JAARGANG 1958

                              WEDSTRIJDEN A T/M G

ACHT VAN BLADEL (3 augustus).1958

GERRIT WESSELING won op de Acht van Bladel

                                                      grootste nieuwelingenwedstrijd

Die jonge Wesseling uit Halfweg heeft momenteel, let wel momenteel, de capaciteiten om een knappe wielrenner te wor­den. Hij is goed gebouwd, zit zo nodig gespannen op zijn fiets en verbruikt zijn kracht met verstand.

Dat heeft hij Zondag in de jaarlijkse Acht van Bladel laten zien, de grootste nieuwelingenwedstrijd, die dit seizoen in ons land verreden is. Een sterke wedstrijd op een lastig parcours, die tegen een gemiddelde van veertig over 105 kilometers werd afgelegd. T'egen een gemiddelde van veertig op een vast “ver­zet"!

Te zwaar voor nieuwelingen? Begin Augustus niet meer. Zij die geen kans hebben, blijven wel thuis. In Bladel komen alleen sterken aan de start. Steekt men in een slechte dag, dan geeft men tijdig de pijp aan Maarten. Men komt immers te vaak over de startlijn om eenzaam te blijven voorttobben!

Dit jaar waren er honderd deelnemers, die bemerkten dat men een echte Acht reed. Eerst Bladel-Hoogeloon en daarna Bla­del-Hoge en Lage Mierde. Twee lussen, die tezamen 35 kilo­meter groot zijn. Een mooi, Brabants parcours, dwars door de bossen en korenvelden van het Kempenland. Mooi land, ver­zonken in een idyllische rust. Het is in ons Nederland bijna niet meer te vinden.

Het parcours is niet nieuw. In het al grijze verleden reden hier de profs hun wedstrijden. Nu vechten er dus de nieuwelingen om de prijzen. Nieuwelingen die een snelheid rijden, die de profs vroeger - ook met vast verzet rijdend - niet konden halen!`

Maar de wegen zijn wel wat beter geworden. De keislag is verdwenen. Gemener spul kon men niet tegen komen. Nu lig­gen er keien en bakstenen. Maar nog altijd is de Acht van Bladel geen wielerbaan. Het parcours heeft gefatsoeneerde Belgische allures.

Veertig deelnemers hadden in de eerste ronde al in de gaten, dat zij beter naar huis konden terugkeren. Wesseling en De Waard waren daar de oorzaak van geweest. Direct na de start togen zij reeds op stap, maar toen zij op het verzet van het grote peloton stieten, legde Wesseling gedurende de tweede ronde heel verstandig het hoofd in de schoot. De Waard kwam van­zelf wel terug. Achter hen had zich immers een groep van on­geveer vijftien man bevonden, die er niet aan dacht de twee geuzen een triomflied te laten dichten. In die groep bevonden zich Brekelmans en Groeneweg, die zich als felle vechters ont­popten. Verder een taaie Van Heeswijk, Janssen, Schuling, Deegens, v. d. Touw, Jochems etc. Halfweg course viel de groep in tweeen. Zeven man ontsnapten, zonder Wesseling en Van Heeswijk. Zij zouden samen naar de vluchtelingen springen, die zij bereikten nog voor de laatste ronde inging. Vanaf dit moment heeft Wesseling samen met Brekelmans de course eigenlijk gecontroleerd.

Groeneweg was de lastigste. Vijftien kilometer voor het einde demarreerde hij snel weg, zodat Wesseling en Brekelmans tot Reusel alles moesten geven om hem weer tot de orde te roepen. Maar bij het binnenkomen van Bladel was het weer Groene­weg, die de spurt aantrok. Wesseling „kwam" pas op de laatste meters, maar zo overdonderend, dat Groeneweg stil stond.

Met was een mooie course, goed georganiseerd en goed geleid.

BRON: FRITS VAN GRINSVEN

Nieuwelingen: 1. Wesseling, Halfweg, 105 km in 2 uur 34 min. 10 sec.; 2. W. Janssen; Noordwijkerhout; 3. Schuling, Den Haag; 4. Groeneweg, Numansdorp; 5. Brekelmans, Eindhoven; 6. Deegens, Middelburg; 7. P. v. d. Touw, Den Haag; 8. Jochems, Rijsbergen; 9. op 10 sec. Van Heeswijk, Drunen; 10. op 55 sec. Redeker, Amsterdam.

 

ACHTMAAL (27 juli).1958

Amateurs: 1. Gerrit van Dienst, 2. Bart Solaro, 3. Arie IJzendoorn,

Nieuwelingen: 1. Fons Schrauwen, 2. Wim Schuling, 3. Jan Janssen,

 

ALKMAAR (4 mei).1958

JAAP HOPMAN SNELSTE NIEUWELING IN ALKMAARDER SPORTPARK.

In afwachting van de aankomst der deelnemers aan de Ronde van Noord-West-Nederland werden op de sintelbaan van het Sportpark in Alkmaar wedstrijden voor nieuwelingen gehou­den. De twee series, die aan de finale vooraf gingen, werden gewonnen door resp. Jaap Hopman uit Egmond a. d. Hoef en de Haarlemmer Eddy Riethoff, Hopman toonde zich ook in de finale – die door de vervroegde aankomst van de amateurs met tien ronden ingekort moest worden – de sterkste.

Nieuwelingen 1e serie: 1. Joop Hopman,

Nieuwelingen 2e serie: 1 Eddy Riethof

Nieuwelingen Finale: 1. Jaap Hopman (Egmond a.d. Hoef); 2. R. Guariento (Amsterdam); 3. J. Pennekamp ((Blokker); 4. E. van Doorn (Aartswoud); 5. A. Bogaard (Haarlem); 6. P. Franzen (Aalsmeer); 7. G. Zeeman (Oudkarspel); 8. P. de Heer (Castricum); 9. A. de Jong (Assendelft); 10. P. Appelman (Wervershoof); 11. C. Piers (Haarlem); 12. J. Deen (Bovenkarspel);

 

ALKMAAR (20 juli).1958

Amateurs: 1. H. van Duijn (IJmuiden), 80 km in 1.43.23; 2. H. Barbiers (Amsterdam), 3. P. v. Dijk (Wormerveer), 4. G. v. Rijn (Wassenaar), 5. C. Niesten (Beverwijk), 6. J. Ottenbros (Alkmaar), 7. P. Zandman (Badhoevedorp), 8. H, Hoopman (Zaandam), 9. A. de Vries (Amsterdam), 10. H. Ruykes (Am­sterdam).

Nieuwelingen: 1. W. Jansen (Noordwijkerhout), 60 km in 1.23.42; 2. J. Hopman (E-gmond a. d. Hoef), 3. A. Roele (De Rijp), 4. G. Zeeman (Oud Karspel), 5. L. ter Wiele (Amsterdam).

Adspiranten: 1. Ottenbros Jr. (Alkmaar), 25 km in 43.33; 2. H. Schuyt (Amsterdam), 3. M. Wijers (Hillegom), 4. T. Liebe (Den Haag), 5. C. Schuring (Amsterdam).

 

ALKMAAR (8 oktober).1958

STERKE COEN NIESTEN WON DE 8 OCTOBERRONDE IN ALKMAAR.

Een viering van “Alkmaars Ontzet" zonder wielerronde is bijna niet meer denkbaar. Het is de laatste jaren een hoogte­punt van de feestviering geworden. Ook nu hebben de renners op 8 October in de kaasstad weer naar hartelust “gevlamd". Aan spanning heeft het ditmaal - ondanks dat het een club­ontmoeting tussen „Alcmaria Victrix" en „Kennemerland" be­trof - niet ontbroken. Herhaaldelijk worden er uitloop­pogingen ondernomen en daarbij legde vooral Coen Niesten een grote activiteit aan de dag. Nadat verschillende van zijn aanvallen door een attent peloton in de kiem gesmoord waren, zag demarrant Niesten zijn vasthoudendheid tenslotte beloond worden met een geslaagde ontsnapping. Als een verdiend en sterk winnaar snelde de Beverwijker over de eindstreep.

Een premiesprint was er de oorzaak van dat Joop Hopman en Ad Roele al vrij spoedig een kleine voorsprong veroverden. Zij maakten er een serieuze vlucht van. Maar dat was niet naar de zin van de Kennemerlanders en door toedoen van De Reus, Van der Bos, Dullemans, Zonneveld en Toon Lute werd deze uit­looppoging verijdeld. Nauwelijks was de rust weergekeerd of Klaas de Groot en Klaas Slot sprongen weg. Ook zij wisten zich niet voorgoed af te zonderen. Door een wilde jacht van Niesten kwam alles weer bijeen. Het bleef evenwel onrustig. Joop en Jaap Hopman, de bedrijvige Slot en Dullemans sloegen een nieuwe bres in het peloton. Maar Niesten, Jan Ottenbros sr., Van der Bos en De Reus lieten zich er niet door verrassen en trokken het peloton weer op de vluchtelingen.

Een nieuwe charge van Joop Hopman en De Groot scheen een definitieve scheiding te veroorzaken in het peloton. Zij legden met hun ontsnapping de basis voor een acht man sterke kop­groep. Een kopgroep van louter favorieten, want naast Hopman en De Groot hadden ook Niesten, Ottenbros sr., Slot, Toon Lute, Van der Bos en De Reus zich op het voorplan gefietst. De slag scheen geslagen. Maar zoals het meestal gaat als er veel favorieten in een kopgroep verenigd zijn, zo ging het ook nu; er werd niet meer gefietst. En tot veler verrassing kwam alles weer bijeen.

Vanaf dat moment is Niesten werkelijk hard gaan fietsen. Aanvankelijk wisten De Groot, Ottenbros sr., De Reus, Roele, Slot, Van der Bos en de Hopmannen zijn wilde demarrages onder controle te houden, doch vijf ronden voor de finish was er ook voor hen geen houden meer aan. Niesten kwam los van het peloton en ging hard door. Alleen Toon Lute wist de ont­ketende demarrant nog te aehterhalen, doch een nieuwe de­marrage van Coen deed ook hem begeven. Bij het luiden van de bel reed Niesten al een gewonnen wedstrijd. Behalve de overwinning en de bloemen viel hem voor zijn geleverde strijd ook een dankbaar applaus ten deel van bet talrijke publiek. BRON: JAN ROOSEBOOM DE VRIES

Amateurs en Onafhankelijken: 1. C. Niesten, Beverwijk (Alcmaria Victrix), de 60 km in 1 uur 22 min. 5 sec.; 2. A. Lute, Castricum (Kenne­merland); 3. J. Ottenbros sr., Alkmaar (Alcmaria Victrix); 4. J. Timmer, Velsen-Noord (Kennemerland); 5. K. de Groot, West Graftdijk (Alcmaria Victrix); 6. Joop Hopman, Egmond a/d Hoef (Alcmaria Victrix); 7. C. Dullemans, Beverwijk (Ken­nemerland) eerste nieuweling; 8. A. v. id. Bas, Beverwijk (Ken­nemerland); 9. J. Ottenbros jr., Alkmaar (Alcmaria Victrix), 2e nieuweling; 10. G. Zeeman, Oudkarspel (Alcmaria Victrix), 3e nieuweling.

Een voorwedstrijd voor adspiranten over 20 km werd gewon­nen door de 15-jarige Harm Ottenbros in een tijd van 34 min. 5 sec. Harm, de tweede zoon van Jan Ottenbros en nog maar nauwelijks de korte broek ontgroeid, is een vinnige rakker. Hij heeft de snelheid van pa in de benen en getuigt reeds nu van een zekere sprintintelligentie.

 

AMERSFOORT (18 mei).1958

RONDE VAN AMERSFOORT ZAG HOEKSTRA IN TOPVORM.

Het enige lichtpuntje, dat wij in de Ronde van Amersfoort zagen, was de Fries Hoekstra uit Ureterp, die bij de nieuwe­lingen op bijzonder sterke wijze de eerste plaats voor zich op­eiste, door met een voorsprong van 50 seconden een geheel peloton achter zich te laten.

Het was overigens jammer voor de Pedaalridders, dat alles tegen zat. Het regende de gehele wedstrijd en het publiek bleef thuis voor het wielrennen, wanneer het al niet naar de voetbalwedstrijd H.V.C.-B.F.C. was getrokken.

Respect hadden de weinige toeschouwers voor de Fries Hoek­stra, die er in slaagde in een twaalftal ronden bijna een volle minuut winst te nemen op het gehele veld, dat na 70 km koers door de felle regen geheel uiteen was gereden.

Bij de adspiranten was Schouten de sterkste. Hij won de sprint van een grote groep overtuigend.BRON: HANS VAN DE KAMP

Nieuwelingen: 1. Hoekstra, Ureterp, 70 km in 1 uur 5'1 min. 15 sec.; 2. Zonneveld, Uitgeest; 3. W. Jansen, Noordwijkerhout; 4. R. Redeker, Amsterdam; 5. Schenk, Zaandam; 6. Stijnhoek, Zwolle; 7. Mulder, Halfweg; 8. Te Riele, Amsterdam;. 9. A. Plieger, Lexmond; 10. N. Hendriks, Utrecht.

Adspiranten: 1. Schouten, Badhoevedorp, 30 km in 49 min. 34 sec.; 2. H. v. d. Dussen, Den Haag; 3. B. Zoet, Sassenheim; 4. R. Pouw, Bussum; 5. C. Schuring, Amsterdam; 6. C. Zomer, Halfweg; 7. R. v. Zwol, Amsterdam; 8. B. C. Osendarp, Utrecht; 9. H. Veerman, Huizen; 10. H. den Hartog, Utrecht.

 

AMERSFOORT (28 mei).1958

ALEN DE BESTE SPRINTER IN AMERSFOORT.

De Ronde van Amersfoort, de tweede van dit seizoen en ge­organiseerd voor de aankomst van de tweede etappe van Olym­pia's Tour, bracht ditmaal de bloemen bij de stevige sprinter Lex Alen, die het ganse peloton aan zijn zegekar bond. Weliswaar zijn er tal van ontsnappingen in deze ronde ge­weest, die keurig was georganiseerd door de Ren- en Tburclub „Amersfoort", maar deze werden allen in de kiem gesmoord. Er was een solo van Van de Tol, overigens zonder succes en ook IJzendoorn, Morelisse en Verwey joegen er duchtig op los, maar de strijd ontbrandde toch in de laatste ronde, toen alles weer broederlijk bij elkaar lag. Jan Verwey poogde toen van verre de spurt te winnen, maar moest zijn vriend Lex Alen toch laten passeren en nam zelf de vierde plaats voor zijn rekening. Uitstekend werk leverden in deze massaspurt Van de Tol en Van Selm. Voor Alen was het een fraaie over­winning, die de burger moed geeft voor de komende wed­strijden.

BRON: HANS VAN DE KAMP

Amateurs: 1. A. Alen, Utrecht; 2. T. v. Tol, Naarden; 3. K. van Selm, Soest; 4. J. Verwey, Utrecht; 5. W. Breeuwer, Utrecht; 6. C. van Impelen, Odijk; 7. N. Soellaard, Utrecht; 8. H. Visser, Huizen; 9. D. Vervloet, Amersfoort; 10. T. Ligter, Laren. Het was een wedstrijd over onbepaalde afstand.

 

AMERSFOORT (16 juli).1958

AB SLUIS WINNAAR IN REGENACHTIGE RONDE VAN AMERSFOORT.

Het was een kletsnatte Ab Sluis, die in Amersfoort een wel­verdiende bloemenhulde kreeg voor de wijze waarop hij de sprint van een groep van vijftien renners won. Ab Sluis won in de invallende duisternis met ruim verschil en verwees Breure en Van Straten naar de andere ereplaatsen.

De Amersfoortse Wielerclub „De Pedaalridders" had weer geen geluk met haar Ronde. Opnieuw was het bar slecht weer en bleef het publiek, dat zo broodnodig,is, weg. Het regende voort­durend en bovendien waren er nog wel wat organisatorische foutjes, waardoor het geheel nog meer in het water viel.

Het veld renners was-overigens sterk genoeg, met tal van cracks tussen de deelnemers. De eerste demarrage kwam van Keuker, Verwey, Van de Bos, Den Outer, Ten Dam en Rene Lotz, die in Midden-Nederland een bekende gaat worden. Hun demarrage werd weer in de kiem gesmoord. De recruten van een der Amersfoortse kazernes zorgden toen voor de vrolijke noot door een premie ter beschikking te stellen, wat veel applaus ver­wekte. Met nog 17 ronden te rijden wipten J. de Vries en J. Kool­hof weg. De poging mislukte. Maar toen er nog 12 ronden te rijden waren, kwam er een goede kopgroep met Wim Klebach, Van der Berg, Stolk en J. de Vries. Het pleit scheen beslecht, maar vijf ronden voor het einde kregen Jan Rademakers, Her­mes en Ten Dam ook aansluiting. Toen drie ronden voor het einde er weer een groepje aansluiting kreeg, telden wij vijftien renners aan de leiding. Het peloton was geslagen, Maar ondanks het feit, dat de jury de wedstrijd al vijftien ronden had ingekort, was het zo duister geworden, dat de rugnummers onleesbaar waren. De wakkere juristen stonden toen voor een hopeloze­taak. Toch werden de eerste tien renners geklasseerd en kwa­men er tien anderen exaequo op de elfde plaats. In dit geval de beste oplossing en een beslissing die men de juryleden onder deze moeilijke omstandigheden niet kwalijk kan nemen. Zonder een lichtje in de buurt werd overigens de uitslag opgemaakt, via zaklantaarntjes en lucifers. Het was een triest einde van een verregende Ronde van Amersfoort.BRON: HANS VAN DE KAMP

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Ab Sluis, Badhoevedorp; 2. M. Breure, Rot­terdam; 3. G. v. Straten, Schiedam; 4. J. Mesters, Den Haag; 5. L. ten Dam, Rijswijk; 6, Wim Klebach, Amsterdam; 7. Stolk, Zwijndrecht; 8. Van der Berg, Sliedrecht; 9. M. den Outer, Nieuwerkerk; 10. C. Visser, Santpoort.

 

AMERSFOORT (17 augustus).1958

WIM ROGERS DE STERKSTE RENNER IN AMERSFOORT.

Eerst in de slotfase van de Ronde van Amersfoort kwam er de nodige spanning, waar het publiek al zo lang op wachtte. Daar­voor waren alle ontsnappingen tevergeefs geweest, maar het einde vergoedde alles. Toen kwamen er vrij onverwacht veer­tien renners aan de leiding waarna in de allerlaatste ronden Henk Nijdam, Wim Bogers, A. de Vries en L. ten Dam nogmaals demarreerden. Van dit viertal bleek Wim Bogers de rapste. Ilij versloeg De Vries, Nijdam en Ten Dam in deze volgorde.

Wielerclub Amersfoort, de benjamin der Amersfoortse sport­verenigingen, had een aardig veld renners op de been gebracht, waarbij enkele Belgen en een Duitser zelfs voor het interna­tionaal cachet zorgden. Onze Zuiderburen stelden echter danig teleur en de leden van de Club Cycliste des Cheminots bleken van hardfietsen weinig kaas te hebben gegeten. Zij konden op dit parcours in het geheel niet uit de voeten. De eerste geloste renner was zelfs een Belg, luisterende naar de naam Quickel­berge. Hij kreeg snel gezelschap van Arend van de Berg, die er ook telkenmale een wandeling van maakt. Hip de Boer en Steinbach waren de eerste durvers. Zij werden opgevolgd door Oudshoorn, Ben Teunisse en Van de Burgt. Toen de groep tot 12 man groeide was het echter al weer teveel van het goede. Op zijn eentje draafde Boon uit Markelo naar 23 sec. winst, maar eveneens zonder enig succes. Breure, Meskens, A. de Vries, Ten Dam en Klooster zorgden voor het nieuwe leven, maar Hartman en Westerhof deden oak deze poging teniet. Neen, er was geen kruid voor gewassen. Eerst 12 ronden voor het einde viel de klap, terwijl Ben Teunisse reeds driemaal van rijwiel had verwisseld. Toen kregen wij aan de leiding Gerrie Spaans, De Groot, Boom, Koolhof, IJzendoorn, Breure, Hart­man, Verstraten, Ten Dam, De Vries, Bogers en Nijdam. Daar­na wipten in de slotfase Bogers, De Vries, Ten Dam en Nijdam nog weg en kon Wim Bogers een beste spurt er uit persen om de bloemen mee te nemen.

BRON: HANS VAN DE KAMP

Amateurs: 1. Wim Bogers, Nw. Vennep, 100 km in 2 uur 33 min. 8 sec.; 2. A. de Vries, Amsterdam; 3. H. Nijdam, Eelder­wolde; 4. L. ten Dam, Rijswijk; 5. 1VI, Breure, Rotterdam; 6. K. de Groot, Graftdijk; 7. J. Koolhof, Amsterdam; 8. L. Hartman, Amsterdam; 9. B. Boom, Markelo; 10. G. Spaans, Amsterdam; 11. J. Verstraeten, Badhoevedorp; 12. A. IJzendoorn, Drieber­gen; 13. N. Bakker, Badhoevedorp; 14. J. Scheute, Hengelo; 15. R. Steinbach, Kampen.

 

AMSTERDAM.HAVEN (17 augustus).1958

JAN LEGRAND WAS VERUIT DE SNELSTE IN DE AMSTERDAMSE HAVEN.

Le Champion heeft voor de zevende maal het Haven Criterium laten verrijden. Jan Legrand was op de Java- en de Sumatra­kade veruit de snelste Coureur, want behalve het winnen van enkele premiesprints kon hij ook de wedstrijd op zijn naam brengen.

Er is overigens weinig geschied in de 90 km in de Amster­damse haven, behalve den dat Henk den Enting de aandacht op zich vestigde door herhaalde demarrages, waarvan hij maar niet genoeg kreeg. Overigens was Jan Legrand ook al opgeval­len. Niet alleen door de talrijke succesrijke premiesprints, maar ook door zijn puike terugkeer na kettingmalheur. Jan moest van de fiets toen Raats vergeefs had getracht onder het rijden de ketting van Legrand op te leggen, maar toen Frans Schild hem opwachtte was de aansluiting snel tot stand ge­bracht.

Helemaal aan zijn eigen krachten overgelaten was het D. Helsloot die eerst een behoorlijke voorsprong veroverde en toen met een kapotte touclip kwam te sukkelen. Hij kwam achter het pe­loton terecht, maar volbracht een solo met aansluiting, hoewel enkele renners bij de jury kwamen verklaren dat Helsloot een rondelang niet in de strijd was geweest. Tijdens de jacht van Helsloot ontsnapte, tien ronden voor het einde, Johnny de Vries. Er ontstond een krachtige kopgroep van zes man met verder Arie de Hoog, Jan Legrand, Jan Schipper, Speel­man en Without. Deze zes konden niet meer worden achter­haald en veroverden een halve ronde voorsprong op het ver­geefs jagende peloton. Een kwart ronde achter de vluchters reden Henk den Enting, die ontzettend veel werk had verzet, en de inmiddels toch weer ontsnapte Dries Helsloot. Die twee konden hun winst op schitterende wijze behouden. Van de zes vooraan was toen Legrand de snelste man, terwijl Helsloot de rapste van de twee achtervolgers was.

Bij de nieuwelingen reed Peter Wessels een schitterende wed­strijd. De Nijmegenaar scheen regelrecht op de overwinning af te stevenen, toen hij in een prachtige solo steeds meer winst behaalde. Enkele ronden voor het einde echter maakte hij een fatale fout. Wessels wierp zijn valhelm aan de kant en deze beschermende hoofdbedekking moest hij, terecht, op order van de wedstrijdcommissarissen een ronde verder weer in ont­vangst nemen. Dat kostte teveel tijd, Wessels werd - toen al worstelend met een inzinking - teruggehaald en toen moest een massale eindsprint de beslissing -brengen. Een spurt, waarin Van Smirren de beste man was.

BRON: JAN REUVECAMP

Amateurs: 1. J. Legrand, 90 km in 2 uur 12 min. 27 sec.; 2. A. Without, 3. J. de Vries, 4. J. Schipper (allen Amsterdam), 5. S. Speelman, Hoogvliet; 6. A. de Hoog, Amsterdam; op 30 sec.: 7. A. Helsloot, 8. H. den Enting, beiden Amsterdam; op 53 sec.: 9'. H. Falkenreck, Weesperkarspel; 10. F. Schild, Amsterdam; 11. R. Verheul, Weesperkarspe1;.12. N. Ballangee, 13. J. Oud­kerk, beiden Amsterdam; 14. H. Dusseldorp, Nijmegen; 15. J. v. d. Linden, 16. B. Raats, 17. M. J. de Bruin, 18. W. Sietsma, 19. J. Th. Willemse, 20. P. Zuiderhoek, allen Amsterdam; 21. C. Groenendijk, Haastrecht.

Nieuwelingen: 1. v. Smirren, Amsterdam, 60 km in 1 uur 28 min. 56 sec.; 2. E. Sminia, Haarlem; 3. R. Guariento, Amster­dam; 4. A. Boogaard, Haarlem; 5. H. C. Paul, Den Haag; 6. I. Verheul, Weesperkarspel; 7. A. de Groot, Burgerbrug; 8. J. Frakking, Naarden; 9. H. de -Jong, Delft; 10. A. Post, Amster­dam; 11. B. v. d. Linden, Amsterdam; 12. J. van Egmond, Haar­lem; 13. J. van Oostrum, De Meern; 14. T. Hendriks, Kor­tenhoef.

 

ANNEN (11 mei).1958

Amateurs: 1. Bert Boom, 2. Fre Bos, 3. A. Struik,

Nieuwelingen: 1. H. Meijer, 2. J. Franke, 3. Rolf Steinbach

 

APPINGEDAM (9 augustus).1958

VLIEGER VAN AB VAN EGMOND GING NIET OP.

Prachtige zege van Henk Nijdam in Appingedam.

De vlieger, die Ab van Egmond Zaterdagmiddag in het 900 jarige Appingedam meende te kunnen oplaten, ging niet op. Van Egmond had zijn tactisch spelletje zo aardig uitgedacht. Voorlopig wilde hij wat uitrusten aan de staart van het pelo­ton, om dan, als er zo'n 50 km was gefietst, zijn slag te slaan. Maar ook in het Noorden weten ze allang, dat een course alleen voorin wordt gewonnen en nog maar amper was het start­signaal gevallen, of de schermutselingen braken al los. Ze kon­den vooralsnog Van Egmond niet verontrusten. De Hagenaar glimlachte maar wat om al dat drukke gedoe van die oner­varen coureurtjes.

Doch er waren er twee bij, die toch niet zo onervaren waren en die wel iets in hun benen hadden. Henk Nijdam uit Eelder­wolde en Klaas de Groot uit Westgraftdijk en voordat Ab van Egmond in de gaten had, wat er zoal ging gebeuren, waren Nijdam en De Groot voorgoed aan de haal. En deze twee vluch­ters gingen heel hard. Hun samenwerking was voorbeeldig, al moest Henk Nijdam veelal het zware werk doen.

