, 7. v. d. Velde, 8. Bidinger, 9. Speetgens, 10. Schoenmakers.

 

VOLENDAM.(1950.04.10)

Ronde van Volendam voor Wim Snijders

Meijer eerste bij de nieuwelingen

De Ronde van Volendam van de Tweede Paasdag in 1950 zullen de nieuwelingen en amateurs niet gemakkelijk meer vergeten, want het is een dramatische cours geworden door het noodweer, waarin zy is verreden.

Vooral tijdens de wedstrijd van de amateurs was het weer zo slecht, dat de

jury medelijden kreeg met de renners en hen vele ronden minder liet rijden dan de bedoeling was van de organiserende Amsterdamse club „Ulyssus".

Die tweede Ronde in het karakteristieke vissersdorpje begon met een nieuwelingenwedstrijd over 55 km. Toen de renners halverwege de cours waren lagen de meesten van hen al een ronde of meer achter. De kopgroep werd gevormd door Reijnders (Amsterdam), Meijer (Laren), en Rusman (Haarlem), een trio, dat tot het einde bijéén bleef. In de eindsprint won Meijer tegen de verwachting in. Tweede werd Reijnders, 3e Rusman, 4e L. Boellaard (Amsterdam), 5e R. Altink (Amsterdam), 6e J. Hofland (Beverwijk).

Van het drama, dat de amateurs in de gierende wind en slagregen opvoerden, zou heel wat te vertellen zijn, want de jongens hebben ontzettend geleden. Over het verloop van de wedstrijd is echter weinig te zeggen, want eigenlijk waren er twee hoofdrolspelers in dat Volendamse stuk en wel Wim Snijders en Tony Hofland. Ze eindigden op de eerste en tweede plaats met ruim een km. voorsprong op Ed Koeman, die daags tevoren de Ronde van Wormerveer op zo’n kranige wijze had gewonnen. Overigens moet het ons van het hart, dat „Ulyssus" wel had mogen zorgen voor een dakje boven de hoofden van de jury-leden. Zo was het haast geen doen voor de heren! De uitslag van de sterk bekorte wedstrijd was:

Amateurs: 1. W. Snijders (Zwanenburg), tijd 1.41.7: 2. T. Hofland (Bever- wijk); 3. E. Koeman (Krommenie); 4. A. v. d. Voort ('s-Gravenzande); 6. D. Hootjschuur (Zaandam); 6. P. Schoor (Amsterdam); 7. G. Timmermans

(Zaandam); 8. A. Klein (Zaandam); 9. A. Wetsmaas (Amsterdam) en 10. Trompetter (Wieringen).

 

VOLENDAM.(1950.06.18)

Van Breenen wint derde Ronde van Volendam

Een bijzonder spannende en mooie wedstrijd hebben de zeer vele toeschouwers van de derde Ronde van Volendam, georganiseerd door Ulysses, gisteren te zien gekregen. Al vrij spoedig liepen de Haarlemmer Van Leeuwen en de Halfwegger Wim Snijders uit, doch na enige ronden slaagden vier Amsterdammers: Kunst, Rflnders, Reuman en v. d. Horst er in bij de vluchtelingen te komen. Deze zes renners bleven geruime tijd de kopgroep vormen en vergrootten hun voorsprong tot ruim een minuut. De een na de ander moest toen echter lossen, door een valpartij en andere pech. Alleen Kunst behield nog enige ronden zijn voorsprong, doch ook hij moest ten slotte door pech de strijd staken. Toen schoot plotseling Hein van Breenen naar voren, achtervolgd door Matzen. Met nog slechts vijftien kilometer te rijden, moest Matzen een achterstand op Van Breenen van 150 meter trachten in te halen. Hij slaagde daar in en in een felle sprint won Van Breenen met zeer gering verschil van Matzen deze spannende strijd. Matzen kreeg, zeer verdiend, de prestatieprijs. Ook de nieuwelingen hebben een aardige wedstrijd gereden. De Amsterdammer Karel Muys won de zestig kilometer met weinig verschil op Daan de Groot, welke laatste bijna alle premies in de wacht sleepte. De uitslagen luiden:

Nieuwelingen (60 km): 1. K. Muys (Adam) in 1 uur 40 min. 21 sec.; 2. D. de Groot (Adam); 3. C. Havik (Zaandam); 4. G. Meyer (Adam); 5. A. Boekei (Adam); 6. L. Boellaard (Adam); 7. J. Zieleman (Adam); 8. A. Harren (Adam); 9. H. Haan (Adam); 10. M. Boer (Sas van Gent).