Te laat kwam Van Egmond tot de ontdekking, dat zijn plan­netje mis dreigde te lopen en toen hij ijlings tot een tegen­offensief overging, was het al te laat. Tevergeefs poogde hij het peloton te bewegen tot een achtervolgingsjacht en toen hij geen steunkreeg, trok hij er alleen maar op uit om de sprong naar Nijdam en De Groot te maken.

Maar dat huzarenstukje kon Van Egmond toch niet volbren­gen, daarvoor gingen Nijdam en De Groot veel te hard. Ron­denlang bleef hij draven tussen vluchters en peloton en toen Nijdam en De Groot hun ronde op het peloton namen en daar­op meteen doorgingen, was de kans voor de Hagenaar hele­maal verkeken. Wel bleef hij ongedurig en poogde hij voort­durend zijn misstap weer goed te maken, maar Henk Nijdam was veel te sterk en gaf Van Egmond geen enkele kans om weg te komen.

In de eindspurt had Henk Nijdam niet de minste moeite om De Groot achter zich te laten. De man uit Westgraftdijk, die een knappe course had gereden en attent was geweest, toen zo spoedig na het begin de beslissende slag was gevallen, was te vermoeid om zijn kans nog behoorlijk te verdedigen.

BRON: D. MONNINGH

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Henk Nijdam (Eelderwolde), 85 km in 2 uur 3 min. 15 sec., 2. K. de Groot (Westgraftdijk), 3. op een ronde, Ab van Egmond (Den Haag), 4. F. Tel (Zaandam), 5. W. Falkenreck (Weesper­karspel), 6. A. de Vries (Amsterdam), 7. H. Oldenburg (IJmui­den), 8. J. van Stralen (Blokker), 9. G. Steinbach (Kampen), 10. D. Kooistra (Groningen), 11. I. Wouda (Ter Apel), 12. op 2 ron­den, K. Niemeijer (Hengelo), 13. H. Nieuwoid (Veendam), 14. N. Withoud (Amsterdam), 15. J. Scheuten (Hengelo).

 

ARNHEM.PAASBERG (24 augustus).1958

Joop van der Putten won de Ronde van Arnhem

Angstvallig zag het trio Van Egmond, Van der Putten en Bogers de voorsprong van 12 seconden, welke het enkele ron­den voor afloop had opgebouwd, slinken tot slechts enkele meters verschil bij de finish. Het fel jagende peloton, dat even­eens nog diverse matadoren herbergde, slaagde er evenwel niet in nog roet in het eten te gooien. Een verdiende triomf voor de Haagse kantoorbediende Joop van der Putten, die evenals zijn beide gezellen steeds actief was en de kijkers op een aantrek­kelijke wedstrijd heeft getracteerd.

Het is water naar de zee dragen om alle ontsnappingspogingen te memoreren. Vanaf het begin tot het einde bleef de course een levendig karakter houden. Piet Steenvoorden legde al ter­stond zijn kaarten op tafel bij de premiesprints, welke hij allen won zoals hij wilde. Wil Bogers en Rien Hartman waren de eersten, die de knuppel in het hoenderhoek wierpen. Een ach­tervolging van de Zwollenaar Ge Nijkamp had in zoverre succes, dat de gehele bonte bent weer bij elkaar kwam.

„IJzeren" Gerrit Lentelink, zoals hij dikwijls in het wieler­jargon wordt geschilderd, bleek een mens te zijn, net als u en ik. Gewoon! Dit bleek overduidelijk toen hij aan de staart van het peloton zat te bekomen van een inzinking, welke bij hem het huilen nader deed staan dun het lachen. Niettemin heeft deze knaap voldoende inhoud om een blijvend gevaar te vor­men voor stoutmoedige demarranten, die tot de orde moeten worden geroepen of om door gezamenlijke inspanning winst te vergaren.

Wim Dieperink mag er zich op beroemen als eerste Oostelijke renner zijn neus te hebben laten zien. De steun, welke hij van Steenvoorden himself kreeg, was echter niet voldoende om met Bezemer en Middelkamp een definitieve afscheiding tot stand te brengen.

De beide “Appen", Geldermans en Van Egmond, konden het nu en dan verduiveld goed met elkaar vinden, maar als deze twee de handen ineen sloegen, was het peloton meteen attent. Meer kans van slagen had het groepje Zandman, Dieperink en Nijkamp, dat een voorsprong van 13 sec. vergaarde. Haar greep naar de macht werd na 15 kilometer rijden verijdeld door Van Egmond en Steenvoorden.

De rust bleef evenwel betrekkelijk, want de Brabander Van der Lee en de Arnhemmer Hubers (goede course reed deze knaap voor eigen publiek) probeerden herhaaldelijk er tussen uit te trekken.

Een valpartij als gevolg van plat rijden door de Beverwijker Van den Bos schakelde Van de Burgt, Van Dijk, Horseling en Snippenburg definitief uit, terwijl de Zwollenaar Nijkamp, die hierbij ook betrokken was, kort daarop de brui er aan gaf.

Als hierboven gememoreerd, slaagden drie renners er in de wedstrijd in een beslissend stadium te brengen, alhoewel het nog een dubbeltje op zijn kant werd.

Vooraf werd een nieuwelingenwedstrijd verreden, welke een sprintzege opleverde voor de Noordhollander Boog in de fraaie tijd van 1 uur 30 min. 2 sec. over 60 km.BRON: GRUTTERS

Onafhankelijken en amateurs, 100 km in 2 uur 18 min. 12 sec.: 1. J. v. d. Putten, Den Haag; 2. A. v. Egmond, Den Haag; 3. W. Bogers, Nw. Vennep; 4. P. Steenvoorden, Heemstede; 5. M. Breure, Rotterdam; 6. A. Geldermans, Beverwijk; 7. M. v. d. Lee, Drunen; 8. P. Zantman, Badhoevedorp; 9. M. Snijder, Halfweg; 10. D. Enthoven, Amsterdam; 11. P. Bezemer, Zwijn­drecht; 12. A. Helsloot, Amsterdam; 13. B. Platel, Zwolle; 14. H. Westerhof, Steenwijkerwold; 15. R. de Jong, Amsterdam; 16. R. Lemstra, Zwolle; 17. W. Dieperink, Barchem; 18. D. de Weerd, Soestdijk; 19. S. Appel, Hoorn; 20. F. van Tiem, Leeuwen.

Nieuwelingen: 1. J. Boog, Laren; 2. P. Wijnands, Amersfoort; 3. G. v. d. Burgt, Soestdijk; 4. W. Zonneveld,. Uitgeest; 5. G. Balk, Assendelft; 6. P. Hendriks, 's-Graveland; 7. G. Kramp, Lienden; 8. M. Jans, Cuijck; 9. A. Ligter, Laren; 10. W. Kerk­hof, Rotterdam; 11. H. Jansen, Herveld; 12. G. Jansen, Arnhem; 13. H. Kersbergen, Amsterdam; 14. A. Veenendaal, Zeist; 15. W. Meier, Arnhem.

 

ASSEN (16 augustus).1958

FRAAIE SPURTZEGE VAN PIET DAMEN TE ASSEN.

Onze wielerprofs hebben Zaterdagmiddag op het verkorte T.T.­circuit te Assen slag geleverd, althans enkelen van hen, want levendig is deze course niet geweest. Eigenlijk waren alleen Piet van Est en Piet Damen, die wat ,herrie' hebben ge­schopt en die stellig alles in het werk hebben gesteld om strijd te leveren. De rest van de Tour-ploeg hing wat slaperig tussen de wielen van het langgerekte peloton.

Lange tijd was er rust in het peloton, totdat een plotseling in­gelaste klassementsprint wat leven in de brouwerij bracht. Toen ook slaagde een groepje er in te ontsnappen. Het waren Piet Damen, De Bruin uit Roosendaal, H. van der Broek uit Breukelen en ons aller Arend van 't Hof. Aanvankelijk was daarbij ook Jaap Bruggenkamp uit Goes, maar die kwam snel­heid te kort en moest al gauw lossen.

Rondenlang bleef deze vier mans-kopgroep weg, maar toen het peloton op de pedalen ging staan, waren ze toch spoedig weer terug. Piet van Est, actief als in de Tour de France, sprong hierna weg. Vijf ronden lang bleef hij alleen op kop, toen maakte zich uit het peloton een groep renners los, die al gauw Piet van Est te pakken kreeg. Het waren J. v. Vliet (Rot­terdam), J. Wuurman (Amsterdam), Geurt Pos (Vreeland), Piet Steenvoorden (Heemstede), Hein van Breenen (A'dam), Piet Damen (Lieshout), Jef Lahaye (Bunde) en H. v. d. Broek (Breu­kelen).

Deze kopgroep had macht genoeg om zich niet weer door het peloton in de kraag te laten grijpen. Dat peloton geloofde het echter al lang en liet de vluchters voor wat zij waren. In de kopgroep evenwel heerste allerminst rust. Acht ronden voor het einde gelukte het aan Piet Damen om alleen weg te komen. Het „gat"was gauw gevallen, maar toen hij weg was, werd de achtervolging op hem geopend door Geurt Pos en J. Huissoon uit Heinkenszand. Drie ronden voor het einde voegden deze twee zich bij Piet Damen en dit drietal wist zijn voorsprong van 12 seconden op het langgerekte peloton te behouden.

De eindsprint werd bijzonder sensationeel. Huissoon trok de sprint aan, uit derde positie sprong Piet Damen over Geurt Pos en Huissoon heen, terwijl de man uit Heinkenszand op de eindstreep door Pos werd geklopt.

BRON: D.MONNINGH

Beroepsrenners en Onafhankelijken: 1. P. Damen (Lieshout), 105,917 km in 2 uur 35 min. 52 sec.; 2. G. Pos (Vreeland), 3. J. Huissoon (Hein­kenszand), 4. J. v. Vliet (Rotterdam), 5. Gerrit Voorting (Roo­sendaal), 6. F. Mahn (Schiedam), 7. H. Smits (Nijlen, Belgi6), 8. P. Maas (Pindorp), 9. A. Voorting (Haarlem), 10..J. Hijzelen­doorn (Amsterdam), 11. A. v. d. Sluis (Vlissingen), 12. J. Kersten (Siebengewald), 13. J. Bruggenkamp (Goes), 14. J. v. d. Putten (Den Haag), 15. J. Groot (Beverwijk).

De prijs voor de strijdlustigste renner werd door de aanwezige sportjournalisten toegekend aan Piet Damen.

 

ASSEN.N.W.F.KAMPIOENSCHAP (16 augustus).1958

HENK NIJDAM EN HENK HOEKSTRA WINNAARS IN N.W.F.-KAMPIOENSCHAPPEN.

Het Asser sportpubliek heeft het initiatief en de activiteit van zijn wielervereniging „De Meteoor" blijkbaar niet op prijs ge­steld. Zaterdagmiddag werden op het verkorte T.T.-circuit de N.W.F.-kampioenschappen voor amateurs en nieuwelingen ge­houden, met daarop aansluitend de grote wedstrijden voor professionals, waarby de complete Tour-ploeg aan de start verscheen. Ons dunkt een bijzonder aantrekkelijk wielerpro­gramma, maar er waren slechts ongeveer 4000 toeschouwers, zodat de zaak financieel stellig geen succes is geworden. Jam­mer, heel jammer, want het Noorden van ons landje is niet verwend met grote wielergebeurtenissen.

Was de strijd van de professionals niet zo interessant, veel aantrekkelijker was de rit om het Federatie-kampioenschap. Naast de kampioenschappen van de vier Noordelijke provin­cien - die dus van de K.N.W.U. - kent men hier de Federatie­kampioenschappen van de Noordelijke Wieler Federatie, een instelling, die niet officieel door de K.N.W.U. wordt erkend, maar die op wielergebied hier in Groningen, Friesland en Drenthe uitstekend werk doet.

De amateurs en nieuwelingen maakten er een levendige course van, vol strijd, vol ontvluchtingen en vol demarrages en daar­door werd deze course heel wat aantrekkelijker, dan die der professionals, van wie eigenlijk alleen Piet van Est en Piet Damen strijd hebben geleverd.

Na veel ontsnappingspogingen gelukte het, met nog 35 ron­den voor de boeg - in totaal moesten ze 50 ronden rijden ofwel 81,475 km - aan 7 renners om voorgoed weg te komen. Het waren H. Westerhof uit Dedemsvaart, die bijzonder actief was en dan ook de prijs kreeg van de strijdvaardigste renners, H. Nijdam (Eelderwolde), F. Mik (Nieuwe Pekela), H. Hoekstra

(Ureterp), A. Koopmans (Jubbega), F. Bos (Nieuw Buinen) en G. Feiken (Wildervank).

Feiken viel al spoedig af, maar de 6 overige koplopers slaag­den er in hun voorsprong steeds meer te vergroten. In straf tempo ging het over het verkorte T'.T.-circuit en toen de voor­sprong tenslotte 1.23 min. bedroeg moest ook de nieuweling Koopmans uit Jubbega lossen.

14 ronden voor het einde kregen de 5 “herrieschoppers" aan­sluiting bij het peloton, een prestatie, waartoe vooral Wester­hof uit Dedemsvaart had bijgedragen.

Het was ook deze zelfde Westerhof, die 11 ronden voor het einde nogmaals demarreerde. Henk Nijdam en Henk Hoekstra pakten zijn wiel, doch Fre Mik en Fre Bos sprongen niet mee.

Zo lagen dus in de slotfase van deze course drie man op kop, Westerhof, Nijdam en Hoekstra, van wie de nieuweling Henk Hoekstra in de eindspurt stellig de beste kansen had.

Dat wist ook Henk Nijdam maar al te goed en drie ronden voor het einde demarreerde hij zeer fel. Zo hard ging Henk Nijdam, dat de andere twee zijn wiel niet meer konden krijgen. Het werd van Nijdam een zeer sterke solo-race, die hem met on­geveer 400 meter voorsprong als eerste over de finish bracht. De felle eindspurt tussen Westerhof en Hoekstra werd gewon­nen door het rappe sprintertje uit Ureterp.BRON: D.MONNINGH

Amateurs en Nieuwelingen: 1. H. Nijdam (Eelderwolde), 81,475 km in 2 uur 1 min. 49 sec.; 2. H. Hoekstra (Ureterp), 3. H. Westerhof (Dedemsvaart) op 12 sec., 4. F. Mik (Nieuwe Pekela), 5. F. Bos (Nieuw Buinen), 6. R. Steinbach (Kampen), 7. E. Hup (Kam­pen), 8. O. Kuperus (Drachten), 9. P. Schreur (Wolvega), 10. J. Franke (Groningen), 11. H. Halfwerk (Hattem), 12. D. Kooi­stra (Groningen), 13. D. Laning (nude Pekela), 14. H. Nieuwold (

 

AUSTERLITZ (20 september).1958

ZOET DE SNELSTE ADSPIRANT IN AUSTERLITZ.

Het is van de Supportersafdeling van ,Het Stadion" een goede traditie geworden eenmaal per jaar iets aparts voor de adspi­ranten te organiseren. Onder auspicien van “Het Stadion" vond zo ook dit jaar weer de Ronde van Austerlitz plaats. Een 40-tal adspiranten schreef in en van hen was Zoet uit Sassen­heim weer de sterkste. Wij schrijven weer, omdat dit knaapje nu reeds 21 overwinningen behaalde... .

Voordat Zoet echter als winnaar uit het strijdperk trad, was er nog wel het een en ander te doen. De strijd was fel en aardig. Terwijl het tweetal Bladt en Jansen al snel uit het strijd­gewoel verdween, kwam er een kopgroepje met Barten, Ver­signi en Steenbergen. Drie ronden lang draafden zij met voor­sprong over het parcours. In de 28e ronde kreeg daarna Ver­signi pech en kon aan een dappere achtervolging beginnen. Een zelfde lot trof ook Van Issum terwijl v. d. Bosch en Aal­bertsen op de vlucht sloegen. Het zou echter op een massa­spurt uitdraaien, omdat de benjamins te veel aan elkaar ge­waagd waren. De Sassenheimer Zoet was hierin onbetwist de sterkste. Verheugd snelde hij over de finish en mocht kort daarop met zijn bloemen zijn 21e ereronde in dit seizoen rijden.

Adspiranten: 1. B. Zoet, Sassenheim, 35 km in 1 uur 12 min. 42 sec.; 2. L. Althuizen, Den Haag; 3. D. Leyen, Kampen; 4. J. v. Boxtel, Hank; 6. F. Lieben, Den Haag; 7. K. Versigni, Spuik; 8. J. de Koning, Breda; 9. K. Plieger, Lexmond; 10. J. Moorhof, Gorinchem.

 

AXEL (27 mei).1958

Amateurs: 1. Bram heeren, 2. Jos van de Groenendaal, 3. Cees Paymans,

 

BADHOEVENDORP (2 augustus).1958

AB VAN EGMOND GREEP DE VOLLE WINST IN RONDE VAN BADHOEVEDORP.

De Ronde van Badhoevedorp, die voor de achtste maal door „De Bataaf" werd georganiseerd, heeft de talentvolle Hagenaar Ab van Egmond geen windeieren gelegd: naast de overwinning - die hij onbedreigd met een en twee ronden voorsprong be­haalde - sleepte hij ook het overgrote deel aan premies in de wacht en word hem terecht de prestatieprijs toegekend. Boven­dien kwam Haagse Ab in het bezit van de leidersprijs: Liefst 77 maal was hij in de wedstrijd als eerste over de streep ge­gaan. Meer winst viel er stellig niet te behalen voor hem in deze Ronde, waaraan hij zonder twijfel prettige herinneringen zal bewaren.

Honderd rondjes moesten de amateurs in Badhoevedorp ver­hapstukken en nadat er zo'n dertig waren afgelegd, kwam Van Egmond uit zijn schulp. En hij liet zijn tegenstanders daarbij niet lang in het onzekere over zijn bedoelingen. Met een felle demarrage sprong Ab weg en wist daarmee een kleine voor­sprong te veroveren. Voor hem overigens voldoende om verder te borduren op het stramien van de solovlucht. En dat deed hij dan ook. Want al deden Spaans, Bogers, Balk, Snijder, Snij­ders, De Vries, Sluis, Balvert etc. nog zo hun best, de ontsnapte Hagenaar bleef buiten schot en bekroonde zijn opmars ten­slotte met het behalen van een ronde voorsprong op het pelo­ton. En die winst liet Van Egmond zich niet meer ontnemen. Ondanks het feit dat er voor de overigen alleen nog een tweede plaats als hoogste beloning op het spel stond, werd er toch een felle strijd voor geleverd. Spaans, die met Snijder en de strijd­lustige Enthoven was ontsnapt, legde er beslag op.

De plaatselijke favoriet Ab Sluis, die er zijn zinnen op gezet had om voor eigen publiek te zegevieren, kwam tijdens de jacht op Van Egmond in botsing met Johnny de Vries en dat betekende voor beiden en de door tegenslagen achtervolgde Cor Zutt het einde van dit rondo-avontuur.

BRON: JAN ROOSENBOOM DE VRIES

Amateurs en Onafhankelijken: 1. A. van Egmond, Den Haag, de 80 km in 2 uur 4 min. 19 sec.; 2. G. Spaans, Amsterdam; 3. M. Snijder, Halfweg; 4. D. Enthoven; 5. F. Balvert, beiden Amsterdam; 6. F. Tel, Zaandam; 7. P. Zantman, Badhoevedorp; 8. J. Koo1­hof; 9. H. Marinus; 10. J. Schipper; 11. W. van Smirren; 12. L. Hartman; 13. W. Klebach; 14.'J. Redeker, allen Amsterdam; 15. E. Balk, Badhoevedorp; 16. F. van Rossum, Amsterdam; 17. T. v. d. Tol, Naarden.

Ook in de voorwedstrijd voor nieuwelingen word flink strijd geleverd en daarin wisten drie renners, t.w. Janssen, Lute en Van Smirren een ronde voorsprong te veroveren. Van hen reed vooral Janssen een bijzonder sterke koers; hij schudde zijn twee rivalen, van wie Richard van Smirren in de laatste ronde nog ten val kwam, voor de finish van zich af en behaalde een verdiende overwinning.

Nieuwelingen: 1. W. Janssen, Noordwijkerhout, de 45 km in 1 uur 13 min. 27 sec.; 2. N. Lute, 's-Graveland; 3. R. van Smir­ren, Amsterdam; 4. R. Riethoven, Leiden; 5. J. Boog, Laren; 6. I. Verheul, Weesperkarspel; 7. C. Dullemans, Beverwijk; 8. K. Bloom; 9. F. Lachterop, beiden Amsterdam; 10. A. Damo, Kor­tenhoef; 11. P. Franzen, Aalsmeer; 12. G. Bak, Assendelft; 13. J. Fransen, Halfweg; 14. J. Timmer, Velsen-Noord; 15. J. van Vlijmen, Amsterdam.

Een rit voor adspirantjes over 23 km leverde de zoveelste over­winning op voor de Sassenheimer Bartje Zoet. Hij reed de af­stand in 41 min. 31 sec. De verdere uitslag luidt:

Adspiranten: 1. Bart Zoet, Sassenheim; 2. C. Schuu­ring, Amsterdam; 3. H. Schouten, Badhoevedorp; 4. K. Smit, Wormerveer; 5. R. van Zwol; 6. H. Schuyt, beiden Amsterdam; 7. H. Scharrighuizen, Badhoevedorp; 8. H. Veerman, Huizen; 9. B. Weeda, IJmuiden; 10. J. Koedooder, Wervershoof; 11. C. Zomer, Halfweg.

 

BARNFLAIR (29 juni).1958

Nieuwelingen: 1. Henk Hoekstra, 2. Henk Reinders, 3. Rolf Steinbach

 

BAVEL (17 augustus).1958

Amateurs: 1. Cees Kouwenhoven, 2. Adrie van Steenselen, 3. Cees Lute,

Nieuwelingen: 1. Antoon Mertens, 2. C. Verwey, 3. H. Heeren.

 

BEEK (29 juni).1958

ARIE VAN WETTEN WON RONDE VAN BEEK

In afwachting van de aankomst van de Ronde van Limburg te Beek, kwamen op het Adsteeg-circuit de profs in actie. Gelet op de samenstelling van het veld en de finale van de Ronde van Limburg - na de eerste doorkomst moesten de renners nog een ronde van tien km afleggen - werd op een grote publieke belangstelling gerekend. Niets daarvan: dit moedig initiatief werd voor de wielerclub „Berg en Dal" te Beek een rake strop. Voor de profs werd vrijwel geen belang­stelling getoond (T.V.-uitzending Brazilie-Zweden?), terwijl tijdens deze race de profs de heel weinige toeschouwers in de maling namen. Van activiteit - en dat op een parcours met de telkens terugkerende Adsteeg - was geen sprake en de jury verwachtte dan ook met reden, dat de hele stoet en bloc op de finish zou afstevenen en dat zij aldus voor problemen zou worden gesteld. Gelukkig trapten verschillende deelnemers in de laatste km wat harder op de pedalen, zodat het opmaken van het klassement geen erge moeilijkheden opleverde. In tussen was het verschil tussen de 50 aankomende renners ge­ring. Uit het feit, dat zowat alle deelnemers en bloc aan de eind­strijd konden deelnemen, kon elkeen de waarde en de inhoud van deze race bepalen.

Jammer, dubbel jammer voor de wielervrienden uit Beek, die veel werk hadden verzet, die alles knap voor elkaar hadden en die en door het publiek en de renners (een gesapig rond­rijden) in de steek werden gelaten.

BRON: GERARD SILLEN

Beroepsrenneers en Onafhankelijken: 1. A. van Wetten (Noordwijkerhout), 2de A. Voorting (Haarlem), 3de J. de Roo (Schore), 4de P. Maas (Pindorp), 5de J. Vranken (Eysden), 6de J. Bruggenkamp (Goes), 7de G. Pauw (Utrecht), 8ste J. West­dorp ('s-Heerenhoek), 9de C. v. d. Borst (Etten), 10de S. Ver­hoef (Rotterdam), 11de P. Steenvoorden (Heemstede), 12de K. v. d. Zande (Halsteren), 13de J. v. Vliet (Rotterdam), 14de P. Steenbakkers (Maastricht), 15de A. Ehlen (Broeksittard).

 

BEERSDAAL (14 september).1958

SMEETS WINNAAR RONDE VAN BEERSDAL.

De provinciale nieuwelingenwedstrijd to Beersdal werd, ge­lukkig verschijnsel, door een grote schare belangstellenden ge­volgd. De strijd was fel. Diverse kleine winstposten gingen teloor, zodat tenslotte 14 renners de spurt betwistten.

Nieuwelingen: 1. L. Smeets, Valkenburg, 85 km in 2 uur 17 min. 51 sec.; 2e J. Bastin, Voerendaal; 3e J. le Doux, Nieuwenhagen; 4e B. Franssen, Ubachsberg; 5e H. Knoben, Beek; 6e J. van Weersch, Bocholtz; 7e J. Meisters, Hoensbroek; 8e H. Vusscher, Hoensbroek; 9e M. Jacobs, Roermond; 10e P. Verdonk, Hoensbroek.

 

BERG AAN DE MAAS (13 april).1958

In BERG AAN DE MAAS eindbuit voor Jaak Vranken

De eerste Limburgse profkoers - in Berg aan de Maas - werd in alle opzichten een meevaller. Het weer was best, de deelnemerslijst zag er magnifiek uit, zeer veel toeschouwers omzoomden het circuit en wat wel het voornaamste was, er werd een hartverwarmend stukje wielersport opgevoerd. Gaan onze profs en onafhankelijken op deze weg voort, dan neemt het getij een definitieve wending. Het publiek krijgt dan een aangename middag voorgeschoteld, is tevreden en keert terug. Voor de opbouw van een noodzakelijke profkalender, was de Ronde van Berg aan de Maas propaganda van de meest ge­schiktste soort. Fraaie jachten en felle uitlooppogingen wer­den met welgevallen gadegeslagen, evenals de fikse spurten om de premies. Jef Lahaye ging het eerst aan de haal, waarna stayer Vreeswijk langere tijd als leider mocht fungeren. Ver­volgens eiste Kool de hoofdrol op en stonden half koers vijf man langs het lijntje, waarbij de ziek zijnde Mart v. d. Borgh. De halve min. winst van Harry Schoenmakers werd door Nol Ehlen teniet gedaan en nadat deze vereniging tot stand was gekomen, werd voor Vergoossen, Gelissen, Van den Brekel, Steenbakkers, Lahaye, Vranken, Nolten, De Jager, Kool, Van der Borst, Keulers en de Belgen Marcel, Jos en Gel Hendrickx een achterstand van 45 seconden opgenomen. De heren vonden dit toch een beetje,te bar en grepen de twee kopmannen fluks bij de kraag. Soortgelijke schermutselingen duurden onop­houdelijk voort, totdat 15 km voor het einde Jaap Vranken de beslissende ruk gaf. Lahaye en Kool konden deze wip be­antwoorden, achterna gezeten door Van den Brekel, Ver­goossen, Van der Borst, Marcel en Jos Hendrickx. De eind­spurt moest uitspraak doen: Kool passeerde als nummer een de finish, maar hij had tijdens deze galop naar de witte streep Vranken bij diens tricot getrokken, hetgeen de kamprechter niet ontging. Prompt werd Kool gedeklasseerd en even later kon Jaak Vranken (Urecht) in de bloemen warden gezet.

Beroepsrenners en Onafhankelijken: 1. Jaak Vranken, Eysden, 128 km in 3.36.15, 2de J. Lahaye, Bunde, z.t., 3de A. Kool, Delft, gedeklasseerd, 4de op 35 sec. C. v. d. Borst, Etten, 5de G. Vergoossen, Echo, Ode Piet van den Brekel, Echt, 7de Marcel Hendrickx, Belgie, 8ste Jos Hen­drickx, Belgie, 9de op 1.10 min. G. de Jager, Hoogblokland, 10de Giel Hendrickx, Belgie, llde op 1 ronde A. Ehlen, Broek­sittard, 12de H. Gelissen, Beek, 13de P. Steenbakkers, Maas­tricht, 14de W. Snijders, Halfweg, 15de J. Nolten, Elsloo, l6de H. Schoenmakers, Blerick, 17de J. Mertens, Belgie, 18de H. Smits, Nijlen (B.), 19de W. van Lonkhuizen, Utrecht en 20ste J. v. d. Berg, Den Haag.

Adspiranten: 1. H. Scharighuizen, Badhoevedorp, 24 km in 43,27 min., 2de N. Meeck, Neerbeek, 3e H. Schepers, Stein, op 42 sec., 4de A. Verberkt, Geleen, 5de J. Driessen, Stein.

 

BERGEN OP ZOOM (29 juni).1958

Amateurs: 1. Jan Heiden, 2. Karel Keepers, 3. Piet van As,

Nieuwelingen: 1. Dick Groeneweg, 2. P. van de Leur, 3. Siem Speelman,

 

BERKEL EN RODFENRIJS (13 september).1958

BERKEL bofte dit jaar aan alle kanten. Een sterk rennersveld, ongelooflijk mooi weer en niet minder dan.. .. drie microfo­nisten. Dit laatste door links en rechts gedane en later weer ingetrokken afspraken. De wedstrijd was er een van fraai ge­halte, waaruit tenslotte de Dordtenaar Werner Swaneveld als snelste te voorschijn trad. Met 20 km voor de wielen had Wer­ner deel uit gemaakt van een ploegje weglopers, waartoe voorts v. d. Leur, Breure, Bom, Niesten, Van Dienst, de vroe­gere rondewinnaar Lute en de Rotterdammer De Vries behoor­den. Dit stel leek de beslissende face in te leiden, maar toen Zantman en v. Egmond enkele ronden later op zoek gingen naar de eveneens weggevluchte Speelman, Stolk, v. Steenselen, v. Smirren, Faas en Jongejan, waren al gauw alle illusies ver­dwenen. Wel hielden Niesten, v. d. Leur en v. Dienst het ge­drieen nog even uit, maar het peloton zag deze mannen toch maar liever in zijn midden. Een poging van Niesten om alleen weg te komen werd door Brinkman, de winnaar van Berkels tweede ronde, verijdeld, dit met hup van Jansen, Ten Dam, de rappe Zantman, Stolk, v. d. Leur en de weer prima voor de dag gekomen Balvert, welke tijdens de dik 90 km lange rit meermalen heeft getracht weg te blijven.

De laatste ronden boden nog alle mogelijke verrassingen. Breure, v. Duin, v. Egmond en v. Straten liepen eerst weg, maar kwamen niet ver. Toen probeerden Jansen en v. Egmond het opnieuw, maar kregen het op te nemen tegen een ander sterk duo Breure en Niesten. Deze laatste putte tenslotte alle energie, die hem restte om met Balvert de doorslaggevende terreinwinst te boeken, maar het bleef allemaal vergeefs. Een spurtje van het peloton vormde de finale van deze door de supp.ver. “Steunt Ons Streven" op prima manier georgani­seerde wedstrijd. Een onregelmatigheidje in deze spurt tussen Brinkman en v. Straten bracht deze laatste van de derde terug naar de vijfde plaats. Achteraf had Brinkman maar liever niet geprotesteerd....

Amateurs en onafhankelijken, ca. 90 km in 2 uur 17 min. 41 sec. 1. Swaneveld, Dordrecht; 2. Breure, Rotterdam; 3. v. Egmond, Den Haag; 4. Brinkman, Rotterdam; 5. v. Straten, Schiedam; 6. Idema, Dordrecht; 7. Ten Dam, Rijswijk; 8. Jan­sen, Nootdorp; 9. Jongejan, Rotterdam; 10. Muilwijk, Rotter­dam; 11. Niesten, Beverwijk; 12. v. Gent, Leiden; 13. Ket, Rot­terdam; 14. Solaro, Den Bosch; 15. v. d. Putten, Den Haag; 16. v. d. Tol, Naarden; 17. Verdoorn, Rotterdam; 18. Schipper, Amsterdam.

Nieuwelingen: 60 km in I uur 25 thin. 20 see. 1. Dullemans, Be­verwijk; 2. Vollebregt, Zoetermeer; 3. Schuling, Den Haag; 4. Groeneweg, Numansdorp; 5. v. Smirren, Amsterdam (leiders­prijs); 6. Redeker, Amsterdam; 7. v. Lachterop, Amsterdam; 8. v. d. Touw, Rijswijk; 9. Van Haren, Puttershoek; 10. v. d. Berg, Amsterdam.

 

BERLICUM (20 april).1958

AB SLUIS KREEG DE LAUWEREN TE BERLICUM.

De wielerclub „Tempo" heeft met haar verjongde bestuur een wedstrijd voor amateurs en nieuwelingen georganiseerd in Berlicum onder de rook van Den Bosch.

Ab Sluis uit Badhoevedorp, vorig jaar zo'n voortreffelijk nieu­weling kreeg er de erepalm. Samen met zes anderen had hij op de helft van de strijd de beslissing geforceerd. De samen­werking in deze kopgroep van zeven was wel zo goed, dat toen het peloton eenmaal reageerde, de afstand van een minuut reeds was bereikt. Toen Pa een valpartij het peloton bovendien favoriet Harry Scholten nog verloor, was de zaak voor de in­middels tot zes man ingekrompen kopgroep (Dick Enthoven leed stuurbreuk) in kunnen en kruiken.

Amateurs 110 km: 1. A. Sluis, Badhoevedorp, 2 uur 52, min. 20 sec.; 2.A. Helsloot, Amsterdam; 3. M. Snijder, Halfweg; 4. W. Bogers, Nw. Vennep; 5. M. v. d. Lee, Drunen; 6. F. Balvert, Amsterdam. Op 1 min. 10 sec.: 7. A. Braat, Helmond; 8. J. Groenendaal, St. Michiels Gestel. Op 1 min. 25 sec.: 9. C. van Engeland, Schijndel; 10. B. Salaro, Den Bosch. Op 1 min. 40 sec.: 11. B. v. d. Ven, Vlijmen; 12. J. Kiviets, Haarsteeg; 13. N. Walraven, Den Bosch; 14. P. Muilwijk, Rotterdam; 15. H. de Boer, Bussum; 16. R. Malipaard, Breda; 17. B. Hendriks, Goir­le; 18. C. Rabe, Amsterdam; 19. W. Slits, Sint Oedenrode; 20. H. v. d. Velde, Den Bosch.

Nieuwelingen 50 km: 1. N. Lute, 's-Graveland, 1 uur 17 min. 32 sec.; 2. P. Deenen, Oploo; 3. G. Cuvelier, Nieuw Vennep; 4. J. Mesters, Den Haag; 5. L. Verstappen, Geldrop; 6. W. Schuh­ling, Den Haag; 7. L. Van Lokven, Den Bosch; 8. J. v. d. Schie, Pijnacker; 9. T. van Heeswijk, Drunen; 10. A. Hanenberg, Rosmalen.

 

BEST (16 maart).1958

Amateurs: 1. Jan Groot, 2. Piet Steenvoorden, 3. Kees de Jongh

Nieuwelingen: 1. Pennekamp, 2. Kesters, 3. Geb Cuvelier,

 

BEVERWIJK (15 mei).1958

BELG FRANS GEERAERTS WON ONBEDREIGD DE HEMELVAARTSDAGRONDE VAN BEVERWIJK.

Overwinningen van Nederlandse amateurs in Belgie zijn sche­ring en inslag. In Beverwijk, waar zes Belgische liefhebbers van de Kempische Renners Club uit Turnhout en een Duitser op uitnodiging van ,Kennemerland" aan de Hemelvaartsdag­ronde in het sportpark „Adrichem" deelnamen, werden de rol­len omgedraaid en snelde de 19-jarige Frans Geeraerts uit het Kempische plaatsje Lichtaar als triomfator over de streep. En verdiend. Met ruim 'n halve minuut voorsprong op een tien man sterke groep, waarin enkel Nederlanders en waarvan Rinus Janissen de sprint om de tweede plaats won, besliste Geeraerts - die in het vorige seizoen als nieuweling vijftien en overgegaan naar de amateurs nog eens drie koersen op zijn naam bracht - deze ronde in zijn voordeel.BRON: JAN ROOZENBOOM DE VRIES

Amateurs: 1. F. Geeraerts, Belgie, de 1,00 km in 2 uur 25 min. 4 sec.; 2. op 34 sec. 2. Janissen; 3. J. Jonker, beiden Amsterdam; 4. W. Bogers, Nieuw Vennep; 5. F. Balvert; 6. J. Wuurman; 7. W. van Smirren; 8. A. de Hoog, allen Amsterdam; 9. T. Mar­kus, Halfweg; 10. H. van Weeren, Haarlem; 11. J. de Boer, Edam; 12. op 1 min. 20 sec. F. Klardie, Castricum; 13. C. Plas­meyer, Voorhout; 14. J. Schoen, Zaandam; 15. G. Spaans, Am­sterdam; 16. J. Bloetjes, Alkmaar; 17. N. van Keulen, Heems­kerk; 18. Rik Bogaerts, Belgie; 19. J. Kuut, Wieringen; 20. C. van Lei Gouda.

Nieuwelingen: 1. P. de Heer, Castricum, de 60 km in 1 uur 38 min. 27 sec.; 2. C. Dullemans, Beverwijk; 3. K. Platte; 4. A. Rijkers, beiden Amsterdam; 5. E. Balk, Badhoevedorp; 6. R. van Smirren, Amsterdam; 7. P. v. d. Touw, Den Haag; 8. B. de Reus, Velsen; 9. H. Schoek, Zaandam; 10. W. Zonneveld, Uit­geest; 11. G. Zeeman, Oudkarspel; 12. J. Timmer, Velsen; 13. A. Mulder, Halfweg; 14. A. de Groot, Burgerbrug; 15. J. Deen, Bovenkarspel.

De prestatieprijzen werden toegekend aan de winnaars: Geer­aerts en De Heer, terwijl de nieuweling Sachs uit Amsterdam een extra prijs van de jury ontving voor moedig volhouden.

 

BEVERWIJK (13 juli).1958

MIK SNIJDER STERKER DAN PLAATSELIJKE FAVORIETEN IN RONDE VAN BEVERWIJK.

De Ronde van Beverwijk, die voor de zevende maal door „Ken­nemerland" in het sportpark ,Adrichem" werd gehouden, is op fraaie en verrasende wijze gewonnen door Mik Snijder. Verrassend, omdat blonde Mik in de eindsprint de plaatselijke favorieten Ab Geldermans en Jan Groot - die elkaar in deze ronde geen meter winst gunden - achter zich wist te houden. Samen met de jongeren Toon v. d. Bos en Cees Lute hadden Snijder, Geldermans en Groot zich - nog voordat de helft van de koers was afgelegd - van het peloton gedistancieerd. Met uitzondering van Kouwenhoven, v. d. Zwet en v. d. Tol, die zich op bet tweede plan staande wisten te houden doch er nim­mer in slaagden om de vijf koplopers te verontrusten, werden al de overige deelnemers in het verdere verloop een- of twee­maal door hen “gedubbeld".

De strijd, die zo aantrekkelijk was begonnen, kreeg door het oppermachtig optreden van dit vijftal een eentonig karakter. Pas in de slotfase, toen de vijf zich beijverden om een eind­sprint te ontlopen, keerde de spanning weer. Alle moeite was echter tevergeefs, want het gelid bleef gesloten en in de sprint - die uiteindelijk toch moest beslissen - toonde Mik Snijder, die reeds voor het uitkomen van de laatste bocht de leiding had genomen, zich de snelste. Hij kreeg ook de prestatieprijs toegewezen.

BRON: JAN ROOSENBOOM DE VRIES

Amateurs: 1. M. Snijder, Halfweg, de 90 km in 2 uur 11 min. 33 sec.; 2. A. Geldermans, 3. J. Groot, 4. A. v. d. Bos, allen Beverwijk; 5. C. Lute, Castricum; 6. C. Kouwenhoven, Leidsen­dam 7. T. v. d. Tol, Bussum; 8. H. v. d. Zwet, Lisse; 9. H. van Gent, Leiden; 10. H. Kuitwaard, Beverwijk; 11. S. Keiser, Oost­zaan; 12. A. du Pau, Leimuiden; 13. J. Koolhof, Amsterdam; 14. Th: Oudshoorn, Vinkeveen; 15. A. de Hoog, Amsterdam; 16. A. Lute, Castricum; 17. M. Lenting, Ter Aar; 18. J. Pieterse, Alkmaar.

Adspiranten: 1. B. Osendarp, Utrecht, de 20 km in 37 min. 8 sec.; 2. B. Weeda, IJmuiden; 3. H. Ottenbros, Alkmaar; 4. R. van Zwol, Amsterdam; 5. Ii. Stevens, Vinkeveen; 6. H. Schuit, Am­sterdam; 7. K. Zomer, Halfweg ; 8. H. Veerman, Huizen; 9. K. Kooter, Wervershoof; 10. J. Koedooder, Bovenkarspel; ll. K. Koomen, Wormer; 12. G. Kroon, Marken-Binnen; 13. H. Wen­tink, Heemskerk.

 

BEVERWIJK (17 augustus).1958

AB SLUTS OOK DE SNELSTE IN DE SPANNENDE RONDE VAN BEVERWIJK.

Door zijn makkers Jan Ottenbros en Dik Enthoven in het be­slissende sprintje te verslaan, is de slanke Ab Sluis - die al verscheidene overwinningen op zijn naam heeft staan - erin geslaagd om ook de Ronde van Beverwijk in zijn voordeel te beslissen. Deze ronde, welke door “Kennemerland" in het sportpark “Adrichem" werd gehouden en waarvoor veel be­langstelling bestond, droeg een spannend en aantrekkelijk karakter. Steeds waren er nieuwe demarranten die in deze koers hun slag probeerden te slaan. Maar pas in de slotfase gelukte het aan de 40-jarige Jan Ottenbros, de strijdvaardige Dik Enthoven en koerswinnaar Ab Sluis om voorgoed uit de greep van bet peloton te blijven. En in dat peloton waren de plaatselijke favorieten Ab Geldermans, Coen Niesten en Toon v. d. Bos, die elkaar geen meter winst hadden gegund, de grote verslagenen. Zij sleepten Bertus Lute, Coen Visser, Joop Hop­man, Hans van Duin en Mik Snijder mee in hun val.

Van start tot finish is er in deze Ronde van Beverwijk strijd geleverd. Aanvankelijk hield Geldermans zich daarbij afzijdig. Maar toen het er halverwege de race ernstig naar uitzag dat zijn grote rivaal Niesten samen met Enthoven, Du Pau en Markus een beslissende voorsprong zou veroveren omdat de jagers voor in bet peloton de wapens wensten te strekken, kwam Geldermans eindelijk in actie. Hij kreeg daarbij een hel­pend handje toegestoken van Visser, v. d. Bos, Hendriks, Hop­man en Sluis. En voor die aanval moesten de vier koplopers het hoofd buigen. Vanaf dat moment hebben Niesten en Gel­dermans elkaar geen moment meer uit bet oog verloren. Als de een zich verroerde, dan sloeg de ander aan het demarreren. Ook hun jongere .stadgenoot Toon v. d. Bosspeelde zijn rol in het steekspel van de plaatselijke favorieten voortreffelijk mee. Van Duin, Lute, Van Leur, Hopman, Visser, Snijder, Appel en Enthoven maakten het er met hun demarrages niet gemak­kelijker op voor de Beverwijkers, die zelf de tegenaanvallen moesten leiden. De andere pelotonrijders hadden daar ogen­schijnlijk minder belang bij. Velen van hen waren trouwens al moe gestreden. Ottenbros en Sluis hadden echter nog enige reserves bewaard en samen met de onvermoeibare Enthoven sloegen zij in de slotfase van de strijd hun slag. En een goeie. Want men liet in het peloton de eer van de achtervolging over aan de Beverwijkers en die vertikten het om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen. De drie vluchters bleven zo­doende tot hun eigen verbazing buiten schot en in het beslis­sende sprintje tussen hen toonde Sluis zich duidelijk de sterk­ste. „Good old" Jan Ottenbros bood hem nog de meeste tegen­stand. Enthoven speelde in deze sprint geen rol van betekenis meer. Het is overigens jammer dat deze strijdlustige knaap over geen greintje sprint beschikt. We zouden het Dik willen aanbevelen om eens met zijn clubgenoot Gerard Wesseling - die in Beverwijk zo'n veertig nieuwelingen vlotweg uit het wiel reed in de eindsprint - mee te gaan naar de ,populaire" sprintwedstrijden in bet Stadion. Allicht dat hij er zijn eind­schot scherper kan stellen.BRON: JAN ROOSEBOOM DE VRIES

Amateurs: 1. A. Sluis, Badhoevedorp, de 100 km in 2 uur 21 min. 45 sec.; 2. J. Ottenbros, Alkmaar; 3. D. Enthoven, Amsterdam; 4. W. van Smirren, Amsterdam; 5. B. Lute, 's-Gra­venland; 6. C. Niesten, Beverwijk; 7. H. Hendriks, Heemskerk; 8. H. van Nek, Amsterdam; 9. M. Snijder, Halfweg; 10. H. Oldenburg, IJmuiden; 11. C. Visser, Santpoort; 12. F. Tel, Zaan­dam; 13. A. du Pau, Leimuiden; 14. A. v. d. Bos, Beverwijk; 15. L. van Leur, Utrecht; 16. J. van Dijk, Lisse; 17. R. Janissen, Amsterdam; 18. C. van Leeuwen, Gouda. Enthoven kwam in het bezit van de leidersprijs.

Nieuwelingen: 1. G. Wesseling, Halfweg, de 60 km in 1 uur 26 min. 3 sec.; 2. J. Kooper, Den Haag; 3. H. Kers­bergen, Amsterdam; 4. J. Boog, Laren; 5. H. Schenk, Zaandam; 6. M. Samson, Uithoorn; 7. K. Bloem, Amstelveen; 8. N. West­beek, Utrecht; 9. J. van Pierre, Uithoorn; 10. F. van Lachterop, Amsterdam; 11. A. Verlaar, Den Haag; 12. H. de Bie, Utrecht; 13. J. Kouwenhoven, Leidsendam; 14. D. Everts, Den Haag; 15. B. de Reus, Velsen-Noord.

 

BOCHOLTZ (10 augustus).1958

RONDE VAN BOCHOLTZ VOOR KNOPS.

In de fel bevochten Ronde van Bocholtz - fraai weer, veel publiek en een fikse portie spanning - kwam de plaatselijke favoriet Knops wederom uitstekend voor de dag. De Brit Hart bracht de eerste ontsnapping op zijn hart. Verschillende ron­den kon Hart aan de leiding blijven, totdat een hergroepering volgde, door het degelijk werk van Rutten, Knops, Harings e.a. Twintig ronden voor het einde - schermutselingen waren doorlopend aan de gang - konden Rutten en Knops de zaak in hun voordeel beslissen.

Amateurs en Onafhankelijken:1. L. Knops, Bocholtz, 100 km in 2.32.25, 2. H. Rutten, Leende, 3. op 35 sec. H. Harings, Sibbe, 4. J. Levels, Thorn, 5. G. Moo­nen, Heer, 6. H. Ehlen, Sittard, 7. T. Rutten, Leende, 8. R. Hart, Engeland, 9. G. Seholte, Geleen, 10. W. Kohlen, Heerlerbaan.

Nieuwelingen: 1. B. Franssen, Ubachsberg, 60 km in 1.23.17, 2. J. Smeets, Valkenburg, 3. R. Vek, Waubach, 4. Th. Brekel­mans, Eindhoven, 5. H. Knops, Bocholtz, 6. J. Bastin, Voeren­daal, 7. B. Scheffer, Nieuwenhagen, 8. J. Jacobs, Roermond, 9. H. Vusscher, Hoensbroek, 10. P. Verdonk, Hoensbroek.

 

BORGER (24 augustus).1958

OOK IN BORGER WAS HENK NIJDAM DE SNELSTE.

Meer den 2000 mensen hebben Zondagmiddag in het Drentse plaatsje Borger opnieuw een ongenaakbare Henk Nijdam ge­zien, die met een ronde voorsprong op zijn verzamelde concur­renten alle tegenstand vermorzelde en de zegebloemen voor zich opeiste. Met zijn zege in Borger toonde hij aan, dat zijn overwinning van Zaterdag in Stadskanaal geen toeval is ge­weest en dat hij in het Noorden momenteel veruit de sterkste coureur is.

De vijandigheden werden al spoedig geopend en enkele ronden na de start meldden de eerste vluchtelingen zich al aan. Het waren Bertus Boom uit Markelo, Henk Hoekstra uit Ureterp, die Zaterdag in Veenwouden winnaar was geworden, Paul Nieuwkamp uit Borne, die in Ruinerwold de bloemen voor zich had opgeeist, R. Steinbach uit Kampen, Van Essen uit Wezep, of uit Ede, zoals het programme in Borger het deze keer aan­gaf en natuurlijk Theo de Kinkelder, de snelle Hengeloer, die zich in elke course steevast laat zien.

Vele ronden lang bleven zij weg en toen het te lang duurde, gingen Henk Nijdam, A. Luining en Pieters uit Alkmaar op de achtervolgingsjacht. De sprong was gauw gemaakt en een paar ronden later was de aansluiting verkregen op het peloton, waaruit inmiddels ook Fre Mik, Ep Warta en H. Nieuwold waren vertrokkeu. Ook dit drietal nam een ronde op het pelo­ton en zo ontstond er een kopgroep van 12 renners.

Lang duurde de rust evenwel niet. Hoekstra, De Kinkelder en Paul Nieuwkamp gingen nog weer eens aan de haal, Nijdam snelde er achteraan. Terwijl Paul Nieuwkamp terugviel, na­men Hoekstra, Nijdam en De Kinkelder weer een ronde:

Nog was het feest niet ten einde. Henk Nijdam wenste, nu de rappe Henk Hoekstra in zijn gezelschap zat, het niet op een eindspurt aan te laten komen en moederziel alleen trok hij er nog eens tussen uit. Opnieuw wist hij een ronde te nemen en daarmede behaalde hij een glorieuze zege.

BRON: D.MONNINGH

Amateurs: 1. H. Nijdam, Eelderwolde, 100 km in 2 uur, 44 min. 14 sec.; 2. op een ronde Th. de Kinkelder, Hengelo; 3. H. Hoekstra, Ureterp; 4. D. Bossink, Den Ham; 5. E. Warta, Groningen; 6. H. Scheuten, Hengelo; 7. B. Boom, Markelo; 8. J. Ottenbros, Alkmaar; 9. F. Mik, Nieuwe Pekela; 10. R. W. Steinbach, Kampen; 11. J. van Stralen, Blokker; 12. H. Nieu­wold, Veendam.

 

BORN (26 mei).1958

HUNTJENS zegevierde in Born

In Born begonnen 32 amateurs aan de 120 km-opgave. Deze koers, gestart door burgemeester Onland, kreeg een heel be­weeglijk verloop, zodat de vele belangstellenden - de opkomst van het publiek was prima - aan hun trekken kwamen. In een felle eindspurt werd Huntjens winnaar, evenwel vergezeld van een zwaar protest van nummer twee, Lauvenberg, zodat de kamprechter de zaak nogeens moest bekijken. Huntjens bleef winnaar, de 120 km in 2 uur 58 min.

Amateurs: 1ste Huntjens; 2de Lau­venberg; 3de op 1.20 min. Kouwenberg (Sittard), 4de op 1.25 min. Moonen (Heer), 5de Haert (Broeksittard) z.t., fide op 1 ronde Hendriks (Schaesberg), 7de Kohlen (Heerlerbaan), 8ste H. Ehlen (Sit­tard), 9de Weyman (Krommenie), ldde Cuypers (Echt), llde Vossen (Someren), 12de Breukers (Nederweert), 13de Claessen (Hoensbroek), 14de Lexis (Maastricht).

Nieuwelingen: 1. Denen (Oploo) 1.46.20, 2de Visschers (Hoens­broek) z.t., 3de Wolfhagen (Brunssum) op 22 sec., 4de Vek (Waubach) op 55 sec., 5de Knops (Bocholtz) op 58 sec., 6de Smeets (Valkenburg), 7de Franssen (Halfweg), 8ste Knoben (Beek), 9de Simons (Hoensbroek), lode S'tipthout (Helmond).

 

BOVENKARSPEL/BAKKERSTRAAT (14 juli).1958

PIET STEENVOORDEN WINNAAR RONDE VAN BOVENKARSPEL.

Piet Steenvoorden is winnaar geworden van de Ronde van Bovenkarspel. Samen met Ab van Egmond, die hij in het be­slissende sprintje versloeg, had Steenvoorden een volle ronde voorsprong veroverd op het toch heus niet zwakke peloton.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. P. Steenvoorden, Heemstede, de 90 km in 2 uur 12 min. 55 sec.; 2. A. van Egmond, Den Haag; 3. J. Hop­man, Egmond a.d. Hoef; 4. A. Sluis, Badhoevedorp; 5. J. v. Put­ten, Den Haag; 6. J. de Vries, Amsterdam; 7. C. Elswijk, Zaan­dam; 8. F. Tel, Zaandam; 9. H. van Duin, IJmuiden; 10. J. Kuut, Wieringen; 11. A. Straver, Haarlem; 12. J. Mesters, Den Haag; 13. A. Reekers, Nieuw-Vennep; 14. A. de Groot, Burgerbrug; 15. H. Oldenburg, IJmuiden; 16. J. van Stralen, Blokker; 17. P. van Dijk, Wormerveer; 18. A. Lemmens, Anna Paulowna.