Amateurs (100 km): 1. H. van Breenen (Adam;); 2. A. Matzen (Adam); 3. (op 600 m) W. Post (Adam); 4. D. Simonis (Adam); 5. H. Stakenburg (Adam); 6. J. Willemsen (Adam); 7. H. Hulscher (Adam); 8. (op 900 m) A. de Moor (Adam); 9. W. Wiehemeyer (Adam); 10. A. Westmaas (Adam).

 

VRIES.(1950.05.18)

Amateurs: 1. Wim van de Voort, 2. C. Wijntjens, 3. Jan Charisius,

Nieuwelingen: 1. Klaas Kwantes, 2. P. van Bragt, 3. W. Reintke,

 

WADDINXVEEN.(1950.06.24)

Amateurs: 1. Piet Kooyman, 2. Theo Alblas, 3. Ab van de Putten,

Nieuwelingen: 1. Henk Kuitwaard, 2. P. Versluis, 3. L. de Graaf,

 

WATERINGEN.(1950.09.23)

Tiende overwinning van Manus Brinkman

Daan de Groot weer beste nieuweling

Het was voor de jury van de eerste Ronde van Wateringen, die Zaterdagmiddag werd gehouden, geen moeilijke taak om te constateren, dat Daan de Groot en Manus Brinkman de winnaars waren bij resp. de nieuwelingen en de amateurs. Daan de Groot won door ongeveer elf km voor het einde te ontsnappen, toen hij zag, dat zijn metgezellen uit de kopgroep elkaar niet verstonden en Manus Brinkman had het gepresteerd om eerst met Arie Geluk en daarna met Teun van der Stel een ronde te nemen. En toen had hij genoeg macht om er in de laatste ronden nog eens vandoor te gaan, zodat hij zijn tiende overwinning wel met veel vertoon van macht behaalde. Dat men in het Westland de smaak te pakken heeft gekregen van de wielersport mag blijken uit het feit, dat Wateringen, Naaldwijk, Monster, Poeldijk en 's-Gravenzande reeds nu plannen hebben om het volgende jaar alle hun tweede wielerronde te houden, terwijl men bovendien het voornemen heeft een grote Ronde van het Westland te houden, waarin de renners alle dorpjes tussen Rotterdam en Den Haag zouden moeten aandoen. De uitslagen van de wedstrijden luidden:

Nieuwelingen (40 km): 1. Daan de Groot (Amsterdam), tijd 58 min. 43 sec; 2. J. van Vliet (Overschie)), op plm. 250 meter; 3. V. Boon (Den Haag); 4. J. Hofland (Beverwijk); 5. W. van Tigt" (Zevenhoven); 6. H. Kuitwaard (Velsen) ;7. P. Versluis (Waddinxveeh); 8. S. de Graaf. (Zevenhoven); 9. J. Verhoeven (Overschie); 10. C. Nederveen (Rotterdam).

Amateurs (80 km): 1. M. Brinkman (Maasland), tijd 1 uur 51 min. 40 sec; 2. A. Geluk (Rotterdam) op 42 sec; 3. W. Holleeder (Amsterdam) op 1.48; 4. J. Pafort (Amsterdam); 5. P. Pieters (Haarlem); 6. Fr. v. d. Vaart (Maassluis) ; 7. T. Blokzijl (Rotterdam); 8. J, Eelsing (IJmuiden); 9. A. v. d. Putten (Den Haag); 10. M. v. Rijn (Den Haag).

 

WILLEMSTAD.(1950.06.13)

Amateurs: 1. Manus Brinkman, 2. Rovers, 3. Wies van Dongen,

 

WOLTERSUM.(1950.06.25)

Amateurs: 1. Jan Trompetter, 2. A. Dukers, 3. Jan Charisius,

Nieuwelingen: 1. W. Reintke, 2. Johan Tebbens, 3. Marinus Zahradnik,

 

WORMERVEER.(1950.04.09)

Koeman eerste in Wormerveer

Zondagmiddag werd de Ronde van Wormerveer gereden over een afstand van

honderd km. Bij de amateurs ging Koeman uit Krommenie als eerste over de

streep, in de tijd van 2 uur 31.14 min gevolgd door Kiekens uit Haarlem en

Gerrit Timmerman uit Zaandam.

Keeman uit Amsterdam was de snelste nieuweling. De Zaandammer Havik werd tweede

Amateurs: 1. Ed Koeman, 2. L. Kiekens, 3. Gerrit Timmerman,

Nieuwelingen: 1. Cor Keeman, 2. C. Havik, 3. ---

 

WOUW.(1950.09.17)

LAKEMAN ZEGEVIERDE IN DE MOEILIJKE RONDE VAN WOUW.

Sprenkelink en Van As weerden zich kranig

NA Joossen, Buuron, Pellenaars en Braspenninx is Henk Lakeman de vijfde

Nederlander, die een Ronde van Wouw heeft gewonnen. Een Ronde van Wouw, die moeilijker is dan de meeste andere Nederlandse wegwedstrijden en waarvan het organiserende comité zich op het standpunt had gesteld, dat hij, die iets verdienen wil, er ook voor moet werken. Daarom waren Schulte, Middelkamp en Woutje Wagtmans weggebleven. De wedstrijd heeft daardoor echter geenszins aan betekenis ingeboet en evenmin heeft het wedstrijdver- loop er onder geleden. Want dat was uitstekend. De strijd werd ten slotte uitgevochten in een eindspurt tussen Henk Lakeman en de twee Zaankan- ters Cor Bakker en Gerard van Beek, die echter niet tegen de  Amsterdam- mer waren opgewassen en in hem de grote winnaar van deze Ronde moesten

erkennen.

WE zeiden het reeds in de inleiding: het was een zware Ronde, waarvoor men het traject had uitgestippeld over een gedeelte macadam en een ander gedeelte „kinderhoofdjes". Maar er was nog een factor op dit 9 ½ kilometer

lange parcours en dat was de wind, die somtijds tot een felle storm aanwakkerde en vele renners vroegtijdig de kleedkamer deed opzoeken. Vele Nederlandse wegrenners zijn niet van zulk een daverend kaliber, dat zij dergelijke moeilijkheden zo maar trotseren.

Na 35 km, toen Henk Faanhof ook reeds van het circuit was verdwenen, hadden we een kopgroep van zeven man, die moedig het nog af te leggen deel van 115 km tegemoet zagen. Het waren Lakeman, Van Beek, Voortuig, Bakker, Steenbakkers, De Ruijter en Van der Kamp. Met grimmige vastberadenheid joegen zij tegen de storm op, over de kinderhoofdjes, in een machtig tempo. Een tempo, dat Gerrit Voorting zelfs te hoog kwam te liggen. Hij gooide het bijltje er bij neer, murw gebeukt. Er waren ook anderen, die wel van doorzetten wisten, die konden en durfden afzien, die de achtervol- ging begonnen. Een man of vijftien, met Van As, Van den Dungen, Hulshof, Theuns en Evers als de sterksten, als de mensen, die het hardste werkten. En zij werden op hun beurt weer achterna gezeten door Blankenauw, Grift, De Groen en Arie Vooren. Deze vier slaagden er zelfs in zich aan te sluiten,

maar Arie Vooren moest spoedig weer loslaten. De Beverwijker, dit jaar

meer ziek dan gezond, was leeggereden en stapte moedeloos af.

Dat deden er meerderen, zowel uit de kopgroep als uit het tweede ploegje.

Spoorbomen gesloten

TOTDAT er uiteindelijk drie man aan de leiding overbleven: Henk Lakeman,

Cor Bakker en Gerard van Beek.

Achter hen worstelden de moedige Piet van As en Gerrit Sprenkelink. Zij deden een poging met z’n tweeën de kopmannen in te lopen. Achter hen ploeterden Frans van der Zande, Piet Evers, Toon Steenbakkers en nog een stuk of wat moedige, taaie volhouders.

Van As en Sprenkelink schenen te zullen slagen. Hun achterstand op het leidinggevende trio werd kleiner en wanneer zij hun tempo zouden kunnen handhaven, dan zouden zij hen wel moeten inlopen. De aansluiting scheen vooral onvermijdelijk, toen Lakeman, Bakker en Van Beek plotseling zagen, hoe de spoorbomen voor een of ander boemeltje naar beneden gingen. Weg de kans op de drie eerste plaatsen. Misschien bleef er niet anders over dan een derde, vierde of vijfde. Misschien zouden die twee achtervolgers nog energie genoeg hebben voor een verrassing in de eindspurt.

De overwegwachter leefde echter kennelijk ook met de wedstrijd mee en toen hij de drie zag, rukte hij met volle kracht aan zijn apparaten en stegen de bomen weer, vóórdat het boemeltje voorbij was. En weg waren Lakeman, Bakker en Van Beek weer, op weg naar de finish, die zij nu nog met hun drieën konden benaderen.