Nieuwelingen: 1. E. Balk, Badhoevedorp, de 45 km in 1 uur 20 min. 34 sec.; 2. G. Cuvelier, Nieuw-Vennep; 3. H. Schenk, Zaandam; 4. E. Sminia, Haarlem; 5. R. Redeker, Amsterdam; 6. T. Kleppe, Jisp; 7. C. Piers, Haarlem; 8. J. Hopman, Egmond a.d. Hoef; 9. W. Janssen, Noordwijkerhout; 10. G. van Saasse, Nieuw-Vennep; 11. P. Appelman, Wervershoof; 12. B. de Reus, Velsen; 13. J. Visser, Burgerbrug ; 14. P. Lachterop, Amster­dam; 15. J. van Vlijmen, Amsterdam.

 

BOXTEL (4 mei).1958

Amateurs: 1. Piet Steenvoorden, 2. Coen Visser, 3. Theo Sijthoff,

Nieuwelingen: 1. Wim Schuling, 2. Wim Jansen, 3. Tom Brekelmans,

Adspiranten: 1. Bart Zoet, 2. R. van Swol, 3. Th. Van Mook,

 

BOXTEL (15 augustus).1958

HARRY SCHOLTEN EEN STERK WINNAAR IN RONDE VAN BOXTEL.

De traditionele Ronde van Boxtel, die ieder jaar op 15 Augus­tus door het Ronde-comite Boxtel wordt georganiseerd, heeft een puike winnaar gekregen aan de lange Harry Scholten. Een goede winnaar in een goede course met 3000 bezoekers. Alleen was het jammer, dat al voor de start een druilerige regen een gedeelte van het parcours, bestraat met koperslagkeien, spie­gelglad maakte. Het gevolg daarvan was uiteraard, dat reeds na enkele kilometers het veld van 80 vertrekkers behoorlijk was uitgedund. En ook favorieten waren daarbij gesneuveld, zoals Coen Visser, Ab Sluis, Joop Rademaker, Leo van de Ven, Van Hout en Dokter. Tenslotte bereikten na 100 km 21 renners de eindstreep, waarvan zes renners zich ruim een minuut had­den kunnen afscheiden en van wie Harry Scholten de rapste man was.

Amateurs: 1. Harry Scholten, Den Haag; 2. J. Mesters, Den Haag; 3. P. van Rijsberg, Tilburg; 4. C. Kouwenhoven, Leid­sendam; 5. H. van Duin, IJmuiden; 6. W. Dieperink, Barchem; op 1 min. 5 sec. 7. A. de Vries, Amsterdam; 8. G. van Lith, Gellicum; op een ronde R. T. van Tol, Naarden; 10. H. Marinus, Amsterdam; 11. J. van Gils, Boxtel; 12. S. v. d. Heyden, Neter­sel; 13. L. Pardoel, Hedel; 14. J. Bloetjes, Alkmaar; 15. P. v. d. Burg, Blijwijk. De tijd van Scholten was 2 uur 35 min. 20 sec.

Nieuwelingen: 1. R. van Smirren, Amsterdam, 60 km in 1 uur 34 min. 17 sec.; 2. op 10 sec. P. Nieuwkamp, Borne; 3. H. Boeren, Boxtel; 4. W. Verhees, Bergeyck; 5. P. van Hoveh, Drunen; 6. B. v. d. Linden, Amsterdam; 7. J. Cappelle, Rotterdam; 8. M. van Wijk, Den Dungen; 9. Th. v. Heeswijk, Drunen; 10. J. Frakking, Naarden; 11. G. van Saassen, Nw. Vennep; 12. B. v. Lith, Gellicum; 13. J. v. d. Griendt, Vlijmen; 14. J. v. Dinther, Oss; 15. T. Kleppe, Jisp.

Adspiranten: 1. A. Wilbrink, Heerlen, 25 km in 45 min. 25 sec.; 2. P. de Bresser, Helvoirt; 3. R. Weyers, Hillegom.

 

BREDA (7 april).1958

Amateurs: 1. Cees van Amsterdam, 2. Henk Giessen, 3. Ad Biemans

Nieuwelingen: 1. Cees Lute, 2. Andre van Aert, 3. B. Stoop,

 

BROEKSITTARD (17 mei).1958

GERARD VERGOOSSEN OOK IN BROEKSITTARD EERSTE.

In de 20ste ronde, tijdens de spannende koers te Broeksittard, konden Vergoossen, Lauvenberg en Knoops de rest in de steek laten en daarna de winst tot een volle minuut aandikken. Kamphuis, Verwylen, Huntjens en Cuypers verlieten eveneens het peloton, natuurlijk met de bedoeling zo gauw mogelijk een plaatsje aan het voorfront te, gaan innemen. Hiervan kwam niets terecht. Toen nog 30 toeren voor de boeg lagen, zette Jan Hugens in z'n eentie een achtervolging op touw. Hij bereikte het groepje Kamphuis, juist toen Vergoossen, Knoops en Lau­venberg het peloton dubbelden. De plaatselijke favoriet Ehlen, Jan Willemsen en Boss trachtten nog orde op de zaken te stel­len, maar Hugens - en natuurlijk de voormannen - bleef buiten schot. In de spurt zegevierde Gerard Vergoossen knap.

Amateurs: 1. Vergoossen (Echt), 115 km in 2 uur 21 min. 44 sec.; 2. F. Knoops (Koningsbosch) op 2 sec., 3. Lauvenberg (Schaesberg) op 4 sec., 4. Kamphuis (Geleen) op 50 sec., 5. Hugens (Hoens­broek) op 52 sec., 6. A. Ehlen (Broeksittard) op 1;15 min., 7. Boss (Beek) z.t., 8. Willemsen (Nuth) op 1,20 min., 9. Kohlen (Heerlerheide) op 1,30 min., 10. Harings (Sibbe) op 1,42 min.

Nieuwelingen: 1. Meex (Neerbeek), 32 min. 36 sec., 2. Proost (Schinnen) op 26 sec., 3. Prunmpeler (Ubachsberg) op 33 sec., 4. Hamerlink (Terwinselen) op 35 sec., 5. Schryen (Broeksittard) op 55 sec.

 

CASTRICUM (27 juli).1958

Joop Beers triomfator in Ronde van Castricum

Joop Beers heeft de Ronde van Castricum op zijn naam ge­bracht.Samen met de sterke Coen Niesten, de plaatselijke favoriet Cees Lute en de outsider Degeling, die hij in de be­slissende sprint gemakkelijk baas bleef, had Beers een ronde voorsprong veroverd op het peloton. Door zijn succesvolle vlucht met deze drie renners, die hem in de sprints niet ernstig konden verontrusten, werd Beers ook winnaar van het sprint­klassement.

Al meteen na de start van deze ronde ondernam Cees Lute een uitlooppoging en liet daarmee geen twijfel bestaan over zijn bedoelingen om voor eigen publiek een goed figuur te willen slaan. Maar omdat zijn oudere broer Toon Lute en de andere Castricumse favoriet Frans Klardi niet voor hem wilden on­derdoen en zij de onmisbare steun kregen van een Beers, Stroomer, Van der Tol, Sluyter, Kuitwaard, Degeling en enkele andere strijdvaardige knapen, werd de uitval van Cees Lute verijdeld nog voordat zij werkelijk gevaarlijk kon worden. De jongste Lute versaagde echter niet en bleef in de voorste ge­lederen van het peloton, waarin zich twee valpartijtjes voor­deden en waardoor Klardi, Kuut, Ridder en Walkier een niet meer te overbruggen achterstand opliepen, het koersverloop controleren. En bij elke ontsnapping was Lute present om de actie krachtdadig te steunen.

Slot ontsnapt.

Toen er bijna 40 km onder de wieltjes was doorgedraaid en velen er uiteindelijk naar verlangden om in een rustiger tempo naar de finish te fietsen, sprong Klaas Slot weg. En hem liet men gaan. Maar toen de voorsprong van Slot voor het peloton bedenkelijke afmetingen verkreeg, realiseerden Beers en De­geling zich dat de wonderen en verrassingen nog geenszins de wielerwereld uit zijn. Zij achterhaalden de moedige Slot - die zich toen terug moest laten vallen op het peloton - en gingen meteen samen door. Vooral Beers deed zijn uiterste best om de winst zo hoog mogelijk op te voeren. Desondanks wist Cees Lute zich na een felle jacht nog bij hen aan te sluiten. Een kunststukje dat ook Coen Niesten met succes volbracht. Het peloton was toen verslagen en kreeg al spoedig een ronde achterstand aangemeten van de vier vluchtelingen. Van hen heeft Niesten nog enkele malen geprobeerd om de strijd nog­maals een ander aanzien te geven, doch Beers, Lute en Dege­ling gaven hem geen meter prijs. De eindsprint moest zodoende beslissen en daarin toonde Beers, die ook de meeste klasse­mentsprints had gewonnen, zich de snelste.

BRON: JAN ROOSENBOOM DE VRIES

Amateurs en Onafhjankelijken: 1. J. Beers, Zaandam, de,85 km in 2 uur 1 min. 3 sec.; 2. C. Niesten, Beverwijk; 3. C. Lute, Castricum; 4. D. Degeling, Schellinkhout; 5. J. Mesters, Den Haag; 6. F. Tel, Zaandam; 7. J. Nooy, Amsterdam; 8. H. Hoopman, Zaandam; 9. P. van Dijk, Wormerveer; 10. J. Oudkerk, Amsterdam; 11. N. van Keulen, Heemskerk; 12. C. van Elswijk, Zaandam; 13. J. Schoen, Zaandam; 14. A. du Pau, Leimuiden; 15. A. Lute, Castricum; 16. A. Roele, De Rijp; 17. H. de Vries, IJmuiden; 18. H. Oldenburg, IJmuiden; 19. H. Kuitwaard, Beverwijk; 20. C. Stroomer, Wijk aan Zee.

Nieuwelingen: 1. B. de Reus, Velsen-Noord, de 45 km in 1 uur 15 min. 15 sec.; 2. P. v. d. Touw, Den Haag; 3. G. Cuvelier, Nieuw-Vennep; 4. R. Quariento, Amsterdam; 5. T. Kleppe, Jisp; 6. F. van Lachterop, Amsterdam; 7. P. Franzen, Aalsmeer; 8. J, Verheul, Weesperskarspel; 9. J. Timmer, Vel­sen; 110. W. Blommaert, Haarlem; 11. P. de Heer, Castricum; 12. H. Grimbergen, Rijnsburg; 13. Nuijens, Edam; 14. Bruns, Amsterdam; 15. A. Gruijs, Zaandam.

Adspiranten: 1. K. Smit, Wormerveer, de 25 km in 45 min. 35 sec.; 2. C. Schuuring, Amsterdam; 3. H. Schuit, Amsterdam; 4. H. Ottenbros, Alkmaar; 5. H. Schouten, Bad­hoevedorp; 6. H. van Dussen, Den Haag; 7. R. van Zwol, Am­sterdam.

 

CHAAM ACHT VAN (6 augustus).1958

Vreugde en droefheid na diamanten

Tussen de twee uitersten leven en dood bewegen zich onze vreugden en onze droefheid. Wij mensen bouwen zestig jaren onverdroten voort aan een schouwspel, dat honderdduizenden vreugdevolle uren bezorgde en dat op een hoogtijdag ons con­fronteert met de waarheid, dat wij als stervelingen steeds tussen leven en dood balanceren. Zoals de lach en de traan elkaar ergens moeten raken, zo liggen ook leven en dood vlak naast elkaar, Ook in de Acht, in een diamanten Acht van Chaam.

Ons diepe medeleven gaat nu uit naar de familie, naar vader en moeder Riethoven, die een sterke en levenslustige zoon, nieuweling nog in de sport, die hij zo gaarne en met zoveel succes beoefende, in luttele uren tijds verloren. Geheel onze gemeenschap van wielervrienden, een heterogeen wereldje, waarin men elkaar zo heftig pleegt aan te vallen, staat ver­slagen en verstomd stil bij dit leed, bij die knagende smart, waarvoor wij geen woorden meer bezitten, alleen een hand­druk. Laten wij deemoedig erkennen, dat Hij, die het Al be­stuurt ondoorgrondelijk is in Zijn Besluiten, maar dat Zijn Wijsheid daarom boven-menselijjk is.

De diamanten Acht van Chaam, onder een andere naam en minder imposant begonnen, trok dit jaar bij matig weer een nog groter aantal belangstellenden dan andere jaren. Tien­duizenden bewogen zich op en om het parcours. Duizenden zaten van de vroege morgen tot de late avond op de volgesta­pelde tribunes. Het program was groots. Er stond een keur van nieuwelingen, amateurs, profs en onafhankelijken aan de start. Bij de amateurs bevond zich de selectieploeg voor Reims; bij de profs en onafhankelijken werd geen bekende Nederlander gemist, maar bovendien zorgde matchmaker Theo Balemans, die in het Comite is opgenomen, voor een sterke Belgische en buitenlandse vertegenwoordiging. Zijn grootste troef was de hernieuwde deelname van Rik van Steenbergen, die reeds voor de derde maal de wereldtitel draagt. De Belg kwam met het voornemen winnaar te worden van de veelbesproken Acht van Chaam, het grootste criterium der Lage Landen, vaak drukker bezocht dan de bekende Acht van Brasschaet. Vorig jaar bleek hem dit te mislukken. Desondanks won hij in Wareghem op­nieuw de wereldtitel. Dit jaar wil hij zich tot de grootste wie­lerfiguur aller tijden slaan. In Reims rijdt hij voor het monu­mentale hoofdstuk: driemaal wereldkampioen in successie!

Daags te voren waren er al honderden naar Chaam getrokken om deze wielerdag bij is wonen. 's Morgens voor dag en dauw werden aan de finishlijn reeds de eerste stoelen bezet.

Bij de start van de nieuwelingen, om negen uur 's morgens, stonden er ondanks de betrokken lucht, al duizenden langs het parcours. Rond twaalf uur, tijdens de wedstrijd der amateurs, waren er dit reeds tienduizenden geworden. En om drie uur, toen zich Schulte, Van Steenbergen, Stablinsky, Nencini, Van Daele, Proost, Gillen, Junkermann etc. op het parcours be­vonden, waren de toeschouwers niet meer te schatten. Honder­den controleurs, politieagenten waren in touw om orde in deze massa te houden.

De wedstrijd der nieuwelingen was slechts 56 kilometer lang, zodat van de 150 gestarte deelnemers wel vijftig, zestig man bij elkaar bleven, die in een massale eindspurt voor de over­winning zouden vechten. Na de laatste lus uit de bocht komend stoven zij op de eindstreep af. Er zijn veel lezingen over de

valpartij, welke plaats vond. Er is beslist niemand de afgezette weg overgestoken! Op 125 meter van de finish, vlak voor de Gilzerweg ontstond het ongeval. In de kopgroep ter linkerzijde van de afgezette rijweg kwam iemand waarschijnlijk door slip­pen ten val, die links-uit in de richting van het publiek sloeg. Er ontstond in volle spurt een kettingbotsing, waarbij Riet­hoven een der eersten was. die over zijn fiets heen op de straat viel. Fietsen vlogen links en rechts: het werd een chaos. Drie man bleven liggen, waarvoor ijlings geneeskundige hulp en een ambulance-wagen werd opgeroepen.

Intussen won Van Smirren voor Schuling de eindsprint.

Van de slachtoffers moest alleen R. Riethoven, een 16-jarige nieuweling uit Leiden, die in Brabant reeds verschillende wed­strijden won en een der talentvolste leerlingen van de sprint­school-Arie van Vliet was, naar het Laurensziekenhuis te Breda vervoerd worden. De beide andere slachtoffers konden toch op, eigen gelegenheid naar huis terugkeren.

Reinier Riethoven bleek bij onderzoek een schedelbasisfrac­tuur opgelopen te hebben, die zijn toestand vrijwel hopeloos maakte. Hij is 's nachts tot grote verslagenheid van het gehele wielerwereldje overleden.

Direct na de finish der nieuwelingen werd gestart voor de wedstrijd der amateurs, die zoals steeds een frisse strijd te zien gaf. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. „Chaam" is nog elk jaar van betekenis als selectiewed- strijd voor het samenstellen van de ploeg naar de wereldkampioenschappen. Na de klassiekers is het de laatste test, die vaak voor enkele voorlopig gekozenen beslissend is.

Lotz reed een agressieve wedstrijd, die hem deze keer toch niet de profijten van de Ronde van Limburg, Midden-Nederland en de Omloop der Kempen opleverde. Hij vluchtte direct weg zonder dat hij gezelschap kreeg, waarop hij stikem gehoopt moet hebben. De hulp kwam pas toen hij zijn beste krachten verbruikt had. Rentmeester, Van Egmond en Van der Steen zouden hem gezelschap houden, doch de gevormde groep werd nogmaals vergroot. Het spel kon feitelijk van voren af aan be­ginnen. Vijf outsiders verrasten daarop de gehele groep, die voor Reims is bestemd. De Oostelijke renner Lentelink, Idema, Van der Horst, Van Dienst en Enthoven sprongen weg zonder dat men zich daar bezorgd over maakte. Het was een beslissen­de ontsnapping. Alleen Idema zag de vrucht van zijn werk be­loond met een lekke band!

Pas op het einde werd De Haan actief, die ook Anraad en Van de Ven mee in de aanval sleurde. Scholten hield zich in Chaam op de achtergrond en Teunisse behoorde bij de pechvogels. Ab van Egmond zag zich wel door De Haan en de jonge Anraad gepasseerd, doch over zijn kwaliteiten liet hij geen twijfel be­staan.

Winnaar werd Van Dienst, die Van der Horst in de spurt ver­sloeg. Enthoven en ijzeren Lentelink konden daarbij geen rol van betekenis meer vervullen.

De meeste interesse ging uiteraard naar de profwedstrijd uit.

Rik van Steenbergen liet niet lang naar zijn bedoelingen raden. Nadat Proost, Pos en Wagtmans de grondslag voor de latere kopgroep legden, sprong Van Steenbergen in gezelschap van Van Daele, Peters, De Beuckelaer, Gillen, Wim van Est, De Jongh, Pos, Hijzelendoorn, Van 't Hof, De Waal, Ehlen en Van der Pluijm naar de vluchtelingen toe.

Daarmee had hij zijn eerste doel bereikt. Voor de rest zorgde hij er voor, dat de kopgroep op het jagende peloton geen ter­reinwinst prijs zou geven. Zeven ronden voor het einde dreig­de er toch enig gevaar, doch Van Steenbergen trok meteen het tempo op. Piet van Est, Gerrit Voorting en Manneke Roks wensten nog een achtervolging te lopen.... zonder dat zij succes oogstten. Intussen veroverde Van Steenbergen ook de eerste plaats in het sprintklassement, nadat Van Daele was uitgevallen. Rik van Steenbergen beheerste deze Acht van Chaam vrijwel geheel en al. Daar kwam het op neer. Van het peloton met alle corypheeen bleef tenslotte niets over. Zelfs Schulte was niet te zien. Wagtmans toonde overigens wel zijn klasse, maar wenste zich niet uit te putten. Hij bewaart ken­nelijk reserves voor Parijs. Stad van prettige cafe-terrasjes, waar dit jaar de wereldkampioenschappen op de baan plaats vinden. En let maar eens op: die Wout heeft er een kans.

In de eindspurt kon er evenmin aan Van Steenbergen iemand tippen als dit tijdens de wedstrijd het geval was geweest.

De Belg was een klasse apart, een klasse, die hij alleen over­duidelijk demonstreert als hij prijs op de overwinning stelt.

Wim van Est kwam met een eervolle tweede plaats uit de spurt te voorschijn. Die ouwetjes weten wel wat zij schaften. Je hebt er op elk terrein van de wielersport rekening mee te houden. Dat hebben zij dit jaar wel bewezen!

BRON: FRITZ VAN GRIENSVEN

Nieuwelingen: 1. Van Smirren, Amsterdam, 56 km 1.22.40; 2. Schuling, Den Haag; 3. Redeker, Amsterdam; 4. P. Nieuwkamp, Borne; 5. H. Alberts, St. Willibrord; 6. T. Kleppe, Jisp; 7. Th. v. Heeswijk, Drunen; 8. F. Brekelmans, Eindhoven; 9. A. Pe­ters, Eindhoven; 10.11 Groeneweg, Numansdorp; 11. A. Gouds­weerd, Oud-Beijerland; 12. F. van Wijk, Den Dungen; 13. v. d. Steen, Oosterhout; 14. Coreman, Breda; 15. Mertens, Breda; 16. W. Verhees, Bergeijk; 17. v. Lachterop, Amsterdam; 18. N. Lute, 's-Graveland.

Amateurs: 1. G. van Dienst, Oud-Beijerland; 2. C. van der Horst, Standaarbuiten; 3. D. Enthoven, Amsterdam; 4. G. Len­telink, Delden; 5. op 40 sec. Jo de Haan, Klaaswaal; 6. Anraad, Oud-Gastel; 7. Van Egmond, Den Haag; 8. op 54 sec. v. d. Ven, Vlijmen; 9. op 1.14 v. d. Broecke (B.); 10. Th. Sijthoff, IJssel­monde; 11. Van Amsterdam, Breda; 12. Hoffmans, Etten; 13. Van der Steen, Etten; 14. Van Rijsbergen, Tilburg; 15. M. Roks, Bosschenhoofd; 16. A. Jongeian, Rotterdam; 17. J. Mesters, Den Haag; 18. K. Mintjes (B.); 19. W. van Smirren, Amsterdam; 20. P. Rentmeester, Yerseke.

Profs en onafhankelijken: 1. Rik van Steenbergen, 160 km 3.44.11; 2. W. van Est; 3. Proost (B.); 4. De Waal; 5. De Jongh; 6. Ehlea; 7. Van 't Hof; 8. Jos de Beuckelaer (B.); 9. J. Hijzelen­doorn; 10. Pos; 11. Peters (B.); 12. H. Schoenmakers; 13. W. Wagtmans; 14. op 1.14 Peter Post; 15. A. Voorting; 16. Piet Maas.

 

CLUBKAMPIOENSCHAP VAN DE KAMPIOEN (15 mei).1958

ADRI VOORTING WINT - NA SOLOVLUCHT - DE CLUBTITEL VAN „DE KAMPIOEN".

Het clubkampioenschap lange afstand van de Haarlemse wie­lerclub H.S.V. „De Kampioen", dat op Hemelvaartsdag in de Velserbroekpolder werd gehouden, is gewonnen door Adri Voorting. Met een minuut voorsprong op Loek Vaars en Cees Piers, de enigen die hem in dit kampioenschap het dichtst be­naderden, ging de jongste Voorting als winnaar over de streep en werd daardoor - met enkele onderbrekingen - voor de derde maal clubkampioen.

Halverwege deze 100 km lange titelstrijd wisten Voorting, Vaars, Piers, Buis en Jansen zich van het peloton to distan­cieren. Voor Buis en Jansen werden de inspanningen in het kopgroepje om de winst zo hoog mogelijk op to voeren echter teveel en zij moesten zich dan ook gewonnen geven. Ook Vaars en Piers moesten met nog zo'n 30 km to rijden voor het driftige tempo van Adri Voorting het hoofd buigen. Deze bleef in het verdere strijdverloop de situatie volkomen meester en ontrukte zijn aanvankelijke gezellen nog een volle minuut.

De uitslag luidt: 1. en kampioen A. Voorting, de 100 km in 2 uur 33 min. 2 sec., 2. L. Vaars, 3. C. Piers, 4. H. Koger, 5. H. Oldenburg, 6. A. Bogaard, 7. H. de Vries, 8. C. Jans, 9. K. van Tintelen, 10. K. Uttien.

De officieuze titelstrijd der C-klassers werd gewonnen door Bouma, die Hendriks en Nijssen in een felle sprint met band­dikte verschil klopte.

 

CLUBKAMPIOENSCHAP VAN ZUID-HOLLAND (20 september).1958

PEDAALRIDDERS HADDEN BESTE PLOEG IN GOUDA.

In de Krimpenerwaard is Zondagmiddag weer het Zuidhol­lands teamkampioenschap wielrennen verreden. Deze wed­strijd, georganiseerd door het Goudse Excelsior, heeft ook dit jaar een uitermate spannend verloop gehad.

Het pleit werd gewonnen door de Rotterdamse vereniging De Pedaalridders. Vier man van deze club, die eigenlijk altijd bij de eersten te vinden was de laatste jaren, snelden na 2 uur 42 min. en 42 sec. over de streep. Deze waren Schalk Verhoef, Gerrit van Straten, Leen van der Leur en ook dit jaar, nu hij dus amateur is geworden, Siem Speelman. De twee anderen, die tot de ploeg hadden behoord, Manus Brinkman en Gerrit v. d. Berg; stapten kort na elkaar af, toen het sein voor de laatste ronde was gegeven. Overigens droegen zij er in de eerste ronde toe bij, dat hun ploeg al meteen een zij het dan kleine winst kon boeken in de eerste 371/2 km lange ronde. Op 12 seconden volgden de Hoekse Renners met de nationale kam­pioen Jo de Haan in hun midden, terwijl de Swift Combinatie, welke het dit jaar zonder Jan van Wetten moest stellen, toen derde was op 19 seconden. Daarna volgde Feijenoord op een dikke minuut, terwijl de Rotterdamse Leeuw, welke als in de eerste kilometers liefst drie man verloor door onfortuin, op bijna twee minuten was komen te staan. Na de tweede door­komst veranderde de situatie in de hoogste regionen in zo­verre, dat Swift was opgeklommen naar de 2e plaats en nog slechts 14 sec. nodig had om gelijk met hun Rotterdamse riva­len te komen. Vreeswijk, de man met de stugge wil tot door­zetten, had het niet kunnen klaren en kwam toen niet meer aan bod. De Hoekse Renners volgden op de voet met 23 sec. achterstand, maar Feijenoord was toen al naar een ferme ach­terstand van bijna 3 1/2 minuut gereden.

De slotronde gaf duidelijk te zien dat de Rotterdammers over een hecht team beschikten. Schalk Verhoef reed eindelijk na vele weken eens geen banden lek en met zijn drie collega's wist hij het uiteindelijk zo ver te brengen, dat zijn ploeg met niet minder dan 3 minuten en 4 sec. zou gaan zegevieren. Swift, dat binnenkwam met v. Houwelingen, “Aai" van Wetten en de goedwillende Du Pau, kreeg de kolossale federatiebeker, welke in beide voorgaande jaren was gewonnen, dus niet mee naar huis, evenmin als de Hoekse Renners, die door een inhaal­manoeuvre met Feijenoord de schrik van hun leven beleefden, toen Jo de Haan werd “klem" gereden. Gelukkig liep alles redelijk goed af, hoewel Jo er wel mee moest stoppen.

BRON: DE LEEDE

Eindstand: 1. Pedaalridders 2.42.42; 2. Swift 2.45.46; 3. Hoekse Rehners (v. Steenselen, Groeneweg, v. Dienst, De Waard) 2.45.53; 4. Feijenoord (Sijthoff, Swaneveld, Jongejan, Breure) 2.48.50; 5. D.R.L, (v. Vliet, Hermes, Jacobs) met een voor drie knappe tijd van 2.51.45; 6. De Mol, Dordrecht, 2.58.11; 7. J. v. Arckel 2.56.23; 8. Coureur 2.56.56; 9. Hollandia 2.57.14; 10. De Mol, Delft, 2.59.07. Veertien ploegen namen aan het tournooi deel. Apollo sloot de rij met een tijd van 3.21.15.

 

COEVORDEN (15 mei).1958

Amateurs: 1. Bert Boom, 2. Cor van Hasselaar, 3. Fre Mik,

Nieuwelingen: 1. Theo de Kinkelder, 2. W. Bruins, 3. W. laning,

 

COLIJNSPLAAT (14 juni).1958

PIET RENTMEESTER TRIOMFEERT IN PATRIJZENJACHT VAN COLIJNSPLAAT. Ploegenklassement voor ,Theo Middelkamp".

Sedert vier jaar prijkt de Patrijzenjacht van Colijnsplaat als een sieraad op de Zeeuwse wielerkalender. Ook Zaterdag 14 Juni had het wielercomite o1v. haar voorzitter, de heer Pouwer, voor een prima organisatie gezorgd. De strijd welke door gerenommeerde amateurs en onafhankelijken werd voor­geschoteld bezorgde de duizenden langs de zonovergoten wegen en dijken geschaarde toeschouwers een boeiende middag.

Van meet of zat de strijd erin en eigenlijk is er geen moment van verslapping geweest, hetgeen de koers voor de renners bijzonder zwaar maakte. Bij alle ontsnappingspogingen was steeds Piet Rentmeester betrokken en bij hem kwam de Patrij­zentrofee dan ook, nadat hij er nog een felle eindsprint had moeten uitpersen, precies op haar plaats.

De overige Zeeuwen deden het niet minder goed, want voor de derde maal in successie bezorgden zij de R.T.C. “Theo Middel­kamp" de door de gemeente Kortgene Colijnsplaat beschikbaar gestelde wisselbeker, welke thans definitief haar eigendom werd.

De wedstrijd was nauwelijks 10-km oud toen de eerste serieuze ontsnappingspoging werd ingeluid door de jonge Anraad van „Helpt Elkander", tezamen met Nooten. Terwijl de teamgeno­ten van Anraad krachtig trachtten af te stoppen konden zij toch niet verhinderen dat Rentmeester na twee ronden op het reeds ver uitgelopen duo neerstreek, juist op het moment dat Nooten bezweek. Na 25 km zou onder impulsen van De Roo en de Limburger Moonen het ganse veld echter weer bij elkaar komen.

Slechts voor even, want na 30 km trok Moonen er alleen tussen uit. En weer was het Rentmeester die hem nasprong, terwijl Jo de Roo de groep afstopte. M. Roks, die ook wel heil zag in aansluiting met de kopgroep, koos eveneens het hazen­pad, maar zijn initiatief had geen ander gevolg dat na ruim 50 km licht afgescheiden van de rest van het peloton aan kop gingen: Rentmeester, De Roo, Moonen, Boeren, Van As, Van Hees, Van Poppel en M. Roks.

Na bijna 60 km kwam er een furieus offensief van Kees van der Horst, die in zeer korte tijd een voorsprong van minstens 500 meter wist op te bouwen, hetgeen vooral zijn supporters, „Helpt Elkander", in extase bracht. Het zou echter nog weer te vroeg blijken, want na 65 km sprong de energieke Rentmees­ter opnieuw, nu met assistentie van Bekkers, naar voren. En weer was het De Roo die aan kop van het grote peloton een wakend oogje hield. T'ernauwernood was alles in de 70 km weer verenigd of blots waren Scholte en Boeren weer alleen op winst uit. Ditmaal was het de Middelkamper Van Espen, een jong amateur, die aangenaam verraste, die het peloton aanvoerde en alles verenigde, alleen maar om Rentmeester en Kees van der Horst gelegenheid te geven voor de zoveelste escapade, welke nadat ruim 80 km onder de wielen waren doorgegaan tevens de beslissende zou blijken te zijn. Dra had­den beiden een voorsprong van een halve minuut te pakken. Voor Van der Horst zou de opgave toch nog te zwaar zijn, want met nog 25 km voor de boeg moest hij voor Rentmeester het hoofd buigen en worstelend met een ram viel hij terug tussen Rentmeester en de groep. Rentmeester ging onvermoeibaar door, met 45 seconden voorsprong, maar dan achtten de tactici, De Roo en Bram Kool - beiden onafhankelijken - hun tijd gekomen, lieten de groep staan en formeerden met v. d. Horst en later

Rentmeester, die, verstandig genoeg, zich op hen liet terug zakken, de definitieve kopgroep.

In de rest van het veld waren de plaatsen echter nog alles­behalve verdeeld en in de nog resterende ronden kregen wij daarin -dan ook steeds een wisselend beeld te zien, dat steeds nieuwe groepjes in voorste stellingen achter de kaplopers liet zien. Eerste waren het Piet van Hees en Piet van As die de groep ontvluchtten. Het peloton verbrokkelde dan hevig, kwam weer bij elkaar om vervolgens Moonen, Van Espen, Van Hees en Boeren te laten gaan. De koplopers konden zij echter niet meer bedreigen met ruim 30 seconden voorsprong gingen de laatsten als kwartet op de prachtig gelegen finish aan.

De eindfase was enerverend, niet zozeer om de eerste plaats die Rentmeester van kop of eruit haalde met hetzelfde machts­vertoon dat hij de hele middag had ontplooid, maar veeleer om het duel tussen v. d. Horst en De Roo. De Roo leek in verslagen positie slechts de 3e plaats te kunnen halen, maar onder intense spanning van het samengedrongen publiek wist hij toch nog

met banddikte v. d. Horst terug te wijzen, zodat „Middelkamp" met de 1e en 2e plaats vrij zeker was van de 1e plaats in het ploegenklassement. Van Hees en Van Hespen stelden de Mid­delkamp-fans dan ook niet teleur, want in tweede stelling lieten zij resp, een 7e en 8e plaats noteren.A.G.V

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Piet Rentmeester, Yerseke, 120 km in 3.10.30; 2. J. -de Roo, Schore, z.t.; 3. C. v. d. Horst, Standdaarbuiten, z.t.; 4. A. Kool, Delft, z.t.; 5. G. Moonen, Heer, op 30-sec.; b. A. Boeren, St. Willebrord; 7. P. van Hees, Hoogerheide; 8. J. v. Espen, Axel; 9. P. van As, Roosendaal; 10. E. Bekkers, Geleen; 11. P. v. d. Horst, Klundert; 12. A. Anraad, Oud-Gastel; 13. G. Scholte, Geleen; 14. B. Maliepaard, Willemstad; 15. J. Nooten, Ooster­hout; 16. J. v. Poppel, Tilburg; 17. C. Keepers, Roosendaal; 18. J. Vos, Roosendaal, op 1 ronde; 19. P. Verholen, Hoeven.

De adspirantenwedstrijd, de bekende Muggentour, resulteerde in de bekende massasprint, waarin voornamelijk het duel werd uitgevochten tussen Frans Verbart uit Goes en L. Franken uit Oud-Gastel.

Adspiranten: 1. L. Franken, Oud-Gastel, 20 km in 32 min. 20 sec.; 2. F. Verbart, Goes; 3. H. v. Dussen, Den Haag; 4. A. Bastiaan­sen, Kruislan~d; 5. E. v. Zandvliet, Oud-Gastel; 6. R. Hooger­land, Kapelle; 7. R. Boeren, Oud-Gastel.

 

CULEMBORG (15 juni).1958

VAN DUYN'S SOLO KWAM NET OP TIJD IN CULEMBORG.

Een beste overwinning behaalde in de ronde van Culemborg de IJmuidenaar Van Duyn. Toen er nog zes ronden te rjjden waren, sprong Van Duyn uit een kopgroep van 15 renners. Onder enorme spanning nam hij daarna meter na meter winst, om in de slotfase bijna het hoofd te moeten buigen voor een vijftal achtervolgers, die hem echter net niet konden ach­terhalen. Van Duyn werd daarop door burgemeester Konings­bruggen in de bloemetjes gezet en reed een zeer verdiende ereronde.

Wielerclub Jan van Riebeeck komt jaarlijks met zijn ronde goed voor de dag. Op het fraaie parcours de Vier Dreven was de strijd ook nu bijzonder spannend en werkte het weer opper­best mee. Van start tot finish waren er uitlopers. De eerste ronden nog niet serieus bedoeld, maar toen er 20 rondjes waren afgedraafd, kwam er tekening. Van Duyn en de Haar­lemmer Van Weeren (zeer sterk) openden het offensief en kre­gen gezelschap van Diepstraten en Verheul. Later kwam de Amsterdammer Raats erbij. De kopgroep bleef groeien en het werden er tenslotte 12. Een tegenaanval van het peloton bracht daarna alles bijeen, op een enkele uitzondering na en dat was de Haarlemmer Van Weeren die een nummertje solo weggaf. Velen zagen in hem de winnaar maar het lot zou anders be­slissen. Vijftien ronden voor het einde demarreerde de Gel­derse kampioen Van Tiem met de Utrechter Hennie Marbus, die steeds aanvallend reed. Van Weeren werd achterhaaid en er kwam weer een kopgroep van 15 renners. Toen de kopman­nen echter verslapten sloeg Van Duyn zijn slag. De vogel bleek gevlogen, want alhoewel Oudshoorn, Marbus, Van de Weert, Spaans en Van Weeren een felle jacht inzetten, kwamen zij op de streep toch juist enkele meters te kort.BRON: HANS VAN DE KAMP

Amateurs: 1. H. v. Duyn, IJmuiden, 80 km in 2 uur 6 min. 35 sec.; 2. H. v. Weeren, Haarlem; 3. G. Spaans, Amsterdam; 4. T. v. d. Weert, Vlijmen; 5. T. Oudshoorn, Vinkeveen; 6. H. Marbus, Utrecht; 7. F. Keuker, Hilversum; 8. L. Vaars, Haar­lem; 9. J. Matena, Den Haag; 10. J. Vermey, Utrecht; 11. W. van Asch, Culemborg; 12. T. Smits, Vreeswijk.

 

DALFSEN (30 augustus).1958

WAAKZAME REITSE LEMSTRA SPURT IN RONDE VAN DALFSEN NAAR ZEGE.

Bertus Kloosterziel finishte op herenfiets ...

Een waakzame Reitse Lemstra (Zwolle) won op verrassende wijze de Ronde van Dalfsen, een wielerronde waarvoor gewel­dige belangstelling bestond in het stadje aan de Overijselse Vecht.

Reitse Lemstra-maakte deel uit van een groepje van zes ren­ners, dat een ronde voorsprong had op het peloton. Bij het in­gaan van de laatste ronde zat de Wezeper Bertus Kloosterziel op kop en algemeen waren de insiders er van overtuigd, dat deze Kloosterziel een goede kans maakte op de zege, ook al omdat zijn eindspurt nog als van ouds is.

Hoe groot was echter de verrassing van de talrijke toeschou­wers toen men even later slechts vijf renners op de meet zag afstuiven met in bet voorste gelid de waakzame Reitse Lem­stra. Met een fietslengte ging Reitse als eerste over de streep, onmiddellijk gevolgd door de Kampenaar Rolf Steinbach en Henk Westerhof. De Dedemsvaarter H. Vos werd vierde. Dat domme pech Bertus Kloosterziel enkele honderden meters voor de finish had achtervolgd, bleek wel hieruit toen enkele secon­den later de Wezeper onder grote hilariteit van de toeschou­wers op een normale herenfiets (regenjas achterop!) finishte.

Deze vijfde plaats was zeer eervol en zonder twijfel dubbel en dwars verdiend.

Vanaf het begin was Bertus Kloosterziel in de slag geweest, tezamen met Reitse Lemstra, Rolf Steinbach, Th. Bredewold, Henk Westerhof en de plaatselijke favoriet Klaas Dekker. Tot de vele renners die in deze wedstrijd door pech werden achter­volgd, behoorden ook Dekker en Westerhof. Klaas Dekker kwam hierdoor twee ronden achter op de kopgroep en Henk Westerhof, die onlangs tijdens de N.W.F.-kampioenschappen zo van zich deed spreken, een ronde. Na een felle jacht van dit tweetal op het peloton presteerde men het een ronde terug te nemen. Westerhof zat hiermede weer in de kopgroep. Klaas Dekker slaagde er evenwel niet in ook de andere ronde achter­stand teniet te doen. Demarrages van Rolf Steinbach en Bertus Kloosterziel enkele ronden voor het einde mochten niet baten, zodat de eindspurt de beslissing moest brengen.

Deze eindspurt beschreven we reeds in de aanvang.

Amateurs: 1. R. Lemstra, Zwolle, 60 km in 1 uur 35 min. 10 sec.; 2. R. Steinbach, Kampen; 3. H. Westerhof, Dedems­vaart; 4. H. Vos, Dedemsvaart; 5. B. Kloosterziel, Wezep; 6. J. Makkinga, Ommen; 7. H. Stoffers, Hattem; 8. Klaas Dekker, Dalfsen; 9. J. Rave, Hattem; 10. H. Heideveld, Wezep; 11. B. Schuurman, Ommen; 12. J. Schreurs, Elburg; 13. Th. Brede­wold, Zwolle; 14. Michel, Dedemsvaart; 15. J. Veluwenkamp, Zwolle.

Winnaar Reitse Lemstra kreeg, alvorens hij een ereronde maakte, de bloemen en een overwinningszoen van de tot „miss Dalfsen" gebombardeerde Gerry Vloedgraven, die hierbij dap­per werd geassisteerd door haar vriendin Mary Nieuwland.

Adspiranten: 1. Henk Bredewold uitZwolle; zijn tijd over de 40 km was 1 uur 20 min. 15 sec.; 2, D. Leyen, Kampen; 3. J. van Dam, Zwolle

 

DE HEEN (20 juli).1958

Amateurs: 1. Piet van Hees, 2. Piet van As, 3.---

Nieuwelingen: 1. Bertus de Vos, 2. Leo Lugtigheid, 3. Polak,

 

DE WIJK (5 juli).1958

THEO DE KINKELDER WON IN DE WIJK.

De Hoogeveense wielervereniging „De Peddelaars", waarvan de heer Achterhes wet de stuwende figuur is, doet daar in Drenthe met haar koersen voor nieuwelingen prachtig werk. Zaterdagavond verschenen de nieuwelingen aan de start in De Wijk. Er waren talrijke toeschouwers op dit wielerspecta­kel afgekomen en zij zullen hun komst wel niet hebben be­treurd. De jeugdige renners hebben daar op het 1250 meter lange parcours door het uitbreidingsplan van De Wijk er een prachtige koers van gemaakt.

Strijd was er volop, overmoedige ontvluchtingen al evenzeer, maar zoals het zo vaak gebeurt in koersen voor nieuwelingen, geen mens kwam er weg. In het laatst van de strijd poogden Doldersum uit Hengelo en Wagteveld uit Steenwijk nog een voortijdige beslissing te forceren, maar het lukte niet. Zo moes­ten de zegebloemen worden betwist in de eindspurt, waarin tenslotte Theo de Kinkelder uit Hengelo de Drentse favoriet Henk Reinders uit Ruinerwold met royaal verschil versloeg.BRON: D.MONNINGH

Nieuwelingen: 1. Th. de Kinkelder (Hengelo), 2. H. Reinders (Ruinerwold), 3. A. Groen (Steenwijk), 4. P. Nieuwkamp (Bor­ne), 5. A. Beenen (Havelte), 6. J. Makkinga (Ommen), 7. H. Vos (Dedemsvaart).

Adspiranten: 1. G. Scheuneman (Veen­dam), 2. J. Steenbergen (De Wijk), 3. H. Klein (Barnflair)i 4. J. Bethlehem (Drachten), 5. H. van Dekken (Hoogkerk), 6. H. Bredewold (Zwolle).

 

DE WILP (12 juli).1958

THEO DE KINKELDER GRIJPT IN ENERVERENDE

EINDSPRINT DE ZEGE IN RONDE VAN DE WILP.

Een dolgelukkige Theo de Kinkelder uit Hengelo ontving Zaterdagavond na afloop van de 7e Ronde v. d. Wilp, die ge­organiseerd werd door de Noordelijke Wieler Vereniging in samenwerking met de Vereniging van Handeldrijvende Mid­denstanders, de overwinningszoen en de bloemen van een lieftallige dame uit de Wilp.

De ereronde welke hij maakte in gezelschap van zijn club­genoot Nieuwkamp was glorieus.

Toen om precies 7 uur een peloton renners werd weggeschoten door Opperwachtmeester §mid, bleek al gauw dat de als favo­riet startende Henk Hoekstra, Ureterp, het bijzonder moeilijk zou krijgen, want reeds 5 km draafde de rijzige Joop Hopman uit Egmond a. d.- Hoef, al een 50 meter voor het peloton uit. Maar toen de voorsprong aangroeide tot 100 meter, trok het peloton, onder aanvoering van Henk Hoefstra en Arie Roele uit De Rijp, zich vlot weer, op de vluchter. Het was dan ook nog wat vroeg. Een heel ander aspect kreeg de demarrage van Theo de Kinkelder na 30 km, want hij kreeg Henk Hoekstra en Piet Nieuwkamp, Borne, mee aan zijn wiel. Deze, bij ver­rassing geplaatste, demarrage bleek de beslissing te zijn, want al spoedig bedroeg hun voorsprong 300 meter, welke door de voorbeeldige samenwerking spoedig aangroeide tot een halve ronde. Dit was lang niet naar de zin van de uit Aartswoud komende v. Doorn, deze zette de vluchters na, maar zijn sprong reikte niet ver genoeg en bleef op 250 meter voor het peloton hangen.

Het peloton was met nog 20 km voor de sturen reeds danig uitgedund, een vrij scherpe moeilijk te nemen bocht, zorgde dat veel renners onderuit schoven. Dit overkwam ook Arie Roele uit De Rijp, deze presteerde het echter voor in het pelo­ton te vallen en aan de staart reeds weer in het zadel te zitten. Arie Roele was het ook, die 2 ronden later een sprong waagde naar de voor het peloton rijdende v. Doorn, toen hij deze in een rush bereikte, ging het tempo snel omhoog en de voor­sprong groeide uit tot een halve ronde. Het peloton geloofde het wel en beperkte zich met het spurten om de premies. Na 67 km koers, zeilde het trio Hoekstra, de Kinkelder, Nieuw­kamp op het ingelopen peloton. Van Doorn had zich kennelijk geforceerd want met nog 5 ronden te rijden moest hij Roele laten gaan en viel in het peloton terug. Uit het peloton kwam nu niemand meer weg al probeerden Johan Franke en Hans Meijer het om beurten. Het op een ronde voorsprong liggende trio liet niemand meer gaan.

De eindsprint om de 5e plaats moest nu de beslissing bren­gen. De spurt om de 1e plaats werd een enerverend duel, want de reeds op 200 meter door Henk Hoekstra ingezette eind­sprint werd een nek aan nek-race, zij aan zij vochten Hoekstra en De Kinkelder zich naar de finish. Een jump van De Kin­kelder bracht hem een half wiel voorsprong, welke hem juichend over de meet deed stuiven. Beenen uit Havelte won een ronde later de sprint van het peloton.BRON: J.F. SCHOLTE

Amateurs: 1. T'heo de Kinkelder, Hengelo, 82 km in 2.13.53; 2. Henk Hoekstra, Ureterp; 3. P. Nieuwkamp, Borne; 4. A. Roele, De Rijp; 5. A. Beenen, Havelte; 6. H. Meijer, Gronin­gen; 7. J. Franke, Groningen; 8. B. Dolbergum, Hengelo; 9. J. Makkinga, Ommen; 10. A. Koopman, Jubbega; 11. H. v. d. Laan, Oude Pekela; 12. S. Aardema, Ureterp; 13. J. Brands, Assen;,14. P. Hoekstra, Ureterp; 15. H. Hamminga, Assen.

 

DELFT (14 juni).1958

Van Egmond bij amateurs verreweg de sterkste

L. v. d. Leur (Overschie) won race der nieuwelingen

Enkele tegenslagen ten spijt, mag de wielrennersver­eniging De Mol met groot genoegen terugzien op de zaterdagmiddag gehouden Ronde van Delft. Duizen­den stadgenoten omzoomden het parcours in de Wippolder en beleefden daar een interessant sportgebeuren, waaraan de subsidie van Delfesta zonder twijfel goed besteed was. De bocht Koningin Emmalaan-Prof. Schoemakerstraat be­zorgde de leden van de E.H.B.O. nogal wat werk, doch de valpartijtjes liepen goed af, zodat de “schade" beperkt bleef tot wat bloeduitstortingen, builen e.d.

De houding van de toeschouwers was doorgaans behoor­lijk te noemen, zij het dat sommige enthousiaste lieden op kritieke momenten zo nodig het parcours moesten-betreden en daardoor de veiligheid van de renners een enkele maal in gevaar brachten. Alle lof voor de medewerking van de poli­tie, die op rustige wijze het geheel in de gewenste banen wist te houden.

Delvenaren weerden zich behoorlijk

De wisselbeker ging bij de amateurs naar Ab van Egmond, die in de race der amateurs een geweldige overmacht demon­streerde en zich slechts ten dele behoefde te geven om met royale voorsprong te zegevieren.

Bij de nieuwelingen waren de bloemen voor L. v. d. Leur uit Overschie. die uiterst soepel ging en voor de 60 km de goede tijd van l uur 38 minuten en 47 seconden op de chronometer bracht.

De ouverture van dit wieler­festijn werd verzorgd door de nieuwelingen en het spreekt wel vanzelf, dat hier de belangstel­ling voor een flink deel uitging naar de verrichtingen van de vertegenwoordigers van de Prin­senstad. Kanspaard W. Schuling stond aan de kant: de veelbelo­vende Hagenaar is n.l. door de KNWU geschorst, daar hij kort geleden bij een wedstrijd verstek liet gaan om elders op te treden? Kooimans, Jan Janssen, v. Eyk, De Jong en v. Schie o.a. wierpen zich onmiddelljjk in het strijd­gewoel en draaiden de eerste tien ronden kranig mee met promi­nenten als Hulspas, C. Lute, v. d. Touw, Cuveiler etc.

Halverwege de race achtte Henk de Jong zijn tijd gekomen: de Delvenaar ging vier ronden lang op kop en nam negen secon­den voorsprong op de hoofd­groep, waarin o.a. Droog, v. d. Kraaii, Hulspas, Stolk, Jan Jans­sen, Brekelmans, Hermes, C. Lute en Kooimans zaten.

Na ruim veertig kilometer diende J. Janszen ziin kandi­datuur voor de eerste plaats in. Deze Delvenaar speelde tien ronden hang de eerste viool en dwong sterke knapen als Speelman, Hulspas, Cuvelier, Guariento, Liebrechts, Rietho­ven, v. d. Leur etc. tot een felle jacht.

Voortdurend wisselde het wed­strijdbeeld; steeds meer werd het veld gedund. In de slotfase van deze boeiende krachtmeting wa­ren v. d. Leur, Speelman, Huls­pas, Jan Janszen, Guariento, C. Lute, Cuvelier en v. Schie de do­minerende figuren.

Van der Leur schudde in de 58e ronde Speelman van zich af en ging tenslotte zegevierend over de eindstreep met een voor­.sprong van achttien seconden.

Achter de winnaar werd ge­ducht om de plaatsen geknokt en moest een eindsprint de beslis­sing brengen.

De slagvaardige microfonist L. Didier maakte vervolgens deze uitslag bekend:

Nieuwelingen 60 km: 1. L. v. d. Leur (Overschie) 1 uur 38 mi­nuten 47 seconden; 2. R. Riet­hoven (Leiden), 3. G. Cuvelier (Nieuw Vennep); 4. J. Janssen (Delft); 5. C. Lute (Castricum): 6. L. Hulspas (Honselersdijk); 7. R. Guariento (Amsterdam); 8, J. v. Schie (Delft); 9. P. C. C. v. d. Touw (Den Haag), 10. G. de Wit (Dubbeldam); 11. N. Lute ('s Gravenland); 12. H. de Boer (Sassenheim); 13. J. Stolk (Rot­terdam); 14. J. Janszen (Delft); 15. F. v. Lachterop (Amsterdam).

VAN EGMOND: MET HOOFD EN SCHOUDERS

Terwijl v. d. Leur, getooid met bloemen, zijn ereronde reed. stonden de amateurs al aan de start voor hun wedstriid over 100 km. Voor Gerrit Ribbelink zou deze veldslag een tragisch verloop krijgen.

De Delvenaar kreeg in de tien­de ronde machinepech en moest niet minder dan vier keer van karretje verwisselen. De dappere kerel zette door en wist-

Gedragen door de aanmoedigen van de toeschouwers- tal van plaatsen terug te winnen, doch na ruim twintig kilometer was het weer raak.

M. A. de Ruyter uit Wasenaar en de kleine IJmuidenaar H. v. Duyn maakten aanvankeliik de race en slaagden in de eerste zeventien ronden erin een voor­sprong van dertien seconden te veroveren. Van Duyn liet zijn partner het zware werk opknappen en ontving- een waarschu­wing, omdat hij verzorging accepteerde. Ab van Egmond hield zich aanvankeliik op de achtergrond, doch de goede favoriet werkte zich geleideliik aan naar het voorplan en nam een ronde in gezelschap van A. Sluis; v. Duyn en J. Wuurman.Toen dit viertal aansluiting kreeg met de staart van het al flink gedunde veld, was er ruim veertig kilo­meter verreden. J. v. Straelen en De Ruyter poogden getweeen hardnekkig hun achterstand te overbruggen, doch dit edele streven was en bleef vergeefs.

Terwijl v. Egmond en v. Duiin een reeks premieduels uitvoch­ten - met eerstgenoemde mees­tal in het voordeel, klampte v. d. Burg zich aan de Hage­naar vast en ging de man uit Bleiswijk prompt met de rush van de koploper mee.

Op ongeveer 75 km stond het wel vast, dat de zege aan Van Egmond niet meer kon ontgaan. Met Sluis, v. Duijn, v. d. Burg en, Wuurman een ronde achter zich, bleef populaire Ab in rustig tempo en goede stijl volstaan met het consolideren van zijn onbedreigde voorsprong.

Mick Snijder bewees gauw nog even zijn klasse en nestelde zich kort voor het einde in de kop­groep om in de sprint met Wuur­man, v, Duijn en v. d. Berg de eerstvolgende plaatsen te ver­delen.

Amateurs 100 km: 1. A. v. Eg­mond (Den Haag) 2 uur 51 mi­nuten 3 secon- den; 2. A. Sluis (Badhoevedopr) 3. J. Wuurman (Amsterdam), 4. H. v. Duiin

(IJmuiden);

 

DELFT (8 juli).1958

Een Delfts succes in lustrum-wielerronde

J. Janssen zege vierde in de sprint

HOOFDSCHOTEL van het gisteravond op het beken­de, 1450 meter lange par­cours in de Wippolder ge­houden wielerfestijn in het kader van het D.S.C-Lustrum, was de nieuwelingenwedstrjjd over zes­tig kilometer, waarvoor een flink contingent jongelui, aan de start kwam. Voor de D.W.V. “De-Mol" werd het behalve een organisa­torisch ook een sportief succes, want de Nootdorper Jan Janssen sleepte er na een interessante strijd zijn zoveelste sprintzege uit.