Drie paar wild draaiende benen joegen de pedalen stotend en duwend in het

rond. Weg, steeds verder weg van de twee achtervolgers, die de hoop op

aansluiting nog niet hadden opgegeven, maar er toch eigenlijk niet meer op

durfden rekenen. Dat hadden ze overigens juist gezien, want de Amsterdams-Zaanse combinatie liet zich niet meer pakken en zorgde tot

slot van de feestelijkheden voor een spurtje, waarin de sterke Amsterdammer

liet zien, dat hij daarin de grote man kan zijn. Met vier lengten rekende hij af met Van Beek, die op zijn beurt Cor Bakker weer een paar meter achter zich liet. Bijna een minuut na deze drie kwamen Van As en Sprenkelink, meer dan een minuut na hen Frans van der Zande en Piet Evers. Zij werden gevolgd door Steenbakkers, Buuron, Smits en Van den Dungen.

Een zware course was het geweest. Een der moeilijkste, die wij hier in Nederland kennen. Maar we hebben ons laten vertellen, dat het uitzicht op de prijsuitreiking veel heeft verzacht....

Beroepsrenners: 1. Henk Lakeman, 2. Gerard van Beek, 3. Cor Bakker, 4. Piet van As, 5. Gerrit Sprenkelink, 6. Frans van de Zande, 7. Piet Evers, 8. Anton Steenbakkers, 9. Marinus Buuron, 10. Harm Smits,

 

ZAANDAM.(1950.05.30)

Amateurs: 1. Cor Witteveen, 2. Elsing, 3. Gerrit Timmerman,

 

ZANDVOORT ( 1950.07.02 )

Nieuwelingen: 1. J. van Dijk, 2. Piet Zwiers, 3. Daan de Groot,

 

ZEIST.(1950.07.06)

Amateurs: 1. Piet Peters, 2. Noppie Koch, 3. Leo de Booij,

 

ZUNDERT.(1950.09.17)

Amateurs: 1. Anton van Oers, 2. Manus Brinkman, 3. Cees Verstraeten,

Nieuwelingen: 1. Bram Heeren, 2. W. Hereijgers, 3. J. Jacobs,

 

ZUTPHEN.(1950.00.00)

Amateurs: 1. Joop Schipper, 2. x--- 3. x---

 

ZWANENBURG.(1950.09.02)

Regen verstoorde wielerpret

Zaterdagmiddag trof het niet want de regen was oorzaak dat de wedstrijd op het aanvangsuur voorlopig een uur moest worden uitgesteld daar de jury 't gevaar in de spiegelgladde bochten te groot achtte. De wedstrijd voor Nieuwelingen waarmede werd aangevangen werd voor de organiserende vereniging een groot suces. C. Bakker en J. Cornelissen beiden Bataaf-leden wisten uit de groep weg te komen hetgeen hun naast een aantal premies tevens de eerste en tweede plaats opleverde. Doordat Tienstra zich nog juist zevende wist te klasseren wonnen de Bataven tevens de clubprijs. Bij de amateurs herhaalde zich dit succes niet. Reeds vrij spoedig verdween de favoriet uit Halfweg, Wim Snijders, van het toneel door pech. Het was de Haarlemmer Van Leeuwen die na 22 ronden met succes op weg ging naar een ronde voorsprong. Na een rondenlange solorit gelukte hem dit doch hij was hierna aan het eind van zijn latijn. De formidabele sprong van Donker, enkele ronden voor het einde kon hij niet weerstaan en toen deze Amsterdammer zich als tweede man met een ronde voorsprong aandiende, stond het vast, dat Van Leeuwen in de eindspurt tegen hem geen kans zou hebben. De ASC Olympia uit Amsterdam won voor de tweede achtereenvolgende maal de Burgemeester Simonsbeker, die thans definitief in haar bezit komt. De uitslagen waren als volgt:

Amateurs: 1. A. Donker, Amsterdam, tijd 1.52 6; 2. J. van Leeuwen, Haarlem: op een ronde: 3. A. Matzen; 4. R. Obdam, Amsterdam; 5. P. Pieters, Haarlem; 6. J. la Grouw. 7. J. v. d. Horst. Amsterdam: 8. K. Neeft, Haarlem; 9. F Cornelissen, Halfweg; 10. N. Siebeling.

Nieuwelingen: 1. C. Bakker, Halfweg, tijd 1.7.13; 2. J. Cornelissen, eveneens Halfweg; op een ronde: 3. P. v. Heusden: 4. D. de Groot; 5. Zaharadnik. Amsterdam.