Voor de Delvenaar L. C. van Eijk was de ronde reeds na en­kele tientallen meters afgelopen, toen hij betrokken raakte bij een valpartij. Tot hen, die daarna re­gelmatig aan de kop van het pe­loton waren te vinden, behoor­den behalve Janssen o.m. H. de Jong, W. Charite, de Lissenaar W. Janssen, F. de Jonge en L. Huls­pas. Nadat c.a. 25 km onder de wielen door waren gegaan leek een uitlooppoging van de Am­sterdammer N. van Smirren met succes te worden bekroond, maar hij moest wegens machinepech zijn plannen laten varen. In de 32ste ronde werd een leidende groep gevormd door de beide Janssens - die de meeste pre­mies veroverden - W. Schuling en Hulspas. Daarna verkregen J. Spoormaker (Rotterdam)) N. Schellekens, R. Liebrechts en R. van der Burg aansluiting. Van dit achttal toonde Jan Janssen zich de sterkste en mocht zich met de bloemen tooien.

Nieuwelingen: 1. J. Janssen (De Mol, Delft) 1 uur, 29 min., 2 -sec., 2. L.

Hulspas (Westland Wil Vooruit, 's-Gravenzande), 3. W. Janssen (De Bollenstreek, Lisse), 4. W. Schuling (Den Haag, 5. R. van Smirren (Amsterdam), 6. R. Lie­brechs (De Coureur, Vlaardin­en), 7. B. v. d. Burg (Hollandia, Den. Haag), 8. J. Spoormaker (Feyenoord, Rotterdam), 9. A. van der Berg (Hollandia, Den Haag), 10. J. van Schie (De Mol, Delft).

Zoals te verwachten viel kwam het in de adspirantenrace over 25 km niet tot geslaagde uitloop­pogingen. De massale eindsprint aan het slot van de zeventiende en laatste ronde besliste de Ha­genaar L. Althuyzen van De Spartaan in zijn voordeel. Hij noteerde een tijd van 40 min. en 22 sec., 2. A. van Dussen uit Den Haag, 3. F. Liebben (Sparta, Den Haag), 4. K. de Roos (De Mol, Delft) en 5 F. van Delzen (Pe­daalridders, R'dam). Onder grote hilariteit besteeg hierna de se­naat van het DSC de racefietsen, terwijl de winnaar zijn ererondje op een “gewone" fiets mocht ma­ken.

Junioren: 1. Jan Janssen, 2. L. Hulspas, 3. W. Jansen, 4. Wim Schuling, 5. R. van Smirren, 6. Rudie Liebrechts, 7. B. van de Burg, 8. J. Spoormaker, 9. A. van de Berg, 10. J. van Schie,

Adspiranten: 1. Leo Althuizen, 2. A. van Dussen, 3. F. Lieben, 4. K. de Roos, 5. F. van Delzen, 6. A. Kooyman, 7. J. Sloot;

 

DEN BOSCH (3 augustus).1958

Beroepsrenners: 1. Gerrit Schulye, 2. Peter Post, 3. Rik van Steenbergen,

Amateurs: 1. Toon van Hout, 2. Bart van de Ven, 3. Louis Pardoel,

Nieuwelingen: 1. Gerard Hairwassers, 2. Fons Post, 3. Martin van de Berg

 

DEN DUNGEN (7 april).1956

PIET DAMEN fraai winnaar in DEN DUNGEN

Pietje Damen, de 22-jarige coureur uit Lieshout, is er op Tweede Paasdag in geslaagd zijn eerste overwinning in dit prille seizoen te behalen. Samen met de Amsterdammer Bal­vert sprong hij drie ronden voor het einde van de Ronde van Den Dungen uit de hoofdgroep weg. De Bossenaar Nico Wal­raven zag het gevaar nog tijdig in en met een geweldige de­marrage sprong ook hij naar het tweetal vluchtelingen toe. In een felle eindsprint versloeg “kleine Piet" zijn twee rivalen met duidelijk verschil.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. P. Damen, Lieshout, 100 km in 2 uur 36 min. 45 sec.; 2. N. Walraven, Den Bosch; 3. F. Balvert, Amsterdam. Op 31 see.: 4. H. Scholten, Den Haag; 5. J. Groenendaal, St. Michiels Gestel; 6. C. van Engeland, Schijndel; 7. A. van Uden, Oss; 8. J. Kivits, Vlijmen; 9. H. Zilverberg, Goirle; 10. C. Vis­ser, Santpoort; 11. J. Blauw, Arnhem; 12. M. Wolfs, Vlijmen; 13. A. van Breugel, St. Michiels Gestel.

Nieuwelingen 50 km: 1. P. Deenen, Oploo, in 1 uur 23 min. 22 sec.; 2. J. Mesters, Den Haag; 3. W. Schuling, ;Den Haag; 4. A. Hanenberg, Rosmalen; 5. B. Bayens, Vught; 6. A. Post, Amster­dam; 7. Th. van Heeswijk, Drunen; 8. N. Lute, 's Graveland; 9. W. Hendriks, Zwolle; 10. L. v. Lokven, Den Bosch.

 

DEN DUNGEN (10 augustus).1958

Nieuwelingen: 1. Jo van Dinther, 2. Nico Lute, 3. Jo van de Griendt,

Adspiranten: 1. Mat Gerrits, 2. K. Schuit, 3. Leo Steenbergen

 

DEN HAAG.BETJE WOLFSTRAAT (31 juli).1958

Amateurs: 1. Maarten Breure, 2. Bram Kool, 3. Jan Janssen, 4. Ab van Egmond, 5. P. Idema, 6. Joop van den Putten, 7. H. van Bastelaar, 8. Jac Mesters, 9. Leo ten Dam, 10. Wout van den Berg,

Nieuwelingen: 1. H. de Jong, 2. J. Stam, 3. J. Kouwenhoven, 4. Wim Schuling, 5. F. de Lange, 6. L. Lugtenheid, 7. L. Michielsen, 8. J. Stolk, 9. Jan Janssen, 10. A. van den Berg,

 

DEN HAAG.CAPITOL (5 mei).1958

Amateurs: 1. Joop van den Putten, 2. Harry Scholten, 3. Bram Kool, 4. Th van Huet, 5. B. Romijn, 6. J. Matena, 7. L. Walburg, 8. G. Bontejoe, 9. Wout van den Berg, 10. F. van Veldhoven,

Nieuwelingen: 1. Wim Schuling, 2. Jac Mesters, 3. L. Hulspas, 4. Piet van de Touw, 5. J. Hendriks, 6. J. Toet, 7. A. kettenis, 8. D. Everts, 9. G. van de Knaap, 10. J. Bastet,

Adspiranten: 1.Leo Althuizen, 2. Ab Verbaas, 3. D. Caffa,

 

DEN HAAG.FRUITMARKT (6 april).1958

Amateurs: 1. Ab van Egmond, 2. Mik Snijder, 3. Anton van de Knaap, 4. Jan Legrand, 5. J. de Groot, 6. Piet Kortland, 7. A. Straver, 8. Gijs van Noord, 9. Frans Rabe, 10. R. Walburg,

Nieuwelingen: 1. Jan Janssen, 2. J. Spoormaker, 3. Jac Mesters, 4. Piet van de Touw, 5. Piet van de Lans, 6. Mulder, 7. Tork, 8. A. Kettenis, 9. A. van de Voort, 10. Gerrit de Wit,

Adspiranten: 1. R. Riethoven, 2. Leo Althuizen, 3. Hennie Schouten, 4. S. Schuil, 5. R. van Zwol,

 

DEN HAAG.FRUITMARKT (25 mei).1958

Amateurs: 1. L. van de Meulen, 2. W. Bogers, 3. Mik Snijder, 4. J. Wuurman, 5. Dik Enthoven, 6. Ab van Egmond, 7. Sjaak Koevermans, 8. C. Kouwenhoven, 9. Leo ten Dam, 10. P. geluk,

Nieuwelingen: 1. Henk Hoekstra, 2. Wim Schuling, 3. Jan Janssen, 4. A. Bor, 5. R. van Smirren, 6. D. Everts, 7. J. Spoormaker, 8. A. Plieger, 9. D. Vollebregt, 10. M. Paul,

Adspiranten: 1. Hennie Schouten, 2. Leo Althuizen, 3. Bart Zoet, 4. W. Schuling, 5. H. den Hartog, 6. W. Buitendijk,

 

DEN HAAG.FRUITMARKT (16 juni).1958

Nieuwelingen: 1. L. van de Leur, 2. R. Riethoven, 3. G. Cuvelier, 4. Jac Mesters, 5. R. Meeldijk, 6. R. Riethoven, 7. J. Fransen, 8. Dik Groeneweg.

 

DEN HAAG.FRUITMARKT (26 juli).1958

Beroepsrenners: le rit over 30 km: 1. Peter Post (44 min. 3 sec.), 2. Piet van Est, 3. Piet Steenvoorden, 4. Gijs Pauw, 5. Gerrit Voorting.

Beroepsrenners: 2e rit over 30 km: 1. Peter Post (48 min. 39 sec), 2. Bram Kool, 3. Daan de Groot, 4. Piet Steenvoorden, '5. Piet van Est.

Nieuwelingen 1e serie: 1. A. Verbaas, 2. D. Krouwel, 3. R. Kort,

Nieuwelingen 2e serie: 2. Leo Althuizen, 2. A. Caffa, 3. H. van de Dussen, 4. W. de Jager, 5. H. Verstappen,

 

DEN HAAG.HEESWIJKPLEIN (27 juni).1958

Amateurs: 1. Piet van de Burg, 2. A. van Houwelingen, 3. Wout van de Berg, 4. Hennie van Gent, 5. J. Faas, 6. C. van leeuwen, 7. M. de Ruiter, 8. Jan van Wetten, 9. Th. Van Huet, 10. L. Walburg

 

DEN HAAG.SOESTDIJKSEKADE (30 april).1958

Amateurs: 1. C. Kouwenhoven, 2. Wout van de Berg, 3. M. de Ruiter, 4. A. Adrichem, 5. Klaas Bom, 6. J. van de Berg, 7. Anton van de Knaap, 8. G. Bontekoe, 9. Piet van de Burg, 10. J. Matena,

Junioren: 1. Wim Schuling, 2. Piet van de Touw, 3. C. de Schipper, 4. A. van de Voort, 5. J. Verburg, 6. J. Stuijts, 7. C.A. van de Berg, 8. G. Deegens, 9. L. Hulspas, 10. C. Nulle,

Adspiranten: 1. Leo Althuizen, 2. W. van Dussen, 3. A. Verbaas, 4. --- 5. D. Koningen, 6. F. Lieben, 7. J. Broomans,

 

DEN HAAG.ZUIDERPARK (26 juli).1958

GERRIT VAN STRATEN MOEST LANG WACHTEN.

Onvergeeflijke blunders van de jury waren er de oorzaak van, dat de winnaar van de Zuiderparkronde, de Schiedammer Van Straten, vorige week ergerlijk lang moest wachten alvorens men hem officieel tot winnaar uitriep.

De jury, voor een deel samengesteld uit heren, wier opleiding als nog lang niet voltooid mag worden geheten, miste een kamprechter en kon dit gemis niet aan. En dit bleek maar al te duidelijk, toen na afloop van de koers en allen rond het plat­form de uitslag alvast provisorisch hadden opgetekend, aan v. Straten, die nota bene met straatlengte voorsprong was bin­nen- gekomen, heel beleefd werd meegedeeld, dat hij toch heus de winnaar niet was De heren bleven aanvankelijk halsstar­rig en haalden hiermede duidelijk het ongenoegen van de op de uitslag wachtende omstanders op de hals. Gelukkig kwam alles tenslotte op zijn pootjes terecht en kreeg v. Straten ver­diend loon naar hard werken.

De tijd van de winnaar was 2 uur 31 min. 17 see. over 100 km. Tweede werd de bijzonder sterk rijdende Jan Hoopman, ge­volgd door Leo ten Dam, die een al even beste koers had gereden. Vervolgens finishten Kees Kouwenhoven, Gerrit van Dienst, Piet v. d. Burg, Klaas Born, Leen v. d. Leur, Wout v. d. Berg, Piet Muilwijk, Frans v. Veldhoven en Sjaak Koevermans.

Amateurs: 1. G. van Straten, 2. Jan Hopman, 3. Leo ten Dam, 4. C.Kouwenhoven, 5. Gerrit van Dienst, 6. Piet van de Burg, 7. Klaas Bom, 8. Leen van de Leur, 9. Wout van de Berg, 10.Piet Muilwijk;

 

DEN HELDER (29 juni).1958

HANS VAN DUIN IN DEN HELDER WINNAAR.

De IJmuidense renner Hans van Duin is winnaar geworden van de Ronde van Den Helder. Hij liet Hendriks (Heemskerk), Jan Ottenbros (Alkmaar), Coen Niesten (Beverwijk), Barbiers (Amsterdam), Mik Snijder (Halfweg) en Jan Markus (Halfweg) achter zich. Zijn tijd over de 100 km was 2 uur 14 min. 24 sec.

Bij de nieuwelingen, die 50 km reden, snelde de Haarlemmer Riethoff na 1 uur 17 min. 26 sec. als eerste over de eindstreep. Tweede werd H. Jofriet uit Wieringen en derde D. Harff (Am­sterdam).

 

DEN HOUT (6 juli).1958

CEES LUTE STARTTE MET AMATEURLICENTIE IN DEN HOUT EN ZEGEVIERDE.

De Zesde Ronde van Den Hout is gewonnen door de kersverse amateur Cees Lute uit Castricum. Een indrukwekkende over­winning zelfs, want nadat Bertus Boom uit Markelo een twin­tal ronden vergeefs had solo gereden, ging Lute mee met een klein vluchtersgroepje en demarreerde uit die groep weg,toen enkele jagers dreigden aansluiting te krijgen. Die volgers kre­gen de ontsnapten inderdaad te pakken, maar toen was Lute reeds op weg naar een schitterende triomftocht. Eenzaam snel­de hij voort, om met nog vijftien ronden voor de boeg bij het peloton aan te sluiten. Hij zegevierde dus onbedreigd, terwijl van het tweede groepje Wim Swaneveld de spurt voor de tweede plaats won.

Amateurs: 1. C. Lute, Castricum; 2. W. Swaneveld, Dord­recht; 3. P. Boeren, St. Willibrord; 4. W. Bogers, Nw.-Vennep; 5. C. van Amsterdam, Breda; 6. P. van As, Roosendaal; 7. P. Zantman, Badhoevedorp; 8. H. Giesen, Rotterdam; 9. L. v. d. Leur, Overschie; 10. C. Paymans, Tilburg; 11. J. Heiden, IJssel­monde; 12. J. Mesters, Den Haag; 13. P. Muilwijk, Rotterdam; 14. H. Rasenberg, Terheyden; 15. F. Stevens, Dussen.

Bij de nieuwelingen ontsnapten Jansen (Nootdorp) en Van Aert (Achtmaal) halfcourse, om niet meer te worden achter­haald. Van die twee was Jansen in de sprint de rapste. De. derde plaats was voor E. Balk (Badhoevedorp), die ook nog kon ontsnappen;

Nieuwelingen: 1. Jan Janssen (Nootdorp), 2. van Arrt (Achtmaal); 3. E. Balk (Badhoevendorp); 4. F. Mertens, Breda; 5. F. Coehorst, Tilburg; 6. A. Plieger, Lexmond; 7. J. Jochems, Rijsbergen; 8. P. v. d. Touw, Den Haag; 9. L. van Dongen, Made; 10. A. Schrauwen, Wagenberg.

Adspiranten: 1. L. Althuyzen uit Den Haag; 2. D. Wierikx (Roosendaal); 3. B. Zoet (Sassen­heim).

 

DINTELOORD (17 mei).1958

Amateurs: 1. Piet rentmeester, 2. Cees van Amsterdam, 3. Adrie van Steenselen,

Nieuwelingen: 1. Wies van Dongen, 2. Piet Hermes, 3. Frans Schrauwen,

 

DINTHER (30 maart).1958

Amateurs: 1. Mik Snijder, 2. Bart Solaro, 3. Nico Walravens,

Nieuwelingen: 1. Cees Lute, 2. Theo van Heeswijk, 3. L. Verstappen,

 

DODRECHT (5 juli).1958

Amateurs en onafhankelijken: 100 km in 2.25.35: 1. J. v. d. Putten, Den Haag; 2. W. Swaneveld, Dordt; 3. G. v. Straten, Schiedam; 4. K. Renes, Nieuwpoort; 5. M. Snijder, Halfweg; 6. H. Brinkman, Rotterdam; 7. H. v. Bastelaar, Rotterdam; 8. J. v. Wetten, Noordwijk; 9. G. v. Dienst, Oud-Beijerland; 10. W. Bogers, Haarlem.

Nieuwelingen: 60 km in 1.28.10: 1. Groeneweg, Numansdorp, die hiermede zijn vierde zege in de tijd van een week binnen­haalde; 2. P. v. d. Touw, Den Haag; 3. G. Cuvelier, Nieuw­Vennep; 4. E. Farenhout, Spijkenisse; 5. P. de Reus; 6. S. Speel­man; 7. H. Blokker; 8. J. v. Haren. (Leidersprijzen voor Ten Dam en De Vos).

 

DOESBURG (29 juni).1958

Leverde vorig jaar de eerste nieuwelingenronde van Doesburg een overwinning op voor de Arnhemmer Cees van Espen, dit­maal zegevierde de Amsterdammor F. Balvert in de Drusus­stad bij de eerste amateurcourse. Om hier te geraken moest Balvert, de Oostelijke hegemonie aan diggelen rijden. Dit heeft hij keurig gedaan, waardoor hij met 30 seconden voorsprong als eerste finishte. De Arnhemmer Hubers trachtte wel met de Hengeloer Neijmeijer aansluiting te krijgen, maar zij slaagden niet in hun opzet. De Eldenaar Peelen ontsnapte kort voor het einde ook nog aan de waakzaamheid van het peloton, waar­van de sprint word gewonnen door de Amersfoorter P. Ver­vloet, die met miniem verschil Braat uit Helmond de baas bleef. Onder deze jongeren boekte de 42-jarige Winterswijker Gijsbers een eervol resultaat, door als tiende te finishen.BRON: G.W. GRUTTERS

Amateurs: 1. F. Balvert, Amsterdam, 2.09.27 uur; op 30 sec. 2. C. Neimeijer, Hengelo; 3. H. Hubers, Arnhem; 4. G. Pee­len, Elden; 5. P. Vervloet, Amersfoort; 6. A. Braat, Helmond; 7. L. v. Hall, Angerlo; 8. C. van Espen, Arnhem; 9. J. Smit, Arnhem; 10. A. Gijsbers, Winterswijk.

 

DORPENOMLOOP DOOR DRENTHE (4 oktober).1958

MIK SNIJDER (HALFWEG) WINT DORPENOMLOOP NA EEN BOEIENDE RACE DOOR ZUID-WESTELIJK DRENTE.

De 1e Dorpen-omloop, welke Zaterdag een startplaats vond in het gastvrije dorp Dwingeloo, werd een weergaloos organisa­torisch en sportief succes voor de jonge wielervereniging „De Meteoor" uit Assen, welke onder de stuwende leiding van voorzitter Arema, ons een halve ronde van Drente voor­schotelde, die geen vlek vertoonde in regie en opzet. Sportief beleefde deze „halve-klassieker" (100 km) hoogtepunten, welke wij als een waardig sluitstuk beschouwen van ons Noordelijk wielerseizoen.

Precies half drie schoot luitenant Bergsma van de voortreffe­lijk begeleidende Rijkspolitie (wat zijn dit toch experts) een 62 koppen tellend veld renners los, welke in gesloten gelederen wegdenderde in de richting Lheebroek en het was hier toen reeds 4 renners zich losmaakten van het peloton, de pedalen ranselend, m.n. Bos (Nw. Buinen), Kuperus (Drachten), Dekker (Dalfsen) en Mathot (Haarlem) een voorsprong van 250 meter kregen.

Maar even voor Wijster (21 km) werd de moeizaam op het peloton gewonnen voorsprong door neerzwiepende spoorbomen teniet gedaan.

Na deze hergroepering was het, toes Henk Westerhof zijn be­slissende demarrage plaatste en met woest geweld zijn pedalen duwend in gezelschap van Snijder (Halfweg), Hup (Kampen), Lentelink (Ambt-Delden), Bos (Nw. Buinen) en Nijkamp (Zwolle) voorgoed wegkwam.

De voorsprong was bij Westerbork (25 km) tot 1 min. 10 sec. gegroeid, toen Bossink (Den Ham) in gezelschap van Schreur, Wouda, Meijer (Groningen); Hendriks, v. Olphen, Hoekstra (Ureterp); Zwaagstra, Oosting en Nijdam (Eelderwolde) zich losmaakten van het peloton. Nijdam moest echter enkele kilo­meters later deze groep om ons onbekende redenen laten gaan, wel probeerde hij ter hoogte van Lieving (37 km) in gezel­schap van Kooistra (Groningen) en Luining (Nw. Buinen)' nog weer bij deze 9 man bestaande 2e groep te komen. Hun sprong reikte echter niet ver genoeg en stapten in de buurt van Eem­ster (51 km) af.

Volkomen versplinterd dreef het peloton op de wegen van het „Olle-Landschap" uit elkaar.

De kopgroep draafde in Wapse na 58 km al met een voorsprong van 5 minuten op de rest van het peloton uit, al liet de samen­werking in deze groep veel te wensen over, een demarrage van Snijder bracht Bos de genadeslag toe en moest lossen, toen de bolle wind schuin op de sturen stond. Maar weer vielen er slachtoffers, Westerhof sprong op zijn beurt en Snijder volgde prachtig, maar Nijkamp liet een gat vallen en hiervan waren Lentelink en Hup de dupe. In voortreffelijke stijl gingen Snijder en Westerhof door.

Heel even kwam dit dappere tweetal in moeilijkheden, toen de nu met Hup, Bos, Lentelink en Nijkamp versterkte 2e groep even machtiger tegen de wind in, een minuut van de voor­sprong afknabbelde. Maar toen deze tweede groep ook uiteen viel, steeg de voorsprong bij Uffelte (84 km) tot ruim 4 minuten. Snijder plaatste zijn laatste demarrage op tactische wijze door ongeveer 500 meter voor de finish met een rush de kop van Westerhof over te nemen, welke hem enige lengten voorsprong en de zege opleverde.

BRON: J.F. SCHOLTE

Amateurs en Onafhankelijken: 1. M. Snijder (Halfweg), 101 km in 2 uur 37 min. 45 sec.; 2. H. Westerhof (Dedemsvaart); op 4 min. 10 sec. 3. H. Hoekstra (Ureterp); 4. P. Schreur (Wolvega); 5. H. Zwaagstra (Bolsward); 6. W. v. Olphen (Noordwolde); 7. op 6 min. 45 sec. I. Wouda (Ter Apel); 8. F. Bas (Nw. Buinen); 9. H. Hendriks (De Wijk); 10. G. Nijkamp (Zwolle); op 8 min. 12 sec. 11. K. Niemeijer (Hengelo); 12. E'. Hup (Kampen); 13. Th. Mathot (Haarlem); 14. L. Vaars (Haarlem); op 8 min. 23 sec. 15. G. Lentelink (Ambt­Delden); 16. O. Kuperus (Drachten); 17. J. Franke (Groningen); 18. K. Dekker (Dalfsen); 19. D. Bossink (Den Ham); 20. D. v. d. Duim (Nijbeets); 21. H. M'eijer (Groningen).

 

DRACHTEN (2 juli).1958

Amateurs: 1. Henk Hoekstra, 2. Piet Schreur, 3. Marten Wierda

 

DRACHTEN (27 september).1958

Amateurs: 1. Evert Hup, 2. Gert Steinbach, 3. Minke Borger

Adspiranten: 1. Jouke Bethlehem, 2. J. Kamphuis, 3. Dick Leijen,

 

DRIEBERGEN (19 juli).1958

GIJS PAUW VERSLAAT BEN TEUNISSE EN WINT IN DRIEBERGEN.

Gijs Pauw voegde in de jaarlijkse Ronde van Driebergen nieuwe lauweren aan zijn wielercarriere toe, door op royale wijze de sprint te winnen van een kopgroep van zeven renners, die bijna gedurende de gehele wedstrijd het heft in handen heeft gehad. Zijn grootste rivaal was Ben Teunisse, die tweede werd en zijn collega-militair Hermes naar de derde plaats verwees.

Deze Ronde was een brok propaganda voor de wielersport en werd op beste wijze georganiseerd door de U.W.V. “Het Sta­dion". Er waren duizenden toeschouwers.

De beslissing viel al vrij snel. Er waren nauwelijks twintig kilometers gereden of de twee militaire wielervrienden Hermes en Teunisse demarreerden. Zij trokken Van Tol en Breeuwer mee. Het viertal joeg er snel tussen uit en toen zagen de drie Utrechters Gijs Pauw, Jan Rademakers en Jan Verwey het ge­vaar. In een snelle achtervolging kwamen zij bij de vier kop­mannen en toen kon bet peloton op zijn lauweren gaan rusten, omdat de zeven kopmannen de sterkste kern vormden. Het pe­loton begon aanvankelijk teleurgesteld aan een langzaam aan actie, maar toen bleek dat de zeven kopmannen er toch ook geen zin in hadden een volle ronde winst te nemen, kwamen er weer nieuwe demarrages. Dick van de Horst, Wim Lonkhuizen, Keuker en IJzendoorn wipten weg maar werden weer tot orde geroepen. Eerst in de slotfase konden Keuker, Hendriks en Nico Lute, de jongste uitgave der Lute's, nog ontsnappen en stelde IJzendoorn zijn elfde plaats veilig.

Gijs Pauw won de sprint van de kopgroep over tuigend voor Ben Teunisse en Hermes. Het werd een spannend slot van een aar­dige Ronde, waarbij er op het einde maar een enkel hiaatje was. Dat was het optreden van Keuker, die achtste werd, maar naar eerst na de prijsuitreiking bleek, in het begin een ronde aan de kant had gestaan, omdat hij te laat aan de start kwam en daar­door geen aansluiting meer kon krijgen. De jury, die overigens haar taak goed verrichtte, werd hiervan te laat op de hoogte gesteld door een zestal deelnemers, waardoor Keuker met een achtste plaats naar huis ging, die hij niet verdiende. Ongetwij­feld een muisje met een staartje.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Gijs Pauw, Utrecht, 90 km in 2 uur 21 min. 30 sec.; 2. Ben Teunisse, Utrecht; 3. J. Hermes, Soesterberg; 4. Jan Rademakers, Utrecht; 5. T. van Tol, Naarden; 6. Wim Breeuwer, Utrecht; 7. Jan Verwey, Utrecht; 8. Frits Keuker, Naarden; 9. Nol Hendriks, Utrecht; 10. Nico Lute, 's-Graveland.

 

DRIEL (6 juli).1958

VAN ROSSUM EN WESSELS ZEGEVIEREN IN DRIEL.

Voor de Nijmeegse renners is de Zesde ronde van Driel, welke in het kader van het ,Kersenfeest' door het Actie-comite en de wielervereniging „de Meteoor" uit Dodewaard was uitge­schreven, zeer succesvol verlopen. Bij de nieuwelingen zege­vierde de puik rijdende 17-jarige scholier Piet Wessels, waar­bij de renner Soetekouw de hegemonie van de Keizer Karel­stadbewoners volledig maakte door in deze categorie als meest strijdlustige renner te worden uitgeroepen. Bij de amateurs werd het een verdiende overwinning voor de Amsterdamse baanspecialist bij uitstek F. v. Rossum. De “Groenewoud"­rijders Van Lith en Dusseldorp klasseerden zich in dit sterke veld als tweede en vierde.

Hier werd H. van Dijk uit Lisse als strijdlustigste renner uit­geroepen. Een predicaat dat deze knaap ten volle toekomt voor zijn gedurfd rijden. Bij iedere uitlooppoging was deze “vecht­jas" aanwezig, en de wijze waarop hij terugkwam na een val­partij stempelde hem tot een van de favorieten voor de eind­zege. Helaas had herstel aan zijn karretje Van Dijk twee ron­den achterstand bezorgd, waarvan hij onder groot enthousias­me van het veelkoppige publiek ruim een ronde wist te ver­goeden. De Arnhemmer Schuring ondervond de handicap van het dragen van 's lands wapenrok en eindigde als laatste met 4 ronden achterstand op de winnaar, die de vrij snelle tijd van 2.23.4 uur voor zich liet afdrukken.BRON: GRUTTERS

Nieuwelingen, 50 km, tijd: 1.11.10 uur. 1. P. Wessels, Nijmegen; 2.' N. Hendriks, Utrecht; 3. J. Boog, Laren (N.H.); 4. C. v. Empe­len, Odijk; 5. J. Frakking, Naarden; 6. P. Hermes, Berkel; 7. W. Duiveman, Woudenberg; 8. P. Hendriks, Lent; 9. H. Roedoe, Utrecht; 10. G. Kramp, Lienden.

Amateurs, 100 km: 1. F. v. Rossum, Amsterdam; 2. G. v. Lith, Gellicum; 3. J. Boeljon, Amsterdam; 4. H. Dusseldorp, Nijme­gen; 5. F. v. Tiem, Leeuwen; 6. J. Verweij, Utrecht; 7. G. Rut­tenberg, Baarn; 8. D. Schippers, Doetinchem; 9. B. Leemeijer, Amsterdam; 10. H. Douwes, Amsterdam; 11. G. Peelen, Elden; 12. G. Diepstraten, Dordrecht; 13. J. Smit, Arnhem; 14. P. v. Snippenburg, Arnhem; 15. L. v. Hall, Angerlo.

 

DRIELANDEN TROFEE (7 juni).1958

Machtige finale DRIELANDENTROFEE

MART VAN DER BORGH subliem tweede, na winnaar JEF SCHILS

Vanaf de slagbomen, nabij het toch al zo ontzettend drukke Vaalser grenskantoor, tot boven op de top van de bekende stijging wachtten vele duizenden in spanning op de komst van Piet Haan en Willy Gramser, die volgens de mild rondge­strooide berichten midden in het nu niet bepaald gemakkelijke Eifeltraject op de vlucht waren geslagen en die met een voor­sprong van 1.45 min. op de groep - de Belg Roger Molenaers zat op 30 seconden - door Aken snelden en die aldus doende waren een aardige winst op te bouwen. Toen de sierlijke peda­leur Haan en de stevige Noord-Limburger met elan de klim opflitsten, kregen de uitlopers in de vorm van een langdurige ovatie een prikkelende stimulans, die nog in kracht toenam toen bekend werd dat Molenaers in zijn tegenaanval faalde. Het zwaarste gedeelte - de Zuid-Limburgse heuvels, dalingen en kronkelende bochten - moest evenwel nog komen en zeer zeker was het nog te vroeg om al victorie te juichen. Haan en Gramser joegen door Vylen, waar het decor grondig werd ge­wijzigd. Plots richtte Gramser zich op (fini) en in de verte, op 1.45 min. kwamen Lahaye, Van der Borgh en Molenaers aan­gestormd. Intussen daagde Mechelen op, de geboorteplaats van Haan, en overal weerklonk de sprankelende kreet ,Piet, Piet, Piet". Op het einde van hetzelfde Mechelen moest ook Haan een kruis over dit avontuur maken, eerst zag hij Lahaye, Van der Borgh en Molenaers opdagen en even later was hij aan zijn lot overgelaten, niet bij machte - na de mooie rush vanaf Busbach - het wiel van zijn veel haast hebbende collega's te grijpen.

OOK VAN DEN BREKEL EN LAHAYE IN GLANSROL.

De sensaties waren niet van de lucht. Nadat Willy Gramser en Piet Haan waren afgestapt, werd Molenaers in de kron­kelende stijgingen en dalingen van Slenaken door Van der Borgh en Lahaye losgegooid en meteen werd serieus rekening gehouden met een mogelijk eclatant Limburgs succes. Zo vat­ten de tienduizenden langs de wegen (Maastricht bijv. was finaal uitgelopen) deze vlucht ook op, want de gebaren, de aanmoedigingen en de kreten bij het herkennen van de kop­mannen spraken een zeer duidelijke taal. In Mheer kreeg Van der Borgh eventjes een lichte kriebeling in zijn benen, de im­passe was van korte duur en na een kilometer draafden de man uit Koningsbosch en de stoere Lahaye weer vereend voor­waarts. In machtige draf werden alle obstakels genomen, maar al beten deze twee ook energiek op de tanden, zij konden niet verhinderen dat Jef Schils en Piet van den Brekel naderbij kwamen.

Een tintelende spanning hing over de fel meelevende stoet. In de straten van Maastricht werden Van der Borgh en Lahaye op 40 seconden gevolgd door Schils en Van den Brekel. Natuur­lijk, twee ploegmakkers aanvoerders, deed Piet van den Bre­kel geen meter kop. Dit mocht Schils niet hinderen en in Lanaken, vlak voor Eisden, kwam dit duo mede aan de leiding, met op 1.40 min. de jagende groep.

Drie Erdba's en een Belg, een zeer snelle Belg bovendien. In Eisden restten nog twee toeren van vijf kilometer, een slot gewenst omwille van het publiek aan de aankomstlijn, maar ook een eindfase die, gewoontegetrouw, alles dicht op elkaar ging brengen. Jef Schils bewoog hemel en aarde om zijn ge­zellen kwijt te geraken: Mart van der Borgh week niet, doch Van den Brekel en Lahaye verspeelden 100 meter, In de twee­de ronde kreeg Lahaye een klap, hij werd in het peloton opge­nomen. Van den Brekel spartelde nog heftig tegen, maar moest er eveneens aan geloven. Op de rechte lijn naar de finish liep Schils van Mart v. d. Borgh weg, die 50 meter te kort kwam.

Een boeiende finale van een machtige kems. De Belg beschikte op het beslissende moment over de gaafste wapens, Van der Borgh werd na een excellente rit knap tweede en al legden in deze finale Lahaye en Van den Brekel dan ook het loodje, zij deelden in de hulde en terecht want met brio en strijdvaardig­heid hadden zij deze zware “Drielandentrofee" fleur en aan­zien gegeven. In het peloton huisde verder Gerrit Voorting, Jaap Kersten en Jos Hinsen.

VAN EISDEN NAAR DE EIFEL

Voordat Haan en Gramser in Busbach (98 km) de zaak voor­goed op stelten zetten, hadden zich verschillende interessante schermutselingen afgespeeld, waarmede ook onze jongens zich onledig hielden. De Duitser Bruno Burren, de Belg Delorge en Gerard Keulers holden als kopmannen door Echt, een opmars die door een gesloten overweg (nabij station Echt) verstoord dreigde te worden. De bomen gingen echter tijdig omhoog, maar de cadans was weg: Delorge wachtte in de Peyerstraat op de groep en even later greep Van der Borgh, op weg naar zijn woonplaats, de beide andere uitlopers bij de kraag. In Koningsbosch - natuurlijk werd Van der Borgh vurig aan­gemoedigd - moest de Duitser zwichten om nabij Spaans­huiske zijn oude stelling weer in te nemen. In Hongen ver­snelden Keulers en Burren het tempo en Van der Borgh kreeg hulp van Gramser en de Belg Henri Janssen. Sittard zag een vereende groep passeren, met uitzondering van Keulers en Burren die tot Geilenkirchen lichtelijk voorop mochten ver­blijven. Vervolgens werd een tijdje “gewandeld", met een fikse achterstand op het tijdschema tot gevolg. In Busbach werd de rust, door Haan en Gramser, bruut verstoord en vervolgens werd een brokje wielersport opgevoerd om te watertanden, nadat in Brand (102 km) Keulers, Gelissen en de Duitser Zieg­ler van de lijst waren geschrapt.BRON: Gerard SILLEN

Beroepsrenners: 1, Jef Schils, 183 km in 5 uur 7 min. 11 sec., 2. op 50 meter Mart van der Borgh, 3. op 55 sec. Pol Schaeken, 4. Theo Dingens, 5. Martin van Geneugden, 6. Jos Verachtert, 7. No Molenaers, 8. Henri Jans sen, 9. Piet van der Plaetsen, 10. de groep met Gerrit Voorting, Jef Lahaye, Piet van den Bre­kel, Jos Hinsen en Jaap Kersten.

 

DRUNEN (11 mei).1958

Amateurs: 1. Nico Walravens, 2. Cor van Engeland, 3. Bart van de Ven,

Nieuwelingen: 1. Gerard Wesseling, 2. Wim Schuling, 3. Theo van Heeswijk

 

DWINGELO (12 oktober).1958

Amateurs: 1. Mik Snijder, 2. Cor Niemeijer, 3. Henk Westerhof,

Adspiranten: 1. Mat gerrits, 2. Goos Scheuneman, 3. Dick Leijen,

 

EEDE.BENELUXRONDE (14 september).1958

SCHALK VERHOEF glorieus winnaar van de 6e BENELUXRONDE

Bram van Sluys lanceerde Verhoef en Huissoon voor 90 km. lange vlucht

Duizenden Belgen en Nederlanders waren Zondag in het Zeeuwse Eede getuige van een onder schier tropische hitte verreden boeiende zesde Beneluxronde. Gedurende bijna 90 km leverden Schalk Verhoef en Jaap Huissoon strijd tegen de samengebalde kracht van een negen man sterke volggroep, waarin vooral Willy Vannitsen en Piet Damen hun uiterste best deden om de vluchters bij de kraag te pakken. Toen de voorsprong van het heroische duo van 2 minuten in de laatste ronden teruggelopen was tot minder dan 25 sec., was het vooral Schalk Verhoef die met het laatste restje energie stand hield. De prestatie van Huissoon was er niet minder om, want met karaktervolle taaiheid beet hij zich door de laatste kilometers heen, zodat bet donderend applaus in niet onbelangrijke mate ook hem gold.

Westdorp actief.

De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Jan Westdorp gooide de knuppel in het hoenderhok. Met Wim van Est, Peter Post en de Belgen Noel Fore, Pascal en Gabriel Borra ging hij aan de haal. Zo onstuimig was deze vroege ontsnapping, dat het veld dra onrustig werd en in felle jachten trachtte om het gevaar nog in de kiem te smoren. Sprongen van De Roo en later Huis­soon deden het veld uiteenrekken, maar onder de impulsen van De Roo, Huissoon, Van Breenen, De Bruin, Bruggekamp en de Belg Roger de Corte kwam na de eerste 30 km alles bij elkaar. Bij het opmaken van de tussenbalans bleken vele ge­renommeerden tot de uitvallers te behoren. Het niet overal smetteloze circuit had o.a. met een lekke band doen capitu­leren v. d. Pluym, Piet de Jongh, de Belgen Borra, v. d. Velde en Marcel Rijckaert.

Magistrale vlucht van Bram van Sluys. Op verrassende wijze was het vervolgens Bram van Sluys, die na mislukte demarrages van Huissoon, Piet van Est en Piet de Bruin, in de 32e kilometer een grote bres sloeg. In enkele ronden bouwde hij een voorsprong van 25 seconden op, waarop hij zich 25 km lang alleen handhaafde. Intussen was achter hem het trio Verhoef-Huissoon en de gevreesde Noel Fore komen opdagen en toen dezen na plm. 55 km aansluiting met hem kregen, leek het roekeloze avontuur van Van Sluys toch een goede kans in te houden.

Een poging van Kees van der Zande en later van Geurt Pos met Jan Groot om eveneens bij de vluchters te geraken, mislukte. Jan Groot moest zijn escapade duur betalen, want niet veel later reed hij uitgeblust achter het grote peloton om vervol­gens van het toneel te verdwijnen.

Nestor Schulte, altijd actief, was in dit stadium steeds in de voorste gelederen van het grote peloton te vinden. Een val­partij kostte hem echter een halve ronde en uiteindelijk ver­dween ook hij uit de strijd.

Fore, v. Sluys, Verhoef en Huissoon man de leiding.

Na ongeveer 70 km vormde zich dan tenslotte met een achter­stand van 45 seconden op het leidende kwartet, een sterke volggroep met Piet de Bruin, Jef Coone, Wim van Est, Hein van Breenen, Peter Post, Geurt Pos, Piet Maas, Jo de Roo, Roger de Corte, Leenknecht. Op 1 min. 20 sec. volgde het grote peloton met v. d. Zande, Damen, Piet van Est en Bruggekamp in leidende posities.

De verstandhouding in deze groepen was echter niet bijster groot, zodat de voorsprong van de vluchters geleidelijk kon uitdijen. Beide volggroepen kwamen weer bijeen, waarna Piet van Est het maar eens alleen ging proberen. Zijn rondetijden leerden echter al spoedig dat zijn poging geen schijn van kans had. In het peloton stopte de Belg Pascal naarstig af voor zijn voorop liggende stalmaat Fore. Twee minuten kregen de lei­ders mede hierdoor, en hun papieren stegen in waarde.

Hoe speculatief een dergelijke vroege ontsnapping, hoe sterk ook geformeerd, kan zijn, bleek alras toen na ongeveer 90 km en nog steeds 45 km voor de boeg Noel Fore door een val werd uitgeschakeld en Bram van Sluys het contact met Huissoon en Verhoef verloor. Wel kwam Van Sluys nog even terug, maar de forcing bezorgde hem krampen en na nog even in de nieuw ontstane volggroep te hebben gehangen, was de wedstrijd, waarop hij niettemin zijn stempel had gedrukt, voor hem af­gelopen.

Damen en Vannitsen animeren sterke volggroep.

In het peloton, dat de tandem Verhoef-Huissoon niet langer meer in het zicht had, werden in dit stadium talrijke demarra­ges geplaatst. Een ontsnapping van Coone, Maas, Bruggekamp (winnaar 1957) en de Belg Pascal zou de basis leggen voor een sterke volggroep en de plannen van de leiders ernstig belagen. De groep Bruggekamp werd vrij spoedig n.l. uitgebreid tot Damen, Willy Vannitsen, Geurt Pos, De Volder, v. d. Zande, Seynaeve en later nog Jo de Roo, die een flinke sprong moest maken om zijn gemiste kans goed te maken.

In de grote groep daarachter zat weinig leven meer. Wim van Est, Peter Post noch Hein van Breenen e.a. kwamen er tot grootse dingen.

In de wedstrijdformatie kwam sedertdien geen grote wijzi­ging meer. Het patroon was volkomen. Alles wees er op dat onder de sterke impulsen van de sterke Willy Vannitsen en Piet Damen de koene vluchters onder de voet gelopen zou­den worden. Spoedig was de voorsprong op de groep Vannit­sen van twee minuten tot 55 seconden teruggelopen.

Heldhaftige eindrush van Verhoef en Huissoon.

De pedaaltred van Verhoef en Huissoon was niet langer en­thousiast en soepel. Grimmig zich vastklampend aan een laat­ste kans gooiden zij hun laatste reserves in de strijd en kon­den rondenlang hun voorsprong op 55 seconden handhaven. Dan kwam Huissoon met een ram te zitten, als gevolg waar­van de voorsprong angstwekkend slonk tot minder dan 25 sec. bij het ingaan van de laatste 5 km. Onder intense, haast voel­bare spanning van het enthousiaste massale publiek werd het duel met de volggroep Vannitsen gevolgd. Verhoef was echter in supervorm en met de niet versagende Huissoon aan zijn wiel gekleefd hield hij op het randje van de instorting stand tegen het aanstormend gevaar. Alleen Roger de Volder kreeg van Willy Vannitsen nog een kans om zijn positie onmiddeilijk achter de leiders te verzekeren. In de eindsprint was hij allen zoals verwacht verre de baas. Uit het grote peloton bracht een ontsnapping van La Haye, Van Breenen en De Bruin nog enige tekening in een lamgelegde groep.

Beroepsrenners en Onafhankelijken: 1. Schalk Verhoef, Rotterdam, 135 km in 3 uur 53 min.; 2. J. Huissoon, Heinkenszand, op 1 lengte; 3. Roger de Volder, Belgie, op 15 sec.; 4. Willy Vannitsen, Belgie, op 25 sec.; 5. Piet Maas, Pindorp, z.t.; 6. Julien Pascal, Belgie, z.t.; 7. P. Damen, Lieshout, z.t.; 8. J. Seynaeve, Belgie, z.t.; 9. C. v. d. Zande, Halsteren, z.t.; 10. J. Bruggekamp, Goes, z.t.; 11. G. Pos, Vree­land, z.t.; 12. J. de Roo, Schore, op 45 sec.; 13. P. de Bruin, Roosendaal, op 1 min. 50 sec.; 14. P. v. Est, z.t.; 15. H. van Breenen, Amsterdam, z.t.; 16. Roger de Mulder, Belgie, op '2 min. 10 sec.; 17. J. Westdorp, 's-Heerenhoek, z.t.; 18. Jos Ver­achtert, Belgie, z.t.; 19. C. Paymans, Tilburg, z.t.; 20. R. Leen­knecht, Belgie, z.t.: 21. Fernand Tuytens, Belgie, z.t.

 

EELDE (10 augustus).1958

AB VAN EGMOND REVANCHEERDE ZICH IN RONDE VAN EELDE.

Ab van Egmond, twee dagen de gast van de Noordelijke wie­lervereniging, heeft zich Zondagmiddag in Eelde gerevan­cheerd voor zijn minder tactisch rijden in Appingedam. Eelde zag geen Van Egmond, die rustig aan de staart van het peloton ging hangen om daar de kat uit de boom te gaan kijken. Op deze dag, waarop wij allen zo plotseling door de zomer werden overvallen, ging de Hagenaar meteen tot de aanval over, alsof hij wilde laten zien, dat zijn rijden in Appingedam een grote vergissing was geweest.

Al dadelijk na het startsignaal begon Van Egmond het vuur­werk te ontsteken en zo kreeg de course voor de ongeveer 3000 toeschouwers(!) meteen een attractief karakter. Want het pelo­ton, onder aanvoering van Henk Nijdam, nam deze ontvluch­ting natuurlijk niet. De winnaar van Appingedam trok zwaar aan het peloton, maar een valpartij, waarbij tot overmaat van ramp Henk Nijdam een duikeling in een sloot maakte, was er de oorzaak van, dat Van Egmond tot voorgoed wegkwam.

Toch werd er nog een felle achtervolging georganiseerd. Het waren Henk Nijdam, F. Tel (Zaandam), J. Koolhof (Amster­dam), H. Oldenburg (IJmuiden), J. de Vries (Amsterdam), A. de Vries (Amsterdam), J. van Stralen (Blokker), A. Schreuder (Adorp) en de ook altijd strijdbare Klaas de Groot uit West­graftdijk, die op jacht naar Van Egmond gingen.

En die achtervolging gelukte, want na rondenlang verweer, werd de Hagenaar door dit groepje ingelopen. Lang duurde het daarna niet, of deze koplopers kregen hun ronde voorsprong op het peloton.

Van Egmond echter wenste meer lauweren en niet zo heel lang daarna ontsnapte hij weer. Aan zijn wiel kreeg hij mee Frans Tel en J. Koolhof en dit drietal wist opnieuw een ronde te nemen. In de eindsprint had de sterk rijdende Van Egmond geen moeite om Tel en Koolhof achter zich te houden. Op in­drukwekkende wijze had de Hagenaar revanche genomen voor zijn fout in Appingedam.BRON: D.MONNINGH

Amateurs: 1. Ab van Egmond (Den Haag), 85 km in 2 uur 16 min. 55 sec.; 2. F. Tel (Zaandam), 3. J. Koolhof (Amsterdam), 4. op 1 ronde H. Oldenburg (IJmuiden), 5. J. de Vries (Amster­dam), 6. A. de Vries (Amsterdam), 7. J. van Stralen (Blokker), 8. A. Schreuder (Adorp), 9. K. de Groot (West Graftdijk), 10. J. Kuut (Wieringen), 11. R. de Jong (Amsterdam), 12. P. Schreur (Wolvega), 13, M. Borger (Harkema Opeinde), 14. M. Wierda (Heerenveen), 15. H. Niewold (Veendam).

 

EIJSDEN (4 mei).1958

IN EYSDEN (VAN GENEUGDEN) EEN BELGISCHE OVERWINNING.

De opbouw van een behoorlijke Nederlandse wedstrijdkalen­der voor profs werd in Eysden met succes voortgezet. De door de supportersclub “Jacques Vranken" georganiseerde 120 km­ race slaagde best, had een sportief verloop en voldeed aan de eisen van de grote schare belangstellenden. Van Wetten en Pos meenden dra het heft in handen te kunnen nemen, een voornemen dat bij Van der Borgh, Rol, Blauw en Voorting geen instemming vond. Daarna snelde ook het peloton- 66 renners waren gestart- heel iverig over het circuit en alles weerd ereend. Half koers sloegen Kool, Van der Zande, Steenbakkers, Steenvoorden, Van de Broe, Pos, en Lahaye de handen in elkaar en met ereende krachten werd getracht een blijvende afscheiding te bewerkstelligen. De strijd kreeg een bitsig karakter, daar het peloton niet wenste te bukken en an 15 ronden bij de vluchtelingen kwam. Nog 20 km hadden de heren voor de boeg, toen Martin van Geneugden, Jan Nolten Jacq. Vranken en Nol Ehlen de rest eens toetsen. Deze test leverde niets op, evenals een poging van Piet van den Brekel de Belg Hendrickx, Steenbakkers en Adrie Voorting. Vooral Jacq. Vranken, voor eigen publiek, roerde zich geducht. Drie  ronden voor het einde viel de beslissing, toen Van den Brekel  en Van Geneugden een kleine winst boeksten. Alleen Jef Lahaye en Nol Ehlen konden meewwippen. In de spurt zegevierde Van Geneugden.

BRON: GERARD SILLEN

Beroepsrenners: 1. M. van Geneugden (Belg, 120 km in 3.09.40, 2. A. Ehlen (Broeksittard), 3. P. van den Brekel (Echt);

 

ELBURG (6 september).1958

EVERT HUP (Kampen) WON RONDE VAN ELBURG OP GLANSRIJKE WIJZE.

Valpartij (in eerste ronde) was funest.

De Kamper amateur Evert Hup bewees ook in de Ronde van Elburg, dat hij tot de sterkste renners van Noord-Oost-Neder­land behoort, want op glansrijke wijze zegevierde Hup.

Het werd overigens een makkelijke zege voor Hup, die direct na het startschot al demarreerde. De potige Kampenaar had ditmaal het geluk mee (en een groot aantal renners het on­geluk mee!) doordat in de eerste de beste ronde een fikse val­partij ontstond, waarvan tal van renners de dupe werden.

Nagenoeg het gehele peloton werd hierbij betrokken! Zo ge­leidelijk aan kwam er weer leven in het peloton, nadat de vechtlustige Frakking uit Naarden en de Wezeper Herman van Essen alleen achter vluchter Evert Hup aangingen. Deze, pro­fiterend van deze massale valpartij, had inmiddels een gewel­dige voorsprong. Toch presteerde Frakking het Hup te achter­halen. Pogingen van het peloton de vluchters te achterhalen mede door toedoen van Bertus Kloosterziel, Reitse Lemstra en Ge Nijkamp slaagden niet. Intussen draaiden Hup en Frakking  dapper door, met gevolg, dat men na 18 ronden het peloton had „gelapt". Doordat dit peloton hierna enkele ronden “sla­pende" voortging, kreeg ook Herman van Essen gelegenheid een ronde voorsprong te nemen. Het tempo werd met nog 20 ronden voor de boeg aanzienlijk verhoogd, mede door toedoen van renners als Bertus Kloosterziel, Ge Nijkamp, Evert Hup, Jan Frakking, Wim Hendriks, Reitse Lemstra, Drikus Half­weg en Dick Vervloet, Bepaald pech hadden de drie laatst­genoemde renners toen men door een valpartij enkele ronden later werd uitgeschakeld. Vervloet ging nog wel verder, maar de achterstand was te groot om nog mee te kunnen strijden om de ereplaatsen. Wat deze ereplaatsen betreft stond intussen vast, dat Evert Hup zou gaan winnen, want toen de Zwollenaar Ge Nijkamp zeven ronden voor het einde demarreerde, sprong Hup mee. In geweldig hoog tempo ging dit tweetal aan de haal. Geen der renners kon deze knapen bijbenen. Op enkele hon­derden meters volgde Frakking in gezelschap van Bertus Kloosterziel. Hup ging tenslotte met ruime voorsprong als eerste over de streep, gevolgd door Frakking en Van Essen, welk tweetal op een uitstekende wedstrijd terug kan zien. Ge Nijkamp finishte met grote voorsprong op het peloton als vierde en Bertus Kloosterziel werd vijfde.

BRON: BEN ZOMERDIJK

Amateurs: 1. E. Hup, Kampen, 60 km in 1 uur 20 min. 13 sec.; 2. J. Frakking, Naarden; 3. H. v. Essen, Wezep; 4. G. Nijkamp, Zwolle; 5. B. Kloosterziel, Wezep; 6. J. Ligter, Laren; 7. J. Boog, Laren; 8. W. Hendriks, Zwolle; 9. K. Weus­tink, Enschede; 10. H. Wolf, Wezep; 11. H. v. Deutekom, Elburg; 12. H. Roedoe, Utrecht; 13. B. Schreurs, Oostendorp; 14. H. Hubers, Arnhem; 15. A. Hoogeboezem, Vaassen.

 

EMMELOORD (28 juni).1958

DICK BOSSINK GRIJPT IN EINDSPURT ZEGE IN RONDE VAN EMMELOORD.

Een dolgelukkige Dick Bossink uit Den Ham ontving na afloop van de eerste Ronde van Emmeloord, die georganiseerd werd door de Kamper Wielren Club, de overwinningszoen van Miss Noordoostpolder, Enny Smit en de bloemen. De ere-ronde, die deze 19-jarige bakkerszoon uit Den Ham nadien maakte, was glorieus.

Het is een fraaie strijd geworden waarin de eindspurt de be­slissing moest brengen. Dick Bossink en de kampioen van Friesland, Piet Schreur uit Wolvega, kwamen zij aan zij op de finish afstuiven. De sterke Dick Bossink ging met een half wiel voorsprong over de meet en behaalde hiermede, na tal van malen als tweede, derde of vierde te zijn geeindigd dit seizoen, zijn eerste zege als amateur.

De prima rijdende Zwollenaar Bertus Platel en W. v. Olphen uit Noordwolde die met Bossink en Schreur een voorsprong van 37 seconden hadden op het peloton, klasseerden zich res­pectievelijk als derde en vierde.

Aanvankelijk werd er in zeer hoog tempo gedraaid waarbij opviel het vele werk van Siem Rood (Emmeloord), die blijk­baar voor eigen publiek een goede beurt wilde maken. Bepaald pech had deze slanke jongeman toen hij op een gegeven mo­ment ten val kwam en de strijd moest staken. Met hem gingen later tal van renners naar het rennerskwartier, deels door pech maar ook omdat men het hoge tempo niet kon bijbenen. Met nog 17 ronden voor de boeg vond de beslissende demarrage plaats van bovengenoemd viertal. De Kampenaar Evert Hup probeerde nog wel mee te komen doch slaagde hier niet in. Hij klasseerde zich als vijfde. Dick Bossink deed over de 75 km 1 uur 57 min. en 20 sec. BRON: BEN ZOMERDIJK

Amateurs: 1. Dick Bossink (Den Ham); 2. Schreur; 3. Bertus Platel (Noordwolde); 4. W. van Olphen (Noordwolde); 5. Evert Hup (Kampen); 6. Niemeijer, Hengelo, die de spurt van het peloton won; 7. B. Kloosterziel, Wezep; 8. D. Halfwerk, Hattem; 9. J. Scheuten, Hengelo; 10. M. v. d. Horst, Hattem; 11. A. Groen, Steenwijk; 12. H. Wolff, Wezep; 13. Raedecker, Amsterdam; 14. J. Makkinga, Ommen; 15. O. Kuperus, Drachten; 16. Jac. Deen, Bovenkarspel; 17. H. Vos, Dedemsvaart; 18. H. v. Keulen, Zwolle; 19. J. Rave, Hat­tem; 20. D. J. Deen, Bovenkarspel.

 

EPE (15 juni).1958

EERSTE RONDE VAN EPE (Gld) VOOR HENGELOER CORRIE NIEMEIJER.

Ca. 2500 wielersportliefhebbers van de Veluwe waren er ge­tuige van, dat de in uitstekende vorm verkerende Hengelose amateur Corrie Niemeijer in de eerste ronde van Epe uitein­delijk zegevierde.

In de eindspurt bleef de kleine Hengeloer zijn rivalen Bertus Kloosterziel uit Wezep, die tweede werd, en Klaas Dekker uit Dalfsen, die beslag legde op de derde plaats, de baas. Corrie Niemeijer boekte hiermede zijn tweede zege sinds kort in deze contreien, want onlangs zegevierde hij ook in Kampen.

De Nijmegenaar Piet Wessels was, de eerste die zorgde voor de strijd. Halverwege de wedstrijd slaagde hij er in, nadat tevoren reeds tal van uitlooppogingen van de plaatselijke favoriet, de nieuwelingenkampioen van Gelderland, Ben Schimmelpen­ning, Henk Kloosterziel, Herman ten Klooster en Drikus Half - werk, waren verijdeld, succesvol te demarreren. In fraaie stijl slaagde Wessels er in een voorsprong van een halve ronde te verkrijgen. Een fel jagend peloton slaagde er 8 ronden voor het einde pas in de moedige vluchter te achterhalen. Nadien probeerde Siem Rood uit Emmeloord het nog eens, maar ook hij werd spoedig teruggehaald door het peloton. Zo maakten de nog 21 van de 45 gestarte renners, die nog in de strijd waren, zich op voor de eindspurt, die op fraaie wijze werd gewonnen door Corrie Niemeijer; zijn tijd over de 75 km was: 1 uur 5'8 min 3 sec.;

BRON: BEN ZOMERDIJK

Amateurs: 1. Corrie Niemeijer (Markelo); 2. B. Kloosterziel, Wezep; 3. K1. Dekker, Dalfsen; 4. P. Wessels, Nijmegen; 5. H. ten Klooster, Hasselt; 6. H. Rouweler, Goor; 7. P. Soetekouw, Nijmegen; 8. D. Half­werk, Hattem; 9. G. Eising, Borne; 10. H. Visser, Huizen; 11. R. Lemstra, Zwolle en 12. H. Kloosterziel, Wezep.

 

ETTEN (15 juni).1958

Beroepsrenners: 1. Wim van Est, 2. Michel Stolker, 3. Gerrit Voorting,

 

GELDROP (13 april).1958

Amateurs: 1. Jan Groot, 2. Maarten Breure, 3. Mik Snijder,

Nieuwelingen: 1. Wim Schuling, 2. Verhees, 3. Jac Mesters,

 

GELDROP (24 augustus).1958

Amateurs: 1. Werner Swanenveld, 2. Gerrit van Lith, 3. gerrit van Straten,

Nieuwelingen: 1. Wim Schuling, 2. Paul Soetekouw, 3. Gerard Hairwassers

 

GELEEN (24 mei).1958

Amateurs: 1. Harrie Ehlen, 2. Huub Harings, 3. J. van Poppel,

Nieuwelingen: 1. Jef Drummen, 2. L. Smits,. 3. H. Florax

Adspiranten: 1. R. Le Haen, 2. G. Driessen, 3. J. van Poppel,

 

GENDRINGEN (3 augustus).1958

JO DE HAAN WON KERMISCOURSE VAN GENDRINGEN.

Der traditie getrouw had de jaarlijkse kermiscourse van Gen­dringen door de aanwezigheid van drie renners uit het Duitse Bocholt een internationale bezetting en even traditioneel heeft een renner van klasse deze Ronde op zijn naam gebracht. In de laatste ronde demarreerde de Nederlandse amateur-weg­kampioen Jo de Haan uit Klaaswaal zo fel, dat de hem bege­leidende renners niet over voldoende kunde beschikten om hem van de eindzege af te houden.

Tot dan toe had De Haan zich opmerkelijk rustig gehouden, de premiesprints voor werkelijk waardevolle voorwerpen latende aan de Hagenaar Ab van Egmond en de Utrechtenaar Ben Teunisse, die in genoemde volgorde na De Haan de finishlijn passeerden.

Van Egmond toog reeds in de derde ronde alleen op onderzoek uit en wist zulks veertien toeren lang vol te houden, waarbij zijn voorsprong op het compacte peloton afwisselend varieer­de van 15 tot 22 seconden.

Na hem toonde Van der Lee uit Drunen zich een echte Bra­bantse klepper, die echter eveneens voor het jagende geweld van de Amsterdammers Hartman en Koolhof, alsmede de Duitser Steinzer, die een opmerkelijk goede wedstrijd reed, zwichtte. Eenzelfde lot was de beide Oostelijke renners Nie­meijer en Lentelink beschoren, wier leidende rol werd over­genomen door Teunisse.

Eerst nu kwam het course-inzicht van Jo de Haan tot uiting. Zodra het peloton in moten zou worden gehakt maakte hij rap benen om de ontstane kloof te overbruggen. Het was daarom voor Teunisse vechten tegen de bierkaai en ook hij moest toe­zien dat een zevental renners aansluiting wist te verkrijgen. De nu ontstane kopgroep, welke vele knapen met inhoud her­bergde, bezorgde het toch in diverse groepjes uiteengevallen peloton als spoedig rond een minuut achterstand. De dappere Lentelink had te veel van zijn krachten gevergd en moest met de haven in zicht de pijp aan Maarten geven.

Onbedreigd stevende De Haan op de zege of in de zeer fraaie tijd van 2 uur 32 min. 17 sec. over 100 km.

Bij de nieuwelingen werd Nieuwkamp uit Borne winnaar, die de massasprint van het peloton voor Visser uit Huizen en Wes­sels uit Nijmegen overtuigend won.

Amateurs: 1. J. de Haan, Klaaswaal; 2. A. v. Egmond, Den Haag; 3. B. Teunisse, Utrecht; 4. J. Rademakers, Utrecht; 5. C. Visser; Santpoort; 6. L. Hartman, Amsterdam; 7. M. v. d. Lee, Drunen; 8. A. Sluijs, Badhoevedorp; 9. P. Zantman, idem; 10. K. Niemeijer, Hengelo; 11. F. v. Tiem, Leeuwen; 12. J. de Vries, Amsterdam; 13. W. Dieperink, Barchem; 14. H. de Boer, Bus­sum; 15. J. Koolhof, Amsterdam; 16. C. v. Harselaar, Enschede; 17. L. v. Hall, Angerlo; 18. R. de Jong, Amsterdam; 19. H. Scheuten, Hengelo; 20. G. Middelkamp, Almelo.

Nieuwelingen, 40 km in 1 uur 1 min. 42 sec.: 1. P. Nieuwkamp, Borne; 2. H. Visser, Huizen; 3. P. Wessels, Nijmegen; 4. W. Ter­gouw, Utrecht; 5. J. Frakking, Naarden; 6. A. Damo, Korten­hoef; 7. A. Toebes, Aalten; 8. B. Stokkink, Borculo; 9. C. Rut­gers, Naarden; 10. W. Kerkhof, Naarden; 14. B. Derksen, Aal­ten; 15. G. Kramp, Lienden; 17. G. Jansen, Arnhem; 20. J. Derksen, Bemmel.

 

GIETEN (3 augustus).1958

HENK NIJDAM WON IN GIETEN MET OVERMACHT.

Zelden zal een renner met zulk een overmacht hebben gewon­nen als Zondag j.l. in het prachtige Drentse plaatsje Gieten Henk Nijdam uit Eelderwolde. Henk had het plan opgevat om dit weekeinde ergens in het Brabantse wielerland te starten, doch hij kon zijn fiets niet tijdig meer vervoeren en zo trok hij op deze prachtige Augustus-Zondag naar Gieten, dat idyllische plaatsje in het Noord-Drentse land, waar wij best onze vacan­tie eens zouden willen doorbrengen.

Henk Nijdam stak daar met kop en schouders boven het gehele rennersveld uit en hij won met een voorsprong, die hij zelf wilde. Het ongedurige rennertje uit Eelderwolde, dat door een sleutelbeenbreuk even uit de courses was verdwenen, won met liefst twee ronden voorsprong en was niet in toom te houden. Bijzonder interessant is de course daardoor niet geworden. De strijd was maar al te gauw beslist en in het peloton was nie­mand te vinden, die het tempo van Nijdam kon bijbenen. Het waren Steinbach, Wetzinga en Schreuder, die al in de eerste ronden de strijd ontketenden, maar toen hun voorsprong wat al te dreigend werd, rukte Nijdam met forse pedaalslagen uit het peloton weg en in een ommezien had hij de sprong ge­maakt. Nijdam dicteerde verder ook het tempo. Piet Schreur, die de dag tevoren in Wolvega nog een knappe course had gereden, kon nog enkele ronden lang aan zijn wiel blijven hangen, maar toen moest ook hij lossen en ongeveer halver­wege de course had Nijdam zijn ronde te pakken en was de slag gevallen. Vijf ronden later was er weer een kopgroepje van vier renners en opnieuw deelde hierin Nijdam de lakens uit. Samen met Steinbach uit Kampen, Van Asch uit Culem­borg en Jur Dokter uit Enschede nam hij opnieuw een ronde.

Amateurs: 1. H. Ngdam, Eelderwolde, 70 km in 1 uur 40 min. 31 see.; 2. J. van Asch, Culemborg; 3. G. Steinbach, Kampen; 4. J. Dokter, Enschede; 5. P. Schreur, Wolvega; 6. M. Wierda, Heerenveen; 7. H. Nieuwold, Veendam; 8. E. Warta, Groningen; 9. M. van Dekken, Hoogkerk; 10. D. Kooistra, Gro­ningen.

Nieuwelingen: 1. H. Hoekstra, Ureterp, 54 km in 1 uur 18 min. 25 sec.; 2. op 1 min. 14 sec. W. Hoekstra, Ureterp; 3. R. Steinbach, Kampen; 4. J. Franke, Groningen; 5. G. H. Meijer, Groningen; 6. A. Koopmans, Jubbega; 7. G. Viestra, Franeker; 8. J. Brands, Assen; 9. S. Aardema, Ureterp; 10. J. Jager, Amsterdam.

 

GILZE (13 juli).1958

Amateurs: 1. Ad Biemans, 2. Bart van de Ven, 3. Piet van As,

Nieuwelingen: 1. Wim Schuling, 2. Piet Deenen, 3. G. Plieger,

Adspiranten: 1. Bart Zoet, 2. Leo Althuizen, 3. Haanshorf

 

GOES (5 mei).1958

Nieuwelingen: 1. Lode Thijs (Bel), 2. Jo Verburg, 3. A. van de Vloet (Bel);

Adspiranten: 1. Frans Verbart, 2. Dies Kosten, 3. Rinus Hoogerland,

 

GOES (31 mei).1958

LIERSE SPORT WON INTERCLUBRACE VOOR MIDDELKAMP.

De interclubrace tussen de nieuwelingen van de Koninklijke Lierse Bicycle Club uit Belgie en de Ren- en Tour-Club Theo Middelkamp, welke als preludium diende voor de aankomst van de 4e etappe van Olympia's Tour in Goes, was op zichzelf een prachtige sportieve manifestatie van gezonde clubeer, welke bestuurders en het samengedromde publiek veel ge­noegen heeft verschaft.

Tijdens een voorafgaande koffiemaaltijd door Middelkamp aan de Lierse Sport aangeboden; werden zowel door de Bel­gische voorzitter, de sympathieke heer Vercammen als zijn Nederlandse collega, de heer Verhulst, hartelijke woorden ge­sproken, waarbij de laatste van de Lierenaren wegens erken­telijkheid een zilveren plaquette in ontvangst mocht nemen. Door de Lierse Sport was de ontmoeting uitstekend voorbe­reid, want reeds in de eerste ronden toonden de Lierse jonge­ren, die in hun smetteloos witte truien met groen-gele band scherp afstaken tegen het zwart-gele der Middelkampers, een hechte ploeggeest, welke zich concentreerde op hun kopman­nen Lode Thys en Van Looy. Daarbij werden de Lierenaren uitstekend gecoached door hun ploegleider Jules Schroeiens. ledere poging, van de wel strijdlustige, maar zeer individueel rijdende Middelkampers werd in de kiem gesmoord.

Na ruim 10 km leek er reeds een beslissing te worden gefor­ceerd toen de Belgische clubkampioen Lode Thys na een premiesprint alleen doorging, bevreesd voor de punching kracht van Middelkamps sprinter en clubkampioen, Bram van Overbeeke, die hij evenwel toch meekreeg aan het wiel. Dit avontuur was dan ook een kort leven beschoren en toen de Middelkamper Gerard Deegens na bijna 40 km en verschil­lende voorgaande demarrages een voorsprong nam van ruim 20 secorden, leek de strijd definitief ontbrand.

Het verband bij de Middelkampers bleek echter zoek, want  tot groot genoegen van de Lierenaren waren het de Zeeuwen Ferket en Van Hoeve, die beurtelings hun koploper Deegens achterna sprongen. Toen zij in hun poging om Deegens te be­reiken, faalden, was het de Zeeuw Driedijk, deze middag buitengewoon actief, die een exhibitie gaf van hoe het in een interclubrace bepaald niet moet. Heftig sleurend aan de kop van het grote peloton, nam hij de meute op sleeptouw naar Deegens, die het op die manier niet meer houden kon.

Heel anders was het toen Lode Thys de sprong waagde. Nu geen Zeeuws tegenoffensief, maar een rustig afstoppen door de Lierenaren, die tot dan steeds enkele mannetjes in de kop hadden gehouden met de rest midden of achter in de groep, maar die nu als een man allen van voren te vinden waren. Het was weer Deegens, die 4 ronden voor het einde, sterk rijdend naar Lode Thys sprong, maar de laatste reed rustig in prima stijl met een voorsprong van 18 seconden naar de finish. Uit­eindelijk was het de Belg Van Looy, die ook Deegens de illusie van een 2e plaats nog ontnam, zodat het ganse veld tenslotte in massa op de streep kwam afgesneld en de jury voor een groot probleem stelde, dat nochtans keurig werd op­gelost. Jan Verburg van Middelkamp smaakte nog het ge­noegen om de sprint van het peloton te winnen, maar de ove­rige posities van de Lierenaren waren van dien aard, dat zij behalve de individuele zege tevens het ploegenklassement op zak staken. Zeer sportief prees Lode Thys tenslotte door de micro zijn clubgenoten voor de prima steun, een gebaar dat hem siert en waaraan vele Nederlandse jongeren een voorbeeld kunnen nemen. Het optreden van de Lierenaren in en buiten de course heeft er mede toe bijgedragen om de goodwill van de wielersport in Zeeland te bevorderen.BRON: PIET PIJON

Nieuwelingen: 1. Lode Thys (Lierse), 72 km in 1.52.13; 2. J. Verburg (Middelkamp), op 18 sec.; 3. A. v. d. Vloet (Lierse); 4. J. Verlercht (Lierse); 5. A. van Overbeeke (Middel­kamp); 6. Van Herck (Lierse); 7. R. Goris (Lierse); 8. W. Fer­ket (Middelkamp); 9. S. van Hoeve (Middelkamp); 10. ex aequo B. Wieles; A. Heylen; L. van Looy; C. de Schipper; P. Tol­hoek; G. Deegens; F. Schrauwen; F. Boonman; J. Driedijk; G. Mertens; R. de Laet.

Ploegenklassement: 1. Kon. Lierse Bicycle Club, Lier (Belgie), (Lode Thys, Andre van der Vloet, Jos Verlercht, Van Herck). 2. R.T.C. ,Theo Middelkamp", Goes (Nederland), (J. Verburg, A. v. Overbeeke, W. Ferket, S. v. Hoeve).

Bij de adspiranten resulteerde de strijd in een felle eindsprint tussen Frans Verbart en Dick Kosten, waarin de eerste na hindering nochtans met minimaal verschil als eerste over de streep ging.

Adspiranten: 1. Frans Verbart, Goes; 2. D. Kosten, Kapelle; 3. M. Hogerland, Kapelle.

 

GOIRLE (20 juli).1958

Amateurs: 1. Solaro (Den Bosch), 120 km; 2. Zilverberg (Goirle), 3. v. Steenselen ('s-Gravendeel), 4, Meesters (Tilburg), 5. Par­doel (Hedel), 6. v. Rijsbergen (Tilburg), 7. F. Rabe (Amster­dam), 8. J. v. Poppel (Tilburg), 9. Reekers (Nieuw Vennep), 10. Michielsen (Tilburg).

Nieuwelingen: 1. Wesseling (Halfweg), 50 km; 2. Lute ('s-Gra­veland), 3. v. Schie (Pijnacker), 4. v. d, Hanenberg (Rosmalen), 5. v. Lokven (Den Bosch).

 

GOOR (10 augustus).1958

WIM DIEPERINK GRIJPT NA FRAAIE RACE ZEGE IN RONDE VAN GOOR.

Wat de Barchemer Wim Dieperink in de Ronde van Wezep niet gelukte, toen hij door domme pech werd achtervolgd, ge­lukte deze sympathieke renner uit Gelderland in de Ronde van Goor wel. Op zeer fraaie wijze legde Dieperink beslag op de eerste plaats met een halve ronde voorsprong op niemand minder dan Gerrit Lentelink, die overigens ook van zich heeft doen spreken in deze koers. De tweede plaats was dan ook dubbel en dwars verdiend voor de rijzige Deldenaar.

De Ronde van Goor ontaardde zich in een ware temposlag mede door de talrijke demarrages. Vrij spoedig na het start­schot, dat door de Burgemeester van Goor werd gelost, gingen Wim Dieperink, Th. de Kinkelder, C. van Harsselaar, D. Bos­sink en Gerrit Lentelink aan de haal. Dit vijftal liep een ronde uit op het peloton. De Markeloer Bert Boom werd door ma­teriaalpech achtervolgd toen hij trachtte met de vijf vluchters mee te komen. Later in deze wedstrijd moest Boom noodge­dwongen de strijd staken toen hij bij een valpartij betrokken werd. Het tempo van de koplopers werd steeds hoger, zo hoog, dat op een gegevenmoment W. Dieperink, G. Lentelink, Van Harsselaar en Th. de Kinkelder twee ronden voorsprong had­den op het peloton waarin Dick Bossink, die door domme pech was achtervolgd, was teruggevallen. Deze voorsprong was voor Wim Dieperink blijkbaar nog niet groot genoeg en andermaal demarreerde deze blonde knaap uit Barchem. Geleidelijk aan vergrootte Dieperink zijn voorsprong en toen Gerrit Lentelink wilde proberen deze voorsprong teniet te doen bleek de Delde­naar te laat te zijn. Wim Dieperink finishte als eerste (tijd over de 80 km 2 uur 4 min. en 3 sec.). Van Harsselaar won de spurt van de Hengeloer Th. de Kinkelder. R. Brunenberg, die de spurt won van het peloton, klasseerde zich als vijfde. Het pelo­ton finishte op twee ronden.

BRON: BEN ZOMERDIJK

Amateurs: 1. Wim Dieperink, 2. Gerrit lentelink, Delden, 3. van Harsselaar, 4. Th. De Kinkelder, 5. R. Brunenberg, 6. D. Bos­sink, Den Ham, 7. Boelion, Amsterdam, 8. D. Schipper, Doetin­chem, 9. J. Dokter, Enschede, 10. G. Middelkamp, Almelo, 11. K. Hubers, Arnhem, 12. R. Lemstra, Zwolle, 13. H. Ras, Eiber­gen, 14. Sillissen, Nijmegen, 15. J. ter Elst, Delden, 16. G. ter Brake, Aalten, 17. v. d. Horst, Almelo, 18. J. v. Groningen, Gaanderen, en 19. de oude rivaal Grotelaar, uit Almelo!

Nieuwelingen: 1. P. Nieuwkamp, Borne, 50 km 1 uur 14 min. en 2 sec., 2. R. Steinbach, Kampen, 3. P. Wessels, Nijmegen, 4. H. Rouweler, Goor, 5. W. Hendriks, Zwolle.

 

GORINCHEM (24 juli).1958

Amateurs: 1. Ab van Egmond, 2. Joop van den Putten, 3. Ab Sluis, 4. H. van Bastelaar, 5. Bram Kool, 6. Werner Swanenveld, 7. G. van de Berg, 8. Maarten Breure, 9. L. Hartman, 10. M. van de Lee,

 

GORREDIJK (27 september).1958

Amateurs en Nieuwelingen): 1. Henk Hoekstra (Ureterp); 2. Marten Wierda (Heerenveen); 3. Gertie Wetsinga (Groningen); 4. Piet Akkerman (Scharsterbrug); 5. Piet Schreur (Wolvega); 6. Thijs Jellema (Bidaard); 7. Hans van der Linden (Leeuwarden); 8. Jan Rinsma (Barthehiem); 9. Wim van Olphen (Noordwolde); 10. Hinke de Vries (Jubbega);

 

GROEDE (8 april).1958

Amateurs: 1. Jacques Schouten, 2. Joop van den Putten, 3. Goorden,

 

GRONINGEN.HELPMAN(30 april).1958

Nieuwelingen: 1. Henk Zwaagstra, 2. F. Gerritsma, 3. Anne Koopmans,

 

GRONINGEN.STADSPARK (20 april).1958

PRACHTIGE ZEGE VAN HENK NIJDAM IN GRONINGER WIELERCRITERIUM.

Henk Nijdam, pas teruggekeerd van zijn leerschool, die hij op de beruchte Belgische kasseien in de ronde van West-Vlaan­deren heeft doorlopen, is Zondagmiddag op niet te miskennen wijze winnaar geworden van het 49ste Groninger Wielercrite­rium.

Het is daar op dat bijzonder mooie parcours rond de vijver in het Groninger Stadspark een interessante course geworden, een strijd ook, die eerst wat speelse uitlooppogingen te zien gaf en waarin tenslotte halverwege de course de beslissende slag viel, toen de sterke tuinderszoon uit Eelderwolde zijn ge­slaagde ontvluchting ondernam.

Alkmaarse Jan Ottenbros, die we hier in het Noorden altijd, graag aan de start zien, was steeds attent geweest en hij was steeds voorin te vinden geweest, opdat hij, niet zoals in de jubileum-ronde van Veendam plots zou werden verrast. Doch toen Henk Nijdam aan de haal ging, miste good old Jan Otten­bros toch precies de bus. Hij kon het wieltje van Nijdam pre­cies niet te pakken krijgen. Dat lukte wel aan de Egmonder Joop Hopman, die zich ook al dikwijls in het begin van de course had laten zien.

En terwijl het peloton nog wat delibereerde over wie de ach­tervolging zou organiseren, snorden Henk Nijdam en Joop Hopman in goede samenwerking steeds verder van het peloton weg. Wel moest Nijdam dikwijls op de stukken met de straffe wind op kop het zware werk doen, maar beide vluchters steun­den elkaar toch zo goed mogelijk en zo zag het peloton ze niet meer terug.

Wel werden er nog enkele achtervolgingen op touw gezet, eerst door het drietal J. de Boer (Edam), Theo Pronk (Warmenhui­zen) en Edy Jongstra (Zorgvliet) en later door een groepje van zes renners, t.w. H. Falkenreck (Weesperkarspel), J. de Boer (Edam), J. Kuut (Wieringen), B. de Groot (Burgerbrug), F. Keuker (Hilversum) en G. Jouby (Amsterdam), maar de twee vluchters bezaten toch macht genoeg om hun voorsprong naar veilige meters op te voeren.

In een lange eindspurt reed daarop Henk Nijdam zich ver­diend naar de zegebloemen, daarbij Joop Hopman kansloos op twee lengten latende.

BRON: D.MONNINGH

Amateurs: 1. H. Nijdam (Eelderwolde), 105 km in 2 uur 35 min. 5,2 sec.; 2. J. Hopman (Egmond a.d. Hoef); 3. J. de Boer (Edam); 4. H. Falkenreck (Weesperkarspel); 5. J. Kuut (Wieringen); 6. F. Keuker (Hilversum); 7. G. Jouby (Amsterdam); 8. B. de Groot (Burgerbrug); 9. K. de Groot (West Graftdijk); 10. N. Withoud (Amsterdam); 11. J. le Grand (Amsterdam); 12. J. H. Jonker (Amsterdam); 13. H. Sluyter (Amsterdam).

 

GROUW (28 juli).1958

Amateurs: 1. Henk Hoekstra, 2. Wim van Olphen, 3. Piet Schreur